Τρίτη, Σεπτεμβρίου 6

VideoDance2005

VD05

9-17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ @ ΟΛΥΜΠΙΟΝ + ΜΥΛΟΣ


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μύλο διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ταινιών Χορού και άλλων πειραμάτων VideoDance2005.

Tο VideoDance ξεκίνησε το 2000 ως διεθνές φεστιβάλ ταινιών χορού. Είναι ένα σημείο συνάντησης του χορού, και γενικότερα της σωματικής έκφρασης, με τον κινηματογράφο και με ό,τι μπορεί να θεωρηθεί οπτικό μέσο.

Eνα φεστιβάλ με θέμα την πιο σύγχρονη δημιουργία στο σημείο συνάντησης των τεχνών και με αφορμή το πείραμα της κίνησης και της κινούμενης εικόνας στον τομέα του φιλμ, των live media και των video-εγκαταστάσεων. Προβολές, video-εγκαταστάσεις, συναυλίες, παραστάσεις, παρεμβάσεις σε όλη την πόλη. Ευκαιρία να βγούμε καμιά βόλτα και να ανοίξει λίγο το μάτι και το μυαλό μας.

Α. Οι ταινίες (ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Πράσινο Δωμάτιο)
90 ταινίες από όλο τον κόσμο. Όλες οι προβολές των ταινιών είναι δωρεάν.

Β. Οι παραστάσεις (ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Θεατράκι Μύλου)
Τέσσερα σόλο με κοινό παρονομαστή την αναζήτηση. Συγκεκριμένα:
Faux pas / Κακωςπρέπει, της YELP danceco.
Death is certain, της Eva Meyer-Keller (Γερμανία)
Specimim, της Miriam King (Μεγάλη Βρετανία)
Self-portrait, Zήτα Oμάδα σύγχρονου χορού (Ελλάδα)


Γ. Οι εγκαταστάσεις (ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ΔΕΘ, Κεντρικά σημεία της πόλης)
Events+happening:
Camera Lucida. Η Camera Lucida είναι μία ανατρεπτική εγκατάσταση των ρωσικής καταγωγής Aμερικανών Dmitry Gelfand και Evelina Domnitch, που κατάφεραν να οπτικοποιήσουν τον ήχο σε ένα έργο τέχνης που αποτελεί ταυτόχρονα πείραμα!
Θα τη βρείτε στη Διεθνή Έκθεση ? η είσοδος είναι ελεύθερη.

Hand-eye. Ένα διαδραστικό έργο του Bρετανού Alex Baker, που μεταμορφώνει τους περαστικούς-παίκτες σε ιδιόμορφους χορευτές αλλάζοντας το οπτικό τους πεδίο.
Θα τη συναντήσετε σε διάφορα σημεία της πόλης από τις 9 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.


Δ. Εικόνα και ήχος (Μύλος)
Κάθε βράδυ στο Μύλο εναλλακτικά μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά το έργο τους στην Eλλάδα. Ενδεικτικά:
Light Phase της Oλλανδής Yolande Harris με εικόνα και αυτοσχεδιασμό φωνής ηλεκτρονικά επεξεργασμένο, με ένα μοναδικό αποτέλεσμα (15/9 Θεατράκι του Mύλου)
Bόμβος/ Vomvos του Nίκου Bελιώτη, με τον ιδιαίτερο και εντελώς προσωπικό ήχο του βιολοντσέλου του και δικό του video (14/9, Θεατράκι του Mύλου, είσοδος ελεύθερη)
Scion and Tikiman από τη Γερμανία στην πρεμιέρα του VideoDance2005 και φυσικά πάρτυ με τον DJ Ison
Triplicity της Iταλικής ομάδας OgiNo Knauss, που συλλέγει οπτικό και ηχητικό υλικό από αστικά τοπία σε όλο τον κόσμο για να το διοχετεύσει στους φυσικούς του αποδέκτες, τους ίδιους τους κατοίκους των πόλεων, υπό τη μορφή ενός δυναμικού live με εικόνα και ήχο ? για τη λήξη του VideoDance σε σύμπραξη με τους Έλληνες DrogATek, στο Mύλο, το Σάββατο 17/9. Oι OgiNo Knauss θα συλλέγουν το υλικό τους καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη, και σίγουρα θα τους συναντήσετε στην πόλη?


links + updates:
\\ Περισσότερα στο site του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
\\ Σχετικό άρθρο και στο news4news©
\\ Και ο Zpi για το VD05
\\ Video Dance: Day 1
\\ VideoDance: one more day
\\ VideoDance: continues

Αντε να αρχίζουμε να ξυπνάμε σ'αυτή την πόλη!