Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23

Ξάνθη

Στην ιδέα του φθινοπωρινού Σαββατοκύριακου που ξεμυτίζει από τη γωνία Κούσκουρα με Τσιμισκή, με την επανεμφάνίση των μακρυμάνικων και τη μεταφορά σύσωμου του φραπεδισμού στα μέσα τραπέζια του 35 και στο -κατακόκκινο πλέον- Residents, μετά την χθεσινοβραδινή μου κλεφτή ματιά στο χειμώνα που έρχεται, αποφάσισα να μυρίσω και τη φθινοπωρινή Ξάνθη.

Xanthi_092005
by Omicron

Φλασμπακ: "Και γιατί δεν φέρνεις τα εκλογικά σου δικαιώματα στη Θεσσαλονίκη;", ρώτησα ένα μεσημέρι τον Σ. "Για τον ίδιο λόγο με σένα. Για να έχω μια δικαιολογία να πηγαίνω στην Ξάνθη, να βλέπω φίλους και να την ζω έστω και για λίγο. Κι ας τη γουστάρω τη Θεσσαλονίκη".

Γέννημα θρέμα Σαλονικιός, αλλά με ρίζες στην Κυρά της Θράκης, κλείνω σε ένα σάκο λίγα ρούχα και επιμάζομαι για την 2ήμερη εκδρομή μου. Μικρή πόλη, όμορφη και πολυσύνθετη. Καταγωγή. Προέλευση. Με περιμένει να μου δείξει για άλλη μια φορά το "ψηφιδωτό" της.

Την κεντρική πλατεία, την Αριστοτέλους της Ξάνθης, με το ρολόι και τα τραπεζάκια με τις παρέες των γκριζομάληδων που ζουν και συζητάνε με τον τρόπο τους την Ελλάδα του Παπαδάκη και του Αυτιά. Σίγουρο μέρος συνάντησης για τους πρωτάρηδες και αφετηρία κάθε εξόρμησης για φαγητό, αγορές ή διασκέδαση στην Ξάνθη των 70.000 κατοίκων, των 2 θρησκειών και των 4 γλωσσων (Ελληνικά, Τουρκικά, Πομάκικα, Ρώσσικα). Μια απογευματινή βόλτα, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί η Ξάνθη τα τελευταία τρία χρόνια έχει αρχίσει και γίνεται προορισμός σχολικών -και όχι μόνο- εκδρομών. Φέτος πάνω απο 200 σχολεία πέρασαν απο την πόλη, κάτι που φαίνεται να βγάζει την τοπική τουριστική βιομηχανία απο τον λύθαργο στον οποίο βρισκόταν εδώ και καιρό.

Πεινάω. Κλασικά εστιατόρια, η Ξανθίππη, με την πανοραμική θέα στην πόλη κι ας έχει μείνει στην εποχή "κέντρον διασκεδάσεως", αλλά και ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια της πόλης, ο Παράδεισος δίνουν ένα άρωμα ρετρό Ξάνθης. Αλλά αν πραγματικά θες να φας, ακολούθησέ με στον Πομάκο να δοκιμάσεις αρνίσια παϊδάκια και γιαουτλού κεμπάπ. Ας θες Goody's και πιτόγυρα έχουμε, αλλά τι τα θες; Είναι σαν να πας στην Κίνα και να μη φας ρύζι.

Νύχτωσε; Μια βόλτα την "παραλία" με τις καφετέριες (τα lounge glamour mainstream cafe bars Kυβερνείο, Prestige, La Nuovo, αλλά το παλιό κλασικό Καράβι), στον πεζόδρομο Ύδρας (Πέτρινο, ΕΧΟ κλπ,) αλλά και τα μαγαζιά στη διασταύρωση της Πλατεία Αντίκα, αποδεικνύουν πως η πόλη είναι ζωντανή και δεν έχει μείνει στα χρόνια τα παλιά τα ξεχασμένα. 4.000 φοιτητές και άλλοι τόσοι φαντάροι φροντίζουν γι'αυτό, και κρατάνε το μέσο όρο ηλικίας στα 20-30. Κι αν δεις καμιά ξανθιά με μίνι, κορμί λαμπαδα και μάτια απίστευτα μη βιαστείς, μπορεί να σου βγεί πομάκα ή τουρκάκι. Οι Ναζλί κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Και λίγο πιο πάνω η Παλιά Ξάνθη, σκαρφαλωμένη στους πρόποδες του βουνού. Δρόμοι με πέτρα και παλιά σπίτια αισθητικά μοναδικά, το καθένα με τη δική του ταυτότητα και ιστορία.

Αξίζει όσο τίποτα να την επισκευτείς κατα τη διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης ή -φυσικά- στο Καρναβάλι, αν και όποτε και να πας κούκλα είναι!

links:
_Δήμος Ξάνθης
_iXanthi.gr
_Παλιά Πόλη
_atakes - Αρθρα και σχόλια
_Ιστορία Ξάνθης
_ΠΑΕ Scoda Ξάνθη
_Μετεωρολικές προγνώσεις


Καλό μου ταξίδι. Καλό σου Σ/Κ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

λοιπόν σε περιμένω για καφέ στην Κομοτηνή ε! Κανόνισε να έρθεις μέχρι την Ξάνθη και να μην έρθεις για καφέ στην Κομοτηνή... έχουμε να πούμε και να γελάσουμε ... :-)

Ttallou είπε...

Καταρχήν, καλή επιστροφή στα blogs :)

Πολύ όμορφη η ξενάγηση, μου θύμισες φοιτητικές "τσάρκες" του καλοκαιριού,"Πυξίδα", "Κυβερνείο", Φανάρι...
Αξίζει πολύ η Ξάνθη.
Κι άξιζε από την πρώτη στιγμή που την είδα, έξι χρόνια πριν, σε σχολική εκδρομή με τραίνο.
Πλατεία, Νέστος, παλιά πόλη.

Καλή διαμονή και καλή επιστροφή.

dgalanis είπε...

καλά να περάσεις

το θείο τραγί είπε...

Οχι, αν είναι πομάκα να βιαστείς. Γιατί να το χάσουμε το κορίτσι!!!

Φιλιά τρελλοπίθηκε! Δεν ήξερα πως ήσουν ξανθιώτης! Καλή σου ώρα! Καλός ο πηγαιμός.

Tero είπε...

Γουέλκαμ. (Καλλιγραφικό παρακαλώ)

Είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι ο τούρκικος μαχαλάς στη Ξάνθη είναι καλή περιοχή; Γιατί θα περάσω από εκεί το Νοέμβρη (γενέθλια ενός κολλητού) και θέλω να ξέρω...

Το "Agressive Aspects" ισχύει ακόμα; Δεν νομίζω...

Tero

Παπαρούνα είπε...

και γω θέλω να πάω Ξάνθη που δεν έχει τύχει ποτέ να την επισκεφτώ.Αλλά για περίεργους συνειρμούς, αυτό το ταξίδι θέλω να γίνει μόνο μήνα Φλεβάρη..

Nassos K. είπε...

avanti,
Σ'ευχαριστώ. Επέστρεψα καλώς ;)

3dots,
Ουτε κατάλαβα πότε πήγα κι ήρθα Σταμάτη. Θα το κανονίσουμε κάποια στιγμη.

ttalou,
ολα καλά! Ηταν ήρεμη η Ξανθη αυτή τη φορά. Και μ'αρέσει έτσι.
Λες να κανονίσουμε blog-o-τσαρκα στο Καρναβάλι;

newManifesto,
thnx! ωραία ήταν!

θείο,
μια χαρά οι πομάκες. Ασε που το γυρίσανε όλες απ'το κατάξανθο στο καστανοκόκκινο για να μοιάζουν στη Ναζλί.

tero,
πότε ανεβαίνεις Σαλονίκη;

παπαρούνα,
δεν ξέρω τους λόγους που θέλεις να πας το Φλεβάρη, αλλά αν δεν είναι για το Καρναβάλι, δοκίμασε Νοέμβρη και Απρίλη. Πληροφορίες εντός ;)

art,
απ'τα FAQ ή μια αναζήτηση στο google προτίμησες να ρωτήσεις εμένα;
Στο Tools > Options του Firefox στο tab (καρτέλα) General θα δεις μια γραμμή επιλογών Default Browser. Επέλεξε το Firefox should check... και κάνε κι ένα κλικ στο Check Now.