Σάββατο, Ιουνίου 4

Το επόμενο Mac θα είναι... Pentium

p_000520
Σύμφωνα με το c|net, η Apple πετάει τα IBM, και βάζει Intel chips.
Apple Computer plans to announce Monday that it's scrapping its partnership with IBM and switching its computers to Intel's microprocessors, CNET News.com has learned.

Θα μπορούμε να βάζουμε MacOS X σε PC.
The latest version of the Mac OS X operating system could easily run on Intel chips, but Apple Computer CEO Steve Jobs said on Wednesday that the company has little interest in changing processors.

Περίεργα πράγματα. Σκέψου πως ταυτόχρονα η Microsoft χρησιμοποιεί την IBM για το XBox360. Και για να σε μπερδέψω λίγο ακόμη, δες κι αυτό.

update: Ρίξε και μια ματιά στο άρθρο του gizmodo.
update2: Από το PCMagazine
Η απόφαση της Apple να χρησιμοποιεί πλέον επεξεργαστές της Intel αντί των IBM, με τους οποίους εξόπλιζε τους Macintosh τα τελευταία 20 χρόνια, προκαλεί αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινωνία της πληροφορικής, οι οποίες βέβαια ποικίλλουν ανάλογα με το τι έχει να χάσει ή να κερδίσει η κάθε εταιρεία από την απόφαση αυτή. Ο Steve Jobs εξήγησε στους συνέδρους του Worldwide Conference της Apple ότι η απόφαση αυτή δεν είναι απλά και μόνο επωφελής για το μέλλον της Apple αλλά ουσιαστικά το διασφαλίζει.

Συνέχισε σημειώνοντας ότι η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη καθώς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των επεξεργαστών PowerPC, δε θα υπήρχε κάποιος αρκετά ισχυρός επεξεργαστής, κατάλληλος για χαμηλού κόστους notebooks, ενώ παράλληλα η IBM δεν έχει καταφέρει να εφοδιάσει την Apple με έναν G5 κατάλληλο για notebooks.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η εταιρεία εξελίσσει το λειτουργικό της και για επεξεργαστές Intel ενώ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπήρχαν και συστήματα με επεξεργαστές Intel, στα οποία είχε εγκατασταθεί το λειτουργικό της Apple, Tiger.

"Γιατί σας πήρε τόσο καιρό;" ήταν τα πρώτα λόγια του Bruce Chizen, CEO της Adobe, ο οποίος συνέχισε πάντως δηλώνοντας ότι πολύ πιθανόν η Adobe να μην υπήρχε ως εταιρεία αν δεν υπήρχε και η Apple. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Adobe ετοιμάζει πλέον εκδόσεις των προγραμμάτων της οι οποίες θα υποστηρίζουν και τις δύο πλατφόρμες.

Η αντίδραση της Microsoft ήταν ελαφρώς διαφορετική. Ο Roz Ho, γενικός διευθυντής του τμήματος για Macintosh της Microsoft, δήλωσε ότι οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη στην εξέλιξη του Xcode [περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών για Mac OS X] και ότι η Microsoft προτίθεται να διαθέσει προγράμματα που θα υποστηρίζουν την πλατφόρμα της Apple.

Παρά την απώλεια της Apple, η IBM δεν φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα, καθώς η αλλαγή ήταν μάλλον αναμενόμενη, σύμφωνα με εκπροσώπους της ίδιας, ενώ η εταιρεία έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα από τις συμφωνίες που κατάφερε να κλείσει με τις Microsoft, Nintendo και Sony για τη νέα γενιά παιχνιδομηχανών, όπως δήλωσε και ο Glen Brandow, εκπρόσωπος τύπου της IBM.

Δεν υπάρχουν σχόλια: