Τετάρτη, Νοεμβρίου 30

Ανήκεις στο Google

Το να δώσει δωρεάν μια από τις πιο δυνατές εφαρμογές στατιστικών και web analytics, δεν ήταν αρκετό για την Google. Τώρα εμφανίζει το "Google Base" και πατάει ακόμη πιο γερά πόδι με μια προσπάθεια να γίνει no.1 (και) στην ανταλλαγή πληροφορίας [data share].

Το Base δεν είναι επαναστατικό, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται από κάποιον η δημιουργίας μιας online ανοιχτής βάσης δεδομένων, αλλά σίγουρα έχει δυνατότητες και... μέλλον. Αλλωστε είναι "η Βάση του Google". [άρθρο στο google blog]

Ενα ελεύθερο σύστημα καταχώρησης και κατηγοριοποίησης πληροφορίας. Καλό ακούγεται. Είναι δωρεάν και επιτρέπει τη δημοσίευση κάθε είδους πληροφορίας από οπουδήποτε και οποιονδήποτε στον πλανήτη, φυσικά με δυνατότητες αναζήτησης.

Μπορείς κι εσύ να δημοσιεύσεις μια αγγελία, μια ανακοίνωση, ένα άρθρο, ο,τιδήποτε θέλεις, να του δώσεις ορισμένα χαρακτηριστικά και λέξεις-κλειδιά για να το κάνεις πιο εύκολο στην αναζήτηση και το Google θα το "ανακοινώσει" μέσα από τα αποτελέσματα αναζήτησης της κάθε υπηρεσίας του (Search, Base, Froogle, Local).

Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύ δυνατό και χρήσιμο εργαλείο.

Η άλλη πλευρά...

Ας πάμε λίγο πίσω. Μέχρι τώρα τι ελέγχει το Google; Ας τα δούμε ένα-ένα. Τον Ιστό (Google Search), τις προσωπικές μας συνήθειες πλοήγησης (Toolbar, Analytics), το "πνεύμα των καιρών" (zeitgeist) και τον τύπο (News, Groups, Blogsearch, Blogger), τις αγοραστικές μας συνήθειες (Froogle), που είμαστε/πάμε (Maps, Earth, Local), την ψυχαγωγία/διασκέδασή μας (Video, Images, Picassa), τα αρχεία μας (Desktop), τις επικοινωνίες μας (Gmail, Talk), και τώρα όλα τα υπόλοιπα (Google Base).

Τι γίνεται όμως αν αφήσουμε την Google να κάνει όλα αυτά; Χωρίς να θέλω να γίνω Χαρχαβέλας ή esoterica.gr, θυμίζω το EPIC 2014, το οποίο για την χρονιά 2006 έλεγε:
"Η Google συνδυάζει όλες τις υπηρεσίες της - TiVo, Blogger, GMail, GoogleNews και όλες τις αναζητήσεις της στο Google Πλέγμα, μια παγκόσμια πλατφόρμα που παρέχει ένα λειτουργικό απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο και bandwith για να αποθηκεύσει και να διανέμει τα media όλων των ειδών. Πάντοτε online, προσβάσιμο από οπουδήποτε. Κάθε χρήστης επιλέγει το δικό του επίπεδο μυστικότητας. Μπορεί να αποθηκεύσει το περιεχόμενό του, στο Google-Πλέγμα, ή να το εκδώσει για να το δουν όλοι. Ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο, για τον οποιοδήποτε να δημιουργήσει και να καταναλώσει media".
Ολα αυτά και εξακολουθούμε να τσιμπάμε τα μαγουλάκια του "αγαπημένου παιδιού του Internet" και να χαιρόμαστε με τα χαριτωμένα σηματάκια του, αντί "να βάζουμε σανίδες στα παράθυρα και να τυλίγουμε το κεφάλι μας με αλουμινόχαρτο";

Καλά δεν είναι και τόσο υπερβολικά τα πράγματα (κι εγώ χρησιμοποιώ Gmail), απλά αναρωτιέμαι κι εγώ ποια θα ήταν η αντίδραση του κόσμου αν όλα αυτά τα έκανε πρώτη η Microsoft. Ο Βασιλάκης δείχνει να το έχει πιάσει το παιχνίδι και να έχει καταλάβει πως όλοι μας θα φρικάραμε αν ήταν εταιρεία του που θα παρουσίαζε τέτοιες καινοτομίες, αντί να ακολουθεί ως 2η και 3η όπως κάνει τώρα.

Είμαστε δέσμιοι κάποιου Γούγλη;

Οχι. Eιμαστε δέσμιοι του εαυτού μας. Το Google Base, και όλα τα σχετικά, είναι απλά εργαλεία και τίποτα άλλο, και απλά έρχονται για να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Ας μη μας πιάσει τεχνοφοβία και δένουμε το ποντίκι το βράδυ μήπως ζωντανέψει και μας δαγκώσει, ούτε να γράφουμε το blog μας με φόβο μήπως οι "μυστικές υποχθόνιες δυνάμεις" του Κακού μας ανακαλύψουν από τα ίχνη μας στα comments, αλλα ούτε να είμαστε πρόβατα.

Το μέλλον...
"Εάν ελευθερία σημαίνει κάτι τελικά, αυτό που σημαίνει θα είναι να έχεις το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν"
Τζ. Οργουελ
Ειναι πολύ ωραία και ενδιαφέροντα όλα αυτά που εμφανίζονται μπροστά μας. Το Google έκανε όλο τον κόσμο να γράφει τις σκέψεις του και τα νέα του σε blog μέσω του Blogger. Το Yahoo! έκανε το αντίστοιχο για τις φωτογραφίες με το Flickr. Ας μη ξεχνάμε και πόσο παλιό είναι το Hotmail και όλες οι άλλες υπηρεσίες δωρεάν email. Ακόμη, το Google έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό πως σκέφτεται να βγάλει λειτουργικό σύστημα (google os). Κάτι σε Java, κάτι που θα πατάει σε κάποιο browser ή απλά θα αγοράσει το Firefox; Και μήπως το επόμενο βήμα είναι... hardware (φαντάσου ένα google mini, κατά το mac mini); Ποιος ξέρει;

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε και να ενημερωνόμαστε.


upd [29.11.2005]
Παγκόσμια Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ελληνικά χειροφιλήματα @ Goutas


upd [30.11.2005]
Τώρα και σπόνσορας ενός από τους ιστορικότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης;
Ποιός θα είναι ο νέος σπόνσορας της Manchester @ The voyager
Manager of Manchester United @ Google Answers
Google to sponsor Manchester United soccer club? @ ZDNet
Manchester United is in talks... @ c|net


Google or not, here I come

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όμορφο Post. δεν με φόβισες καθόλου. Τώρα θα πάω ναν το σκοτώσω το κωλομηχάνημά μου !! :-))

Κάτι απο Φρανκενσταίν (τζούνιορ?) μου θυμίζει η ιστορία του Γούγλη.
Επ' ευκαιρίας τώρα που το είδα, εσύ δεν ήσουν που 15:20 σκάλιζες την μύτη σου στην Τσιμισκή;

Nassos K. είπε...

Στην Αριστοτέλους. Δίπλα στην αφίσα με το σύντομο ανέκδοτο

Τζιτζίκος είπε...

kai gia osous Qelouyne perissotera kai to full story gia to poso 'kaloi' einai oi kurioi sto google as deite edw: http://www.google-watch.org

Τζιτζίκος είπε...

kai kati akomh: To google den mas ekane olous na grafoume tis skepseis mas sto blogger. To Blogger proyphrxe ws uphresia gia polla xronia (ws dwrean h aplh kai me mikrh syndromh to advanced) prin agorastei apo to google kai doQei entelws dwrean.

To Google leitoyrgei me thn logikh 'agorazw etairia kai prosferw thn yphresia tzampa' mia pou to business model tous sthrizetai apokleistika kai mono sthn diafhmish.

Nassos K. είπε...

To Βlogger μας έκανε να έχουμε blog. Το Google μας έκανε ΟΛΟΥΣ να έχουμε blog!
:)

Τζιτζίκος είπε...

diafwnw... to trend tou blogging yphrxe POLU entono polu kairo prin to google agorasei to blogger. To google eide to trend kai epwfelhQhke ths katsatshs. Taytoxrona bebaiws kai to idio to esprwxe: Gia paradeigma prin apo dyo xronia (molis eixe agorasei to blogger) promotare apisteyta stis selides tou ta blogs mkai etsi arxisan siga siga kai oi etairies na kanoune blogging (gia na bgainoune pshla stis mhxanes). shmera oi algorIQmoi tou google exoune allaxei den isxuei to idio ma to corporate blogging pleon einai anantikatastato gia sxedon oles tis epixeirhseis tou exwterikou (yparxei kai ena post gia corporate blogging sthn ellada).

Dhladh diafwnw men alla kai symfwnw ligo ;)

Nassos K. είπε...

Συμφωνείς λίγο, αρα συμφωνείς ;)
Καταλαβαίνω τι λες, απλά μιλάω για την εξάπλωση του blogging πέραν του corporate ή μέσω του advanced user. Στον περίφανο "απλό χρήστη" ;)

υγ. εντελώς φιλικά, γιατί δεν χρησιμοποιείς κάτι τέτοιο;

Τζιτζίκος είπε...

adraneia.... h mallon

αδράνεια...

Nassos K. είπε...

:D
mikro paidi eisai... θα μεγαλώσεις

Nassos K. είπε...

Από το site που προτείνει ο tzitzikos, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο.