Πέμπτη, Απριλίου 21

Θέματα ασφάλειας και άλλες φοβίες

Δεν πίστευα ότι υπάρχουν τόσες πολλές φοβίες, αλλά να που τελικά εμφανίζονται κι άλλες όπως η Τουρκοφοβία, Αλβανοφοβία, Καρτοσυναλλαγοφοβία, Προσωπικοδεδομενοφοβία κλπ.

Ανησυχούμε για Τουρκία, εμπιστευόμαστε Στρατό, Αστυνομία
(Enet.gr)
Σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research, το 62,6% των Ελλήνων θεωρεί την Τουρκία ενδεχόμενη απειλή για τη χώρα, ενώ το 17,2% την Αλβανία και το 3,9% τα Σκόπια.
Το 52,7% ανησυχεί για τις συναλλαγές του με τις πιστωτικές κάρτες και η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων θεωρείται δεδομένη για το 36,8% των Ελλήνων.
Υπάρχει και οι Ελληνικοδρομοφοβία (και πώς να μην υπάρχει), καθώς η κατάσταση των εθνικών οδών με άριστα το 10 βαθμολογείται λίγο πάνω από τη βάση (5,2%).
Θα ήθελα να δω την ταυτότητα της έρευνας να γελάσω πάλι.

Γενικά γελάω με τις στατιστικές και γενικά με την Στατιστική.
Για να καταλάβεις πόσο αστείο πράγμα είναι σκέψου 2 ανθρώπους σε ένα τραπέζι, οι οποίοι για ένα μήνα θα τρώνε μια μακαρονάδα την ημέρα.
Η Στατιστική θα γράψει πως όλοι τρώγανε μια μακαρονάδα την ημέρα.
Αν όμως αυτοί οι 2 στο τραπέζι τρώνε ο ένας 2 μακαρονάδες και ο άλλος καμία, η Στατιστική θα γράψει πάλι πως "στατιστικά" όλοι τρώγανε μια μακαρονάδα την ημέρα και θα απορεί πώς ο ένας πάχυνε τόσο και ο άλλος πέθανε στην πείνα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασικά αυτό που λες είναι λανθασμένο. Η Στατιστική ως επιστήμη δεν φτιάχτηκε για να εφαρμόζεται σε 2 μόνο άτομα. Το παράδειγμα με τα μακαρόνια έχει να κάνει με τον μέσο όρο (Μ.Ο.) των δύο ατόμων [ (2+0)/2=1 ] . Η Στατιστική ασφαλώς και δεν ασχολείται μόνο με τον Μ.Ο. Ασχολείται κ με την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος, καθώς κ με την γενκευσιμότητα ή όχι των αποτελεσμάτων της έρευνας κ με χίλια δυο άλλα πράγματα.

Έχε χάρη που κάνω Μεθοδολογία Έρευνας στο Πανεπιστήμιο, και είμαι κα(η)μένος από το συγκεκριμένο μάθημα... χεχε ;)

Nassos K. είπε...

Η ιστορία για την Στατιστική έγινε καθαρά χαριτολογώντας. ;-)
Μ'αρέσει η στατιστική και -πίστεψέ με- την χρησιμοποιώ στη δουλειά μου.
Το θέμα είναι να έχεις πάντα σωστά δεδομένα και σωστή αντικειμενική ανάλυσή τους.
Πάντως σαν μάθημα πρέπει να είναι πίκρα ε;