Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29

Saul Bass

Ένας από τους σημαντικότερους graphic designers του 20ου αιώνα, ο Saul Bass είναι παράλληλα υπεύθυνος για πολλούς από τους πιο αξιομνημόνευτους τίτλους ταινιών στην σύγχρονη ιστορία του σινεμά.

bass

Το Bios (Πειραιώς 84, Αθήνα) φιλοξενεί ένα ολιγοήμερο αφιέρωμα στον δημιουργό, που επηρέασε όσο λίγοι την κινηματογραφική αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς, με προβολές του συνόλου της δουλειάς του.

Aνάμεσσ στις 60 και πλέον ταινίες στις οποίες δούλεψε έως τον θάνατό του το 1996, βρίσκουμε τα: The seven year itch του Billy Wilder, Anatomy of a murder του Otto Preminger, Spartacus του Stanley Kubrick, West side story του Robert Wise, Cape Fear και Goodfellas του Martin Scorsese, Vertigo και Psycho (όπου και συν-σκηνοθέτησε την περίφημη σκηνή του ντους) του Alfred Hitchcock, και The war of the Roses του Danny DeVito.

Με οποιονδήποτε τομέα της εικόνας κι αν αποφάσισε ν' ασχοληθεί ο Saul Bass άφησε ανεξίτηλα το σημάδι του και έγινε ο άνθρωπος, που όπως χαρακτηριστικά είπε κάποτε
ο Martin Scorsese «μετέτρεψε τους μέχρι τότε βαρετούς τίτλους των ταινιών μας σε αυτόνομο είδος τέχνης».

links:
Saul Bass on the Web
Design Museum (2004). Saul Bass Exhibition
Cilligan, Beth - Godsmith, Leo - Scalzo, Thomas - Taylor, Rumsey (2005)

Οι προβολές θα ξεκινήσουν από την Τρίτη 4 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 21:30, ενώ το κόστος του εισητηρίου είναι 4 ευρώ.


Ανατομία μιας ιδιοφυίας