Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21

Mulholland Dr.

The Ultimate Rubik's Cube.

+++ UPDATE +++ Δείτε στα comments την λύση του γρίφου...!


Directed by
David Lynch

Writing credits (WGA)
David Lynch (written by)

Also Known As: Mulholland Drive (2001) (France) (USA: closing credits title)
MPAA: Rated R for violence, language and some strong sexuality.
Runtime: 145

Cast overview, first billed only:
Naomi Watts .... Betty Elms/Diane Selwyn
Laura Harring .... Rita/Camilla Rhodes
Justin Theroux .... Adam Kesher
Ann Miller (I) .... Coco Lenoix
Dan Hedaya .... Vincenzo Castigliane
Mark Pellegrino .... Joe, the hitman
Brian Beacock (I) .... Backup Singer #1
Robert Forster .... Detective Harry McKnight
Katharine Towne .... Cynthia, casting assistant
Lee Grant (I) .... Louise Bonner
Michael J. Anderson .... Mr. Roque
Scott Coffey (I) .... Wilkins

Μόλις χθες το βράδυ κατάφερα να κάτσω με την ησυχία μου, να βάλω ένα ποτήρι κρασί και να δω το Mulholland Dr. μόνος μου και ολόκληρο. Μόνο έτσι μπορώ να δω καλές ταινίες και για άλλη μια φορά επαληθεύτηκα. Την ευχαριστήθηκα.

Ο David Lynch σκηνοθετεί όπως λίγοι. Εχοντας δει -δυστυχώς όχι όλες- το Lost Highway, το Blue Velvet, το The Elephant Man, και το Dune, είχα σχηματίσει μια ιδέα για τα καμμένα εγκεφαλικά κύτταρα στο κεφάλι αυτού του ανθρώπου, αλλά χθες με πήγε αλλού.

Πολύ καλή ιστορία, με το δικό του στυλ ξεκάθαρο σε όλη τη διάρκεια της. Προσπαθώ να καταλάβω πώς καταφέρνει μια αντικειμενικά απλή ιστορία να την κάνει τόσο εντυπωσιακή ταινία. Του βγάζω το καπέλο για άλλη μια φορά.

Οποιος δεν την έχει δει, ας πάρει το DVD αμέσως.

UPDATE: Ψάξτε την κι άλλο
- Lost on Mulholland Drive
- Analysis and more
Ηθελα να γράψω πολλά, όταν ξεκίνησα το post, αλλά τα έσβησα αμέσως. Νομίζω ότι όσο συζητάς τέτοιες ταινίες τις χαλάς. Αυτά τα φιλμ είναι εμπειρίες. Πρέπει να προσπαθείς να βγάζεις ένα συμπέρασμα, προσωπικό και ολόδικό σου και να της αφήνεις εκεί. Απλά να της προτίνεις σε φίλους. Τίποτα άλλο.

Ταινίες-εμπειρίες (τυχαία σειρά) - updated
Fight Club
Α Clockwork Orange
One Flew Over the Cuckoo's Nest
The Godfather (1 & 2)
The Matrix (το πρώτο)
The Shining
Mulholland Dr.
π
Vertigo
Dogville
The Silence of the Lambs
The Wall
Dog Day Afternoon
Jacob's Ladder
Taxi Driver
Lost in Translation
Five Easy Pieces
Reservoir Dogs
Labyrinth
Jack and the Beanstalk

Οι προτάσεις σας δεκτές...

9 σχόλια:

thas είπε...

Θα εκπλαγείς αν ρίξεις μια ματιά στο δίκτυο για το τι έχει γραφτεί για την ταινία. Δεκάδες φανατικοί οπαδοί της, ένα μίνι φαν κλαμπ δηλαδή, με κέντρο κυρίως την ερμηνεία της. Διάβασα κατεβατά για την ιστορία και πράγματι χρειάζεσαι κάποια βοήθεια για να βγάλεις άκρη.

Την έχω ξεχάσει πια, αλλά είναι ταινία που με μαγνήτισε και τη σκεφτόμουν καιρό. Από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων. Ο άνθρωπος είναι εικαστικός αφηγητής, είναι μαέστρος.

Δεν συζητάμε για τις πρωταγωνίστριες! Κόλλημα!

Sofia είπε...

Θα συμφωνήσω με τον thas. Είδα την ταινία με το boyfriend πριν ενάμιση χρονο περίπου. Τελειωσε η ταινία, κοιταχτηκαμε και αυτομάτως ανοίξαμε υπολογιστη για να διαβάσουμε πέντε πράγματα.

Διαδικασία που εναναλήφθηκε με το The Dead και το Donny Darko.

Cult για πάντα. Να πεθανει το Χόλυγουντ.

evee είπε...

συμφωνώ με τους προλαλλήσαντες αλλά εγώ δεν μπήκα στο internet για να δω τι παίζει. Παρότι γενικά μου τι σπάνε οι ταινίες που βγαίνεις από την αίθουσα με το ερώτημα "τι ήθελε να πει ο ποιητής" εδώ για κάποιον λόγο(ονειρική ατμόσφαιρα?) δεν με ένοιαζε. Την ξαναείδα δυο φορές έκτοτε και την τρίτη κατάλαβα. Ή έστω βρήκα τη δική μου εκδοχή. Από τις καλύτερες ταινίες. Έχω πολλές να προσθ'εσω στον κατάλογο αλλά κάθε κατάλογος είναι προσωπικός και μετά θα μπούμε σε ένα ατέλειωτο εγώ έχω άλλη γνώμη, τι μας λες τώρα, αυτό είναι μάπα κλπκλπ. Γι'αυτό χαιρετώ.

Nassos K. είπε...

Πώς μου ξέφυγε το Dogville;
Νομίζω πως όση ώρα κι αν σπαταλήσω για να φτιάξω μια λίστα με ταινίες-εμπειρίες δεν θα την τελειώσω ποτέ. Πάντα θα εμφανίζονται κι άλλες. Παλιές και νέες. (Ευτυχώς)

Zpi είπε...

Πολύ σωστά όσα ειπώθηκαν, αλλά φαντάζομαι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως είναι σχεδόν αδύνατο να φτιαχτεί λίστα με τις πχ 10 καλύτερες ταινίες. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα διαφορετικό top 10 κι εκεί που νομίζεις ότι όντως αυτές είναι οι 10 καλύτερες, βλέπεις ξαφνικά το top 10 του φίλου σου και σκέφτεσαι ότι πράγματι υπάρχουν και άλλες ταινίες που αξίζουν μια θέση στη δεκάδα. όπως και να'χει και εμένα μου αρέσει αρκετά ο Lynch. Το Mulholland Dr είναι και η αγαπημένη μου ταινία του D. Lynch. Θυμάμαι μάλιστα ότι την έβλεπα απόλυτα αφοσιωμένος με το άγχος ότι μπορεί από στιγμή σε στιγμή να πέσουν οι τίτλοι τέλους (η προηγούμενη ταινία που είχα δεί ήταν το 'Lost Highway'). Monkey είδα όλες τις ταινίες του Lynch που αναφέρεις (+άλλες 2 'Wild at Heart' & 'The Straight Story') εκτός από το Dune. Ομολογώ ότι αγνοούσα την ύπαρξη της συγκεκριμένης ταινίας. Αν θέλεις κάνε μια περιγραφή, έτσι ενημερωτικά. Φιλική συμβουλή πάντως, μην κάνεις τον κόπο να δείς το 'The Straight Story' το βρήκα πολύ πληκτικό. Δεν ξέρω από την άλλη ίσως απλά να μην ταίριαζε με τη δική μου αισθητική.

Yorgos είπε...

Ποιο είναι τελικά το κονσένσους για την ερμηνεία της υπόθεσης; Εγώ είχα μείνει με την εντύπωση ότι το ρεαλιστικό πρώτο μισό ήταν αποκύημα της φαντασίας της NW και το ονειρικό δεύτερο μισό η "πραγματική" ιστορία - και το σύνορο ήταν η απίθανη σκηνή στο θέατρο/κλαμπ που ξεχνάω το όνομά του.

Nassos K. είπε...

Yorgos, με βρίσκεις σύμφωνω. Αν και χθες που είχα με φίλους μια κουβέντα για την ταινία ακούστηκαν διάφορες απόψεις, προσωπικά νομίζω πως η ταινία διαρθρώνεται κάπως έτσι:

+++ ακολουθεί spoiler +++ΕισαγωγήΞεκινώντας με τον διαγωνισμό τον οποίο καιρδίζει η Diane Selwyn (δεν ξέρουμε το όνομα της ακόμη), η κάμερα πλησιάζει ένα μαξιλάρι (κατά 99,9% στο κρεβάτι που τελειώνει η ταινία) και αρχίζει το όνειρο της Diane.

ΌνειροΒλέπουμε την Rita να έχει γλυτώσει από δολοφονία - τροχαίο (πράγμα που δεν είναι αλήθεια όπως μαθαίνουμε στο τέλος) και να γνωρίζει την Diane (στο όνειρό της λέγεται Betty Elms). Ακόλουθεί το πρώτο μισό της ταινίας, στο οποίο προσπαθούν να ανακαλύψουν την ταυτότητα της Rita, ερωτεύονται, η Betty αναγνωρίζεται για το ταλέντο της και ο σκηνοθέτης την ερωτεύεται με μια ματιά.

Club SilencioΜια από τις καλύτερες στιγμές του παγκόσμιου κινηματογράφου, και δεν υπερβάλω. Από την στιγμή που ξυπνάει η Rita και της λέει "ακολούθησέ με", μέχρι και το τέλος της παράστασης, έμεινα με ανοιχτό το στόμα. Αξίζει να δει κάποιος την ταινία, μόνο και μόνο γι'αυτή τη σκηνή. Εκεί αρχίζει ο Lynch να μας δείνει κάποια στοιχεία για το τι βλέπουμε. Το μπλε κλειδί είναι ...το κλειδί για το μυστήριο της ταινίας.

ΠραγματικότηταΗ Betty Elms (πλέον Diane Selwyn) και η Rita (πλέον Camilla Rhodes) όντως γνωρίστηκαν. Η Diane πήγε στο hollywood για την "μεγάλη ευκαιρία" από το διαγωνισμό που κέρδισε. Γνώρισε την Rita και τον σκηνοθέτη Adam Kesher και τους ζήλευε. Την σχέση τους και την επιτυχία τους. Οσα λέει στο πάρτυ που βλέπουμε στο δεύτερο μισό της ταινίας είναι η πραγματικότητα. Η ζήλεια της την οδηγεί στο να προσλάβει δολοφόνο για την Camilla. Το μετανιώνει και ελπίζει ο δολοφόνος να μην τα καταφέρει. Τύψεις και ελπίδες μπερδεύουν στο μυαλό της τα πάντα και βλέπει το όνειρο που είδαμε στο πρώτο μισό. Οι συγγενείς την επισκέπτονται στον ύπνο της σαν Ερυνίες και τελικά αυτοκτονεί.

Απορίες - Νεκρά σημείαΟλοι όσοι γνώρισε στο πάρτυ, εμφανίστηκαν σαν χαρακτήρες στο όνειρό της. Ασχετα αν έβγαζε νόημα ή όχι αυτό που έβλεπε. Στο κάτω κάτω ήταν όνειρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστορία του Adam Kesher, που τον ονειρεύτηκε να τον απειλεί η μαφία να διαλέξει συγκεκριμένη πρωταγωνίστρια και να τον προειδοποιεί ο Cowboy και δεν συμμαζεύεται. Αλλά και η σκηνή με τους δύο φίλους στο μαγαζί με τα Donnut, που ο ένας εξηγεί στο άλλο το όνειρό του και τελικά κάνουν ό,τι είδε στον ύπνο του, πηγαίνουν στο πίσω μέρος του καταστήματος και ο ένας (αφού είδε τον μεγαλύτερο εφιάλτη του) πεθαίνει ακαριαία. Ολα αυτά είναι ο τρόπος που το μυαλό της Diane δικαιολογεί όλα όσα έχει δει, και ένας έξυπνος τρόπος του David Lynch να μας μπερδέψει.

Το κλειδίΣτο πρώτο μισό -στο όνειρο- το κλειδί έχει ένα παράξενο τριγωνικό σχήμα. Στο δεύτερο μισό -πραγματικότητα- το κλειδί είναι ένα απλό μπλε κλειδί.

Οταν την δείτε -ή την ξαναδείτε- προσέξτε αν η θεία της Diane έχει ένα μπλε κλειδί στο μπρελόκ της, την στιγμή που παίρνει τα κλειδιά, φεύγοντας από το σπίτι και η Rita κρύβεται κάτω από το τραπέζι.

Ανώνυμος είπε...

This is very interesting site... Research in management accounting Suzuki motorcycle horsepower Mcse microsoft training 20 ford f100 club vw trend queens discount lesbian cruise Audi 2001 a6 reviews lamarque ford trucks Tool roof rack

Ανώνυμος είπε...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Keyword loans ppc se How to get rid of cellulite on football rules License plate frames motorcycle Medical malpractice cases california Copy machine cartridges Portable dvd and mp3 player http://www.merchant-accounts-95.info microsoft it training course small tits Porsche seat belts