Δευτέρα, Ιανουαρίου 31

Το Αλφαβητάρι του Διαβόλου



Το Σάββατο που μας πέρασε σε μια βόλτα μου στον Παπασωτηρίου, το βλέμμα μου καρφώθηκε σε ένα μικρό βιβλιαράκι με άσπρο εξώφυλλο. Κάτι μου θύμιζε ο τίτλος. Μα, ναι! Το "Αλφαβητάρι του Διαβόλου". Η προτροπή ήταν ξεκάθαρη. "Να το διαβάσεις!". Ετσι κι έκανα. Το έφαγα. Το μισό χθες και το μισό σήμερα.

Τα reviews για το βιβλίο αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Το αλφαβητάρι του διαβόλου" είναι κλασικό έργο της αμερικανικής λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας του, Αμπρόουζ Μπηρς (1842 - 1913;), χτυπούσε αλύπητα την πολιτική σαπίλα και την κάθε λογής υποκρισία. μπλα μπλα μπλα....

Διάβασέ το και θα καταλάβεις. Σου δείνω μια πρώτη γεύση.
Δύση ουσ. Το τμήμα του κόσμου που εκτείνεται δυτικά (ή ανατολικά) της Ανατολής. Κατοικείται στο μεγαλύτερο μέρος του από Χριστιανούς, ένα ισχυρό φύλο υποκριτών, οι οποίοι παράγουν κυρίως δολοφονίες και απάτες, "πολέμους" και "εμπορικές συναλλαγές" τις ονομάζουν αντίστοιχα. Το ίδιο και οι κάτοικοι της Ανατολής, οι οποίοι επίσης παράγουν κατά κύριο λόγο τα ίδια προϊόντα.
Χριστιανός ουσ. Αυτός που πιστεύει πως η Καινή Διαθήκη είναι ένα θεόπνευστο βιβλίο, αξιοθαύμαστα κατάλληλο για τις πνευματικές ανάγκες του γείτονα του. Αυτός που ακολουθεί τη διδασκαλία του Χριστού, στο βαθμό που δεν συγκρούεται με την αμαρτία.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου προκαλεί παραμόρφωση των χαρακτηριστικών του προσώπου η οποία συνοδεύεται από άναρθρες κραυγές. Η πάθηση [Hahana Acatasheta] είναι μεταδοτική και παρόλο που τα συμπτώματά της υποχωρούν κατά καιρούς, δεν θεραπεύεται!

Στοιχεία και αριθμοί: Το Αλφαβητάρι του Διαβόλου άρχισε να δημοσιεύεται το 1881, στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Σφήκα του Σαν Φρανσίσκο" (San Francisco Wasp), σε μόνιμη στήλη του συγγραφέα, ξεκινώντας από το γράμμα Π (P). Το 1906, εκδόθηκε για πρώτη φορά σε βιβλίο με τον τίτλο Το Λεξικό ενός Κυνικού [The Cynic's Word Book, Doubleday, New York, 1906] αν και τα λήμματα περιορίζονταν στη μισή αλφάβητο από το A μέχρι το Λ (L). Το 1911 ο Μπηρς πρόσθεσε τα υπόλοιπα λήμματα από το Μ ως το τέλος της αλφαβήτου και συμπεριέλαβε ολόκληρο το έργο στον έβδομο τόμο του δωδεκάτομου έργου του Collected Works, δίνοντάς του τον τίτλο The Devil's Dictionary. Οι απομιμήσεις άρχισαν αμέσως. Η Αμερική γέμισε με βιβλία "κυνικών" συγγραφέων. Οι αντιδράσεις ήταν αλυσιδωτές, από το μισογυνισμό των κόμικς της New Yorker και τις "μπηχτές" του Groucho Marx, μέχρι την άγρια σάτιρα του George Grosz, του Steve Bell, του Ralph Steadman.
Από τότε μέχρι σήμερα το βιβλίο έχει εκδοθεί δεκάδες φορές από διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους.
Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται στην Ελλάδα.

Ελληνική έκδοση: Τόσο η φύση του κειμένου όσο και η φύση της εικονογράφησης, επέβαλαν ορισμένες μετατροπές στην αγγλική έκδοση [Ambrose Bierce, The Devil's Dictionary, Intr. Angus Calder, Illus. Ralph Steadman. Bloomsbury Publishing Plc, London, 2003] που αποτέλεσε τη βάση της ανά χείρας ελληνικής, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να απολαύσει απρόσκοπτα τη γλώσσα του Μπηρς και το πενάκι του εικονογράφου. Η παράθεση των λημμάτων έγινε με αλφαβητική σειρά, όπως και στο πρωτότυπο, αλλά σύμφωνα με το ελληνικό αλφάβητο. Ο γραμματικός και ετυμολογικός προσδιορισμός των λέξεων προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα. Οι πραγματολογικές αντιστοιχίες, κατά τη γλωσσική μεταφορά, παρέμειναν ανέπαφες, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. Η εικονογράφηση, αν εξαιρέσουμε την πρόσθεση των γραμμάτων που δεν διαθέτει το αγγλικό αλφάβητο, παρέμεινε ως έχει στην αγγλική έκδοση. Φυσικά, άλλαξε η σειρά τους και προστέθηκαν λεζάντες που παραπέμπουν στο ανάλογο λήμμα. Επίσης, το βιβλίο πλουτίστηκε με ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως αναλυτικές σημειώσεις, ένα κείμενο για το ζήτημα του μυστηριώδους θανάτου του συγγραφέα, μια από τις τελευταίες επιστολές του και βασική βιβλιογραφία. Τέλος, την αναπροσαρμογή του τίτλου του εξωφύλλου και ορισμένων γραμμάτων στις εσωτερικές σελίδες, για τις ανάγκες της ελληνικής έκδοσης, φιλοτέχνησε η ζωγράφος Aννα Λέκκα.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 28

Το κατά blogger ευαγγέλιον.

Ενα εκπληκτικό κείμενο από thas, "Ο μπλογκεράς κι η μπλογκερού", και η απάντησή του, "Θεατρικό μονόπρακτο", από την DiS, την Κουρούνα και την ΘτΠ, οφείλει να γίνει το κατά blogger ευαγγέλιον (τουλάχιστον στην Ελλάδα).

Ο μπλογκεράς κι η μπλογκερού
κάτι δραπέτες του εαυτού...

Βγάζω το καπέλο!

Πέμπτη, Ιανουαρίου 27

CM και σε χαρτί.

Εγινε πριν μερικούς μήνες, με παρότρυνση του Αντρέα. "Εγώ να γράψω σε βιβλίο;", του είπα. "Γιατί αυτοί που γράφουν είναι καλύτεροι;", ήρθε η απάντηση, και το ψώνιο που κρύβω μέσα μου ξεπετάχτηκε.
Το είχα ξεχάσει τελείως, ώσπου σήμερα, ανάμεσα στις υπόλοιπες συζητήσεις μας για το Open, τον Homo Cannibalismus (πρέπει να το κατοχυρώσω), το Γράμμα στη Microsoft και το democracy.pasok, μου είπε: "Θυμάσαι το βιβλίο; Ε, βγήκε".
10 σενάριο καταστροφής του κόσμου. Το ένα του υπογράφοντος. Ειναι περισσότερο έρευνα παρά οτιδήποτε άλλο, αλλά έχει πλάκα να βλέπεις το όνομα σου στο εξώφυλλο ενός βιβλίου, ανάμεσα στους συντελεστές.
Μπορεί να μην είναι το καλύτερο κείμενο του κόσμου αλλά πολύ χάρηκα!

TA 10 ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Συλλογικό Έργο
Σελίδες: 240
Διάσταση: 16,5,Χ24
Κυκλοφορία: Δεκέμβριος 2004
Τιμή: 13,00 ?
ISBN: 960-421-061-0

Το Τέλος του Κόσμου μπορεί να έρθει μέχρι το επόμενο σαββατοκύριακο, την παραπάνω Τετάρτη, το 2012 όπως προβλέπουν οι Μάγιας, ανήμερα των μαρτύρων Αιμιλιανού και Ουαλεντίνης ή όταν ο Δίας σχηματίσει ?επτάγωνο με άλλους 37 πλανήτες. Το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων θα συμβεί μέσα στα επόμενα 7,8 εκατομμύρια χρόνια.
Οι εσχατολογικοί μύθοι και διδασκαλίες, οι προφητείες του Νέου Κατακλυσμού, της Ημέρας της Κρίσεως, της Αποκάλυψης και της Δευτέρας Παρουσίας παίζουν ένα διπλό ρόλο, ιδιαίτερα χρήσιμο στους μηχανισμούς εξουσίας: από τη μια απαλύνουν τον τρόμο του ατομικού θανάτου καθώς όλες προβλέπουν, συμπληρωματικά, μια μετά θάνατο ζωή και από την άλλη τρέφουν τον Εγωισμό τον ανθρώπων δημιουργώντας κοπάδια πιστών που συσπειρώνονται για να λυτρωθούν μέσα από την εξαγνιστική διαδικασία της Καταστροφής και την προσδοκία ενός Τέλους που θα εξαλείψει τα λάθη του παρελθόντος μας και τις αβεβαιότητες της καθημερινότητάς μας.
Τα 10+1 σενάρια που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο δεν στηρίζονται σε τέτοιους μύθους ή δοξασίες αλλά στην πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε καθημερινά, στην επιστημονική έρευνα και γνώση του κόσμου. Γι? αυτό ίσως μετριάσουν αυτόν τον υπέρμετρο Εγωισμό μας ως είδος, μας δείξουν ότι δεν είμαστε το κέντρο του Κόσμου και ότι αυτός μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να εξελίσσεται και μετά από εμάς όπως υπήρξε και πριν την εμφάνισή μας στη Γη.
Ο Κόσμος μπορεί να τελειώσει αύριο. Αν όμως δεν συμβεί αυτό καλό θα είναι, στο μεταξύ, να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με τα πραγματικά του προβλήματα και να μην σταματήσουμε την αναζήτησή μας για ένα καλύτερο μέλλον?
Συγγραφείς: Α. Κυρατζόγλου, Σ. Μαργαριτίδου, Σ. Πράσινος, Χ. Ρίζος, Π. Συμεωνίδης, Μ. Χαριτάκης.


Θέμα οργάνωσης ή νοοτροπίας;

Τον τελευταίο καιρό, μετά την μετακόμιση, ενημερώνω υπηρεσίες και φορείς για αλλαγή διεύθυνσης. Νόμιζα ότι είχα τελειώσει με την διαδικασία ώσπου ανακάλυψα και ένα χαρτί από το στρατολογικό γραφείο που έλεγε ότι σε περίπτωση αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας να το συμπληρώσω και να το στείλω. Απλά πράγματα. Μολύβι, δελτίο, πρακτορείο. Σαν το προ-πο.

Πλησιάσω στον γκισέ του ταχυδρομίου.
- "Καλημέρα. Θα ήθελα να στείλω αυτό το δελτίο."
- "Τι είναι αυτό;"
Ο υπάλληλος έκανε λες και του έδειχνα κάτι από άλλο κόσμο. Εχω την εντύπωση πως οτίδηποτε τους βγάζει από την ρουτίνα τους, τους προκαλεί εφιάλτες.
- "Ενα κουπόνι αλλαγής προσωπικών στοιχείων για το στρατολογικό γραφείο Θεσ/νίκης. Γράφει πάνω να το στείλω χωρίς φάκελλο και γραμματόσημο."
- "Αποκλείεται!", απαντάει ο υπάλληλος και εκεί αρχίζω να τα παίρνω λίγο.

Ρε φίλε, αφού στο δείχνω. Σου εξηγώ ότι έτσι κι έτσι γράφει πάνω και πως απλά θέλω να βεβαιωθώ ότι θα πάει. Γιατί πρέπει να χάσω 10 λεπτά από το χρόνο μου για να "συζητήσουμε" κάτι τέτοιο; Για μια δουλειά ενός(!) δευτερολέπτου. Γιατί πρέπει να έρθει η συνάδελφος να σε βεβαιώσει για την διαδικασία; Αναρωτιέμαι αν δεν ερχόταν η τελευταία, αν θα δεχόταν τελικά να το κρατήσει. Φαντάζομαι πως στην δική του εκδοχή της ιστορίας, μου έκανε χάρη.

Ολη αυτή η διαδικασία μου θυμίζει μια ιστορία που μου είπε ο Αντρέας.
Ενας φίλος του, ο οποίος έμενε τότε στην Σουηδία Ελβετία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, μετακόμισε από την μία άκρη της πόλης στην άλλη. Πήγε για service το αυτοκίνητό του, και όταν θέλησε να ενημερώσει την εταιρία για την περίπτωση που θα τον χρειαστούν, του είπαν να μην ανησυχεί γιατί θα τους ενημερώσει ο δήμος. Οχι ο φίλος τους ο Δήμος. Ο δήμος! Θα ενημερώσει το service του αυτοκινήτου για την αλλαγή διεύθυνσης(!!!). Και μάλιστα όχι μόνο αυτό. Οταν κάποιος μετακομίζει, ο Δήμος αναλαμβάνει να ενημερώσει την αστυνομία, την εφορία, την ασφάλεια, το ταχυδρομείο κλπ.

Η διαδικασία που μου πήρε ένα μήνα για την κάνω, εκεί γίνεται σε ένα πρωινό. Λιγότεροι κάτοικοι, θα μου πείτε. Καλύτερη οργάνωση θα απαντήσω. Ξανασκέφτομαι την αντίδραση του υπαλλήλου των ΕΛΤΑ. Μπααα! Και την καλύτερη οργάνωση να αποκτήσουμε, η νοοτροπία μας θα μείνει η ίδια. Και ένα κουμπί να μας δώσουν που θα κάνει ό,τι σκεφτόμαστε, θα πρέπει να πρωτοκολήσουμε καμια 2-3 αιτήσεις για να το πατήσουμε.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 26

22 τύποι του Μαλάκα.

1. Ο ορατός: κοίτα ένα μαλάκα
2. Ο tefal: ξεκόλλα ρε μαλάκα
3. Ο σταθερός: έμεινε μαλάκας
4. Ο αδιόρθωτος: ε, τον μαλάκα
5. Ο επώνημος: έλα ρε Μαλάκα
6. Ο νυχτωμένος: ξύπνα μαλάκα
7. Ο χαμένος: που είσαι ρε μαλάκα;
8. Ο φευγάτος: την έκανε ο μαλάκας
9. Ο βαθμοφόρος: α, τον αρχιμαλάκα
10. Ο αμφίβολος: καλά μαλάκας είσαι;
11. Ο διπλός: και μαλάκας και πούστης
12. Ο ευρεσιτέχνης: μαλάκας με πατέντα
13. Ο εμετικός: τα ξέρασε όλα ο μαλάκας
14. Ο καλοδεχούμενος: καλώς τον μαλάκα
15. Ο εξακριβωμένος: είναι τελικά μαλάκας
16. Ο επιρρεπής: Μη γίνεσαι μαλάκας τώρα
17. Ο εκνευριστικός: αντε γαμήσου ρε μαλάκα
18. Ο ανεκδιήγητος: μα πόσο μαλάκας είσαι;
19. Ο αργοκίνητος: άντε ρε μαλάκα, κουνήσου
20. Ο φαφλατάς: μιλάμε για πολύ μαλάκα
21. Ο επαναλαμβανόμενος: την είπε πάλι ο μαλάκας
22. Ο σωβινιστής: μαλάκας μπορεί να είμαι, πούστης όμως όχι!
αφιρωμένο στον πρωινό ευρεσιτέχνη μαλάκα που συνάντησα.

Συνεχίστε όπως νομίζετε....

Τρίτη, Ιανουαρίου 25

Αεναο ζουμ

Είναι εκπληκτικό!
Κατεβάστε το από εδώ. [zoomquilt.swf]
Μου το στείλανε σήμερα το πρωί και το ανεβάζω για λίγες μέρες.

Πιάσ' τον αν μπορείς!

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη σύλληψη του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, η αμερικανική κυβέρνηση μελετά το διπλασιασμό της επικήρυξης για το διαβόητο τρομοκράτη, η οποία θα φτάσει τα 50 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα τα παλικάρια των ΗΠΑ(ξείπα), ετοιμάσανε και νόμο που επιτρέπει ένα τέτοιο διπλασιασμό. Και έχει περάσει (λέει) από το Κονγκρέσο, το Νοέμβριο.

Για να μην νομίζετε ότι το έχουν ξεχάσει οι φίλοι μας οι ΗΠΑ(ξείπα), αυτόν τον μήνα ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης στο Πακιστάν, για να διαφημίσουν την υπάρχουσα επικήρυξη για τον Μπιν Λάντεν. Σε όλες τις εφημερίδες δημοσιεύονται φωτογραφίες του Ο.Μ.Λ. και των λοιπών ηγετών της Αλ -μπάντι- Κάιντα.

Δεν ξέρω αν είναι σχεδιασμένες σαν της παλιές καλές επικηρήξεις της Αγριας Δύσης, τύπου WANTED dead or alive, αλλά θα είχε πολύ πλάκα. Και του πάει του Πλανητάρχη το στύλ σερίφη. Μόνο μην κάνει κανένα λάθος και βάλει τους Ντάλτον στην φωτογραφία της επικύρηξης.

Το πιο αστείο στην υπόθεση είναι ότι όχι μόνο διπλασιάζουν την αμοιβή αλλά πιστεύουν ότι είναι θέμα αμοιβής. Δηλαδή έχουν στο μυαλό τους τον χρηματολάγνο-προδότη του Οσάμα να είναι έτοιμος να τον "δώσει στεγνά" και απλά περιμένει καλύτερη οικονομική προσφορά.

Για όσους υποψήφιους "κυνηγούς-κεφαλών" ενδιαφέρονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις, ο Οσάμα μπιν Λάντεν εξακολουθεί να κρύβεται κάπου στα Αφγανο-πακιστανικά σύνορα, ωστόσο οι Αρχές των δύο χωρών αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι του επί 20 μήνες.

Καλό κυνήγι.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 24

Clocks

by Coldplay

The lights go out and I can't be saved
Tides that I tried to swim against
Have brought me down upon my knees
Oh I beg, I beg and I plead
Singing
Come out of the things unsaid
Shoot an apple off my head
And a trouble that can't be named
A tiger's waiting to be tamed
Singing
You are, You are

Confusion that never stops
The closing walls and the ticking clocks
Gonna come back and take you home
I could not stop, that you now know
Singing come out upon my seas
Cursed missed opportunities
Am I a part of the cure
Or am I part of the disease
Singing
You are, you are

And nothing else compares
You are, you are
Home, home where I wanted to go


Πιάσε κόκκινο.

8 χρόνια μετά.

When one is in love, one always begins by deceiving oneself,
and one always ends by deceiving others.
That is what the world calls a romance.

~Oscar Wilde, The Picture of Dorian Gray



8 χρόνια μετά.
Ενα βλέμμα, μια αγκαλιά και μια κουβέντα.
2 μέρες αργότερα.
Ενα ποτό, ένα τσιγάρο και ένα φιλί.
Δεν με χωράει το δωμάτιο. Θα επιστρέψω.
Σ'ευχαριστώ.
Στην Μ.

Δύσκολη εβδομάδα

Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για την πιθανή απουσία λόγω φόρτου εργασίας.

blog.update: αναδομήθηκαν τα links αριστερά και στο credits προστέθηκε το rss feed.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Κυριακή, Ιανουαρίου 23

Για τον ελεύθερο δικτυακό σας χρόνο

http://www.addictinggames.com/
http://www.gamesville.com/
http://www23.pogo.com/home/home.jsp?sls=2&site=pogo
http://www.uproar.com/home/home.asp
http://www.spele.nl/
http://outoforder.adventuredevelopers.com/ Πολύ καλό adventure..
http://www.ikaru.com/ikarunews/befa...ll&NewsID=3 Ιαπωνικά space shooters
http://jet.ro/dismount/ Κάντε όσο πιο πολύ ζημιά μπορείτε
http://www.doomsdayhq.com/index.php 3D DOOM
http://eng.pristontale.com/ Ενα αρκετά καλό Full-3D MMORPG
http://legacy.newdoom.com/ Θυμάστε το DOOM :P
http://www.megamek.com/news.php
http://www.runescape.com/ Online multiplayer game
http://www.subspacehq.com/
http://www.inflash.com/index.php?check=1& Flash Games
http://www.gamer.tv/page/game_launch_2/3123769.htm
http://www.harvestmoononline.com/ Το Harvest Moon Online είναι ένα MMORPG (Massively Multiplayer Online Roleplaying Game) βασισμένο στο Harvest Moon της Nintendo.
http://www.streetfighteronline.com/ Ο τίτλος τα λέει όλα
http://www.popcap.com/
http://openparsec.sourceforge.net/ 3D Internet space combat
http://www.steelpanthersonline.com/main.asp Ενα ιστορικό strategy.
http://www.americasarmy.com/
http://www.gunbound.net/
http://www.soldat.prv.pl/
http://games.activision.com/games/wolfenstein/
http://www.wulfram.com/ Futuristic Online RTS
http://www.dwahan.net/uki/shooting/ Anime side-scrolling shooter
http://www.asahi-net.or.jp/~cs8k-cyu/index_e.html
http://www10.plala.or.jp/T-Riam/FateAxis/ 3D beat em up/Poly kalo
http://lrnj.com/ Μάθετε γιαπωνέζικα μ'αυτό το παιχνίδι
http://www.revolution.co.uk/_display.php?id=16 Το γνωστό adventure Beneath a Steel Sky
http://www.tetrinet.org/ Tetris Online
http://www.sgalaxy.com/ Shattered Galaxy=MMORTS
http://www.elastomania.com/
http://www.purgeonline.net/
http://www.neopets.com/ Neopets? is the greatest Virtual Pet Site on the Internet. With your
help, we have built a community of over 60 million virtual pet owners
across the world! Neopets has many things to offer including over 140
games, trading, auctions, greetings, messaging, and much much more.
Best of all, it's completely FREE!
http://www.miniclip.com/Homepage.htm Polla flasakia
http://www.littlefighter.com/
http://english.spgame.com/spMain.asp
The Survival project (Surp) is an online action network game that you
can do a real-time match against other users connecting online.
http://www.reptilelabour.com/software/chromium/ Chromium B.S.U.
is a fast paced, arcade-style, top-scrolling space shooter.
http://aluminumangel.org/attack/
http://www.drod.net/ Deadly Rooms of Death (DROD) is a puzzle game for as many platforms as we can get it on that I want you to play.
http://fiend.cjb.net/ 2d survival horror game :shock:
Fiend is a mixture of an adventure and an action game, much like famous games like Resident Evil and Alone in the dark.
You guide your characater throught the adventure by investegating
diffrent locations, reading books in the libaray, talking to various
people, finding equipment and much more.
The game engine is very suited for action and there for you can can expect suprises at any time.
Fiend never leaves you safe.
http://www.hut.fi/~jtpelto2/nethack.html NetHack is one of the oldest computer role-playing games still played and developed
http://sc2.sourceforge.net/ Space exploration
http://www.lasersquadnemesis.com/ The designers of 'X-Com UFO Defense' and 'X-Com Apocalypse' present to you their new strategy game
http://www.namikaze.org/software/idinaloq/index_e.html vertical scrolling shooter
http://www.falcom.co.jp/vantage/index_e.html
Vantage Master, the most popular simulation RPG game produced by
Falcom, is now ready for the users overseas! No need for registration,
no need for payment, and it is NOT limited edition.
http://www.interactivitiesink.com/aliensoft/index.html Zelda-like games
http://www18.big.or.jp/~hikoza/Prod/
http://www.the-underdogs.com/ abandonware
http://www.ebaumsworld.com/games.shtml
http://www.egg2.com/
http://games.yahoo.com/
http://www.jippii.com/jsp/index.jsp
http://www.candystand.com/
http://www.free-games.com.au/Free_O...tiplayer_Games/
http://www.2dplay.com/
http://tournaments.playsite.com/playsite/index.jsp
http://www.asahi-net.or.jp/~cs8k-cyu/index_e.html
http://www.tacticsarenaonline.com/
http://www.muonline.com
http://www.gamehippo.com
http://www.racer.nl/
http://www.opengames.net/browse.php
http://www.bhlegend.com/php/show.php3
http://www.rtsoft.com/dink/ Dink Smallwood is a humorous zelda-like isometric adventure/RPG produced and published by us (Robinson Technologies) in 1997.
http://www.bluemoon.ee/history/skyroads/index.html SkyRoads was a polished-up remake of our first commercial game
http://www.brainchilddesign.com/Bot...ubPage=Download
http://www.nkzone.com/
http://www.rockstargames.com/classics/wildmetal.htm
http://www.adamdawes.com/
http://www.megagames.com/news/html/...freegames.shtml Apeira :P
http://www.classicgaming.com/scorch/
http://www.scorchedearth3d.net/ To 3d remake tou apo panw :P
https://www.project-entropia.com/Index.ajp Project Entropia is a massive virtual universe with a real cash economy.
Together with people from all over the globe you experience adventure,
you form societies, and you are a part in the creation of a brand new
world.
http://www.freelunchdesign.com/games.shtml
http://www.extreme-games.net/ Subspace aka Continuum is a free online game
http://www.medphys.ucl.ac.uk/~martins/orbit/orbit.html
ORBITER is a free flight simulator that goes beyond the confines of
Earth's atmosphere. Launch the Space Shuttle from Kennedy Space Center
to deploy a satellite, rendezvous with the International Space Station
or take the futuristic Delta-glider for a tour through the solar system
- the choice is yours.
http://www.freeoldies.com/
http://www.quickblog.com/arcade/

Παρασκευή, Ιανουαρίου 21

Ο Πήγασος και η παρεξήγηση...

Γέλασα πολύ και σας το μεταφέρω.

Η Γιάννα Α.-Δ. τηλέφωνεί στον Θόδωρο Α.
Θ: Ναί;
Γ: Αγάπη μου, το βράδυ που θα έρθεις στο σπίτι, φέρε και κανένα περιοδικό, καμιά εφημερίδα.



------
Και όπως είπε χθές και ο Μητσικώστας, "Η Γιάννα έχασε την ευκαιρία να γίνει η Μπίλιω του Mega".

Η τετραλέμονος

Διάβασα την συνταγή και ρούφηξα το κείμενο.

Χαίρομαι να διαβάσω ανθρώπους σαν τον thas.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 20

To blogger δεν είναι για πολλά πολλά.

Ξέρω, είπα θα συγκρατηθώ και δεν θα το πειράξω. Η ταλαιπωρία που πέρασα όμως αυτές τις μέρες λόγω της αλλαγής του skin δεν περιγράφεται. Ηθελα, βλέπεις, να χρεισιμοποιήσω [div] και πίστευα ότι το blogger δεν θα έχει πρόβλημα. Ελα όμως που κάτι δεν πήγαινε καλά. Το έψαξα από εδώ, το έψαξα από εκεί, θέλεις κάτι λίγο και η περίπτωση varometro (3 ολοκληρωτικές αλλαγές στο design και μία μεταφορά σε λιγότερο από 4 μήνες! όπως λέει και ο amarkos) , σήμερα το έβαλα κάτω και είπα "keep to basics". Πάνω από όλα να κάνει τη δουλειά του.

Προς το παρόν... :-)

Ηθικό ντελίριουμ

Σάββατο βράδυ. 22:23. Η τηλεόραση ανοιχτή για "παρέα" αλλά ο ήχος στο mute. Το άρθρο του Wired "Rocket Man" με ταξιδεύει και μαζί του το "Le Voyage De Penelope" των Air. "If we can make space fun," λέει ο Branson, "the rest will follow." Σκέφτομαι ότι ο άνθρωπος είναι πολλά χρόνια μπροστά. Χτυπάει το κινητό. Εϊναι η .?. Ακούγεται αγχωμένη! "Με χτύπησε χάκερ," μου λέει. "Εχασα τα πάντα."

Ακολουθεί ένα τρελό βράδυ και μια μπερδεμένη Κυριακή απόγευμα, προσπαθώντας να καταλάβω αν όντως είναι αλήθεια αυτό που έγινε. Αν το matrix είναι αλήθεια, ή αν μας πείραξε κάτι που φάγαμε. Δεν είναι η επίθεση του χάκερ αυτή καθ'αυτή που με προβλημάτισε. Είναι ο λόγος που έγινε, που με βάζει σε άλλα μονοπάτια. Ολες αυτές τις μέρες σκέφτομαι να σας το εξομολογηθώ, όμως δεν μπορώ να αναφέρω όσα πραγματικά ειπώθηκαν στις κουβέντες εκείνου του 2ήμερου, καθώς δεν είναι δική μου υπόθεση. Και είναι μεγάλη υπόθεση.

Θα προσπαθήσω να το βγάλω από μέσα μου, λέγοντάς σας μια περίεργη ιστορία, που μου θύμισαν τα περιστατικά, πάνω στην οποία έχουμε περάσει με φίλους πολλές βραδιές αμπελοφιλοσοφίας. "Η πρώτη ερώτηση," λέει ένας φίλος "είναι η εξής: Αν σου έδινε κάποιος ?1000000, για να πατήσεις ένα κουμπί το οποίο θα σκοτώσει 1000000 Μορμόνους, και κανείς δεν θα μάθαινε ποτέ ότι το έκανες εσύ, θα το έκανες;". Η ερώτηση μας άφησε αδρανείς για λίγο, αλλά άσχετα αν το σκεφτήκαμε ή όχι, όλοι απαντήσαμε πως δεν θα κάναμε κάτι τέτοιο. "Ωραία," συνέχισε "τώρα, αν σου έλεγε ότι κάποιος τρίτος θα πατήσει αυτό το κουμπί σε 15 μέρες από σήμερα και οι 1000000 Μορμόνοι θα πεθάνουν, θα έκανες τίποτα για το σταματήσεις; Και αν ναι, τί θα έκανες;" Η κουβέντα που ακολούθησε κατέλειξε σε κάψιμο εκατοντάδων εγκεφαλικών κυττάρων, και θα επεκταθώ σ'αυτήν σε κάποιο μελλοντικό post.

Για την Ιστορία, η .?. έσβησε πιστωτικές κάρτες και λογαρισμούς email, τα αρχεία της ανακτήθηκαν όλα από το σκληρό, και από χθές προσανατολίζεται στην αγορά ενός iMac.

Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας είναι πάντοτε ευπρόσδεκτα.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 19

Η συζήτηση άνοιξε!

Στο :::open:::, ο Αντρέας κι εγώ σας προ(σ)καλούμε σε μια «κατ' άρθρο» συζήτηση του Ψηφιακού Μανιφέστο. Η Lida δηλωνει παρούσα. Θα χαρώ να δώ τον Σάκη εκεί, με τις -πάντα- τεκμηριωμένες απόψεις του, αλλά και τον talos, να μοιραστούν μαζί μας την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων που ξεκίνησαν στο "Θα Χρησιμοποιούσε ο Adam Smith το Linux;". xpan, περιμένουμε κι εσένα, αλλά κι εσένα mitsako καθώς η εμπειρία σου πάνω σε θέματα της Apple -ειδικά μετά την τελευταία έκρηξη "εμπορικότητας" της- μπορεί να βοηθήσει. Για να βάλουμε όλοι ένα χεράκι...


Pure Morning

A friend in needs a friend indeed,
A friend with weed is better,
A friend with breasts and all the rest,
A friend who's dressed in leather,

A friend in needs a friend indeed,
A friend who'll tease is better ,
Our thoughts compressed,
Which makes us blessed,
And makes for stormy weather,

A friend in needs a friend indeed,
My Japanese is better,
And when she's pressed she will undress,
And then she's boxing clever,

A friend in needs a friend indeed,
A friend who bleeds is better,
My friend confessed she passed the test,
And we will never sever,

Day's dawning, skins crawling
Pure morning

--------
Pure morning [Placebo]


credits to: (ή ευχαριστώ το σκηνοθέτη μου, την ακαδημία...)

Λουκά και Ντέπυ, συγγνώμη που άργησα στο πάρτυ μου (!).
Λ. εσύ είσαι αυτός που δεν έχεις πάει καθόλου σε δικό σου; :-D
Η lomo είναι απίθανη, περιμένει το pizza party για να χρησιμοποιηθεί.

Αννούλα, δεν περίμενα να έρθεις (λόγω δουλειάς) και μόνο που ήρθες έφτανε!
Το καλύτερο δώρο ήταν το δικό σου. Το δωμάτιο μου και εγώ σε ευχαριστούμε!
Σε περιμένω για καφε μέσα στη βδομάδα.

Γιάννη, Τάσο, Χριστίνα, Ακη, Ιωάννα, follow the white rabbit rabbit with me.
Τάσο ετοιμάσου έρχεται η σειρά σου...

Κώστα και Ρούλα, you're not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You're not your fucking khakis. You are my friends!
Ξα, μη μασάς. Εμείς δεν χανόμαστε.
Αντρέα, στο είπα και στο blog σου, σε περιμένει στο γραφείο ζεστός καφές, και καλή κουβέντα, πάρε τον Ερνέστο κι έλα!

Κ., Κ., Μ., Ντ., Μ., Α., Ζ., Μ., Σμ., Ν., Σ., λυπάμε που δεν είσασταν μαζί μας, αλλά δεν πειράζει. Ενα party είναι πάντα εύκολο να στηθεί, σωστά; See U all around

last but not least. Μαράκι μου (Α.Β.) δεν έχω λόγια!!
Η πιο ωραία μας βραδιά τα τελευταία 9 χρόνια! Πέρασα υπέροχα. I LUV U!!!!

Τρίτη, Ιανουαρίου 18

Χρόνια πολλά

... στο Σάκη, στο Θανάση, στη Σούλα, στη Νάνσυ, στο Σούλη, στην Αθανασία, σε όσους γιορτάζουν, και μαζί τους κι εγώ. Πείτε μια ευχή και χαρίστε ένα χαμόγελο. Αυτά αρκούν... σε όλους μας.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 14

Το νησί της Κίρκης

Με το δημόσιο και τις υπηρεσίες του δεν είχα πολλές επαφές. Προσπαθούσα να το αποφύγω αν και ήξερα ότι αργά ή γρήγορα θα γινόμουν -ευτυχώς σπάνια- ένας από αυτούς που τρέχουν πάνω κάτω στους ορόφους μιας υπηρεσίας με χαρτιά στα χέρια του, προσπαθώντας να κάνει κάτι φαινομενικά απλό.

Ετσι και έγινε σήμερα.
Στόχος:
κάποια εφορία της Θεσ/νίκης.
Αποστολή:
Αλλαγή στοιχείων διεύθυνσης λόγω μετακόμισης.
Χαρακτηρισμός:
Εύκολη υπόθεση. (Χα! Γελαστήκατε)

Είχα συγκεντρώσει ό,τι χρειαζόμουν από χθες, ξύπνησα και λίγο νωρίτερα για να μην "πέσω σε κόσμο", έβαλα τα ακουστικά στα αυτιά μου (πρωινό ξύπνημα: Placebo-I'm only happy when it rains) και ξεκίνησα την κάθοδο των Μυρίων προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Εφτασα, λοιπόν και ανέβηκα στον 2ο όροφο. Κάπου ανάμεσα σε χαρτόκουτα με ρούχα (απέναντι έχει βιοτεχνία ενδυμάτων "Η Σούλα") και χαρτόκουτα με "αρχείο" της εφορίας βρήκα μια πινακίδα που μόνο κατατοπιστική δεν ήταν. Βουρ κι εγώ μέσα, και πήγα στον πρώτο που βρήκα πίσω από γραφείο (δεν ήταν και πολλοί αυτοί, αλλά δεν έδωσα σημασία).

- "Συγγνώμη, που μπορώ να κάνω μια αίτηση αλλαγής προσωπικών στοιχείων;" ρώτησα.
- "Στο... ..τρώω. Γρα..είο 6", ήταν η απάντηση.
Μετά από μερικά δευτερόλεπτο σύγχησης και εσωτερικού διαλογισμού για το τί είναι το "τρώω", ακολούθησα τα νούμερα στον τοίχο ώς το Γραφείο 6, όπου βρισκόταν το Μητρώο.

Το μητρώο είναι ενα δωμάτιο, στο οποίο απαγορεύεται να μπεις, αλλά εξυπηρετείσαι από το διαχωριστικό τζάμι που υπάρχει στον τοίχο. Μέσα υπάρχουν 4 θέσεις εργασίας, 3 υπολογιστές του 1985, 1 ντουλάπα, 14 στηλό, εκατοντάδες χαρτιά και φάκελοι, 2 φρέσκοι καφέδες και 4 υπολύματα, μια γλάστρα και μια υπάλληλος.

- "Καλημέρα,
μια αίτηση αλλαγής προσωπικών στοιχείων θέλω να κάνω. Εχω όλα τα χαρτιά που χρειάζονται." είπα.
Δεν ήταν και ο πιο καλοδιάθετος άνθρωπος, αλλά παρόλα αυτά μου εξήγησε ποιά χαρτιά να συμπληρώσω και μου είπε "απλά φέρτα μου και τελειώσαμε".

Εκείνη -και μόνο εκείνη- τη στιγμή διαπίστωσα ότι σε ένα μεγάλο όροφο δεν υπήρχαν παρά μόνο 9 υπάλληλοι, ενώ τα γραφεία θα μπορούσαν να έχουν και 20-25 υπαλλήλους. Οι κινήσεις όλων, αργές και ρυθμισμένες. Το πιο δραστήριο άτομο εκεί μέσα ήταν ο καφετζής.

Οχι απλά δεν με πείραξε η έλειψη κόσμου και φασαρίας, αλλά χάρηκα γιατί σκέφτηκα ότι θα τελείωνα πολύ γρήγορα. Πήρα όλα τα (συμπληρωμένα) χαρτιά μου και τις ταυτότητες κλπ. και πήρα στο "...τρώω".

Κανείς εκεί... Μόνο
4 θέσεις εργασίας, 3 υπολογιστές του 1985, 1 ντουλάπα, 14 στηλό, εκατοντάδες χαρτιά και φάκελοι, 2 φρέσκοι καφέδες και 4 υπολύματα και η γλάστρα. Και περίμενα...

περίμενα...

περίμενα...

30 λεπτά και δεν φάνηκε κανείς. Πήγα πιστεύοντας τι θα περάσω τη συνηθισμένη οδύσσεια της γραφειοκρατία αλλά τώρα βρέθηκα στο νησί της Κίρκης (και της αδιαφορίας).

Μετά από λίγο πέρασε κάποια κυρία και αφού πήγε σε πέντε γραφεία, έδωσε εντολές σε 3 άτομα, και ανοιγόκλεισε μια πόρτα 2 φορές, με κοίταξε και με ρώτησε τί θέλω. Ευτυχώς μπήκε στο μητρώο και μου είπε "Ελα μέσα". Τις πήρε 2 λεπτά να κάνει όλη τη διαδικασία. Οχι 10', ούτε 5'. Μόνο 2 λεπτά. Κι εγώ περίμενα 35 λεπτά γι'αυτά τα 2.

Πήρα τα χαρτιά μου κι έφυγα. Βγαίνοντας, χαιρέτησα τον καφετζή που κουβαλούσε τα
4 υπολύματα καφέ.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13

Η λήθη των ηλιθιών

12χρονος ζήτησε βοήθεια από τον ΟΚΑΝΑ για να γλυτώσει από την ηρωίνη. Κάθε λέξη της είδησης, απίστευτη! Ο πιτσιρικάς όχι μόνο έκανε χρήση ναρκωτικών, αλλά είχε φτάσει στην ηρωίνη και μάλιστα σε σημείο να σκεφτεί ότι έχει πρόβλημα. Αλήθεια, από πόσων ετών ξεκίνησε; Και το καλύτερο είναι ότι δεν υπήρχε κανείς να τον βοηθήσει, παρά μόνος του αποφάσισε να απευθυνθεί στον ΟΚΑΝΑ.

Τέλος είδησης....

Αρχή επόμενης... (και μαζί της, αρχή της ειρωνίας της κοινωνίας)

Δικαστίνα, κατηγορείται ότι χρηματίστηκε σε περίπου 30 περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών για να αθωώσει τον κατηγορούμενο. Φαντάζομαι ότι κάποιος από αυτούς θα είναι ο υπεύθυνος για τον 12χρονο πιο πάνω.

Υποθέτω και ότι ένας δεύτερος από αυτούς θα είναι υπεύθυνος για τον 16χρονο στο πάρκο της γειτονιάς μου.

Είμαι σίγουρος ότι σε 2 μέρες κανείς δεν θα ασχοληθεί με το θέμα.

Βάζω στοίχημα ότι σε λίγο καιρό θα αποκαλυφθεί μια παρόμοια υπόθεση, με το ίδιο τέλος... Την λήθη! Ηλίθιοι!

Δευτέρα, Ιανουαρίου 10

Ολα τα όμορφα, όμορφα καίγονται!

Σήμερα ξύπνησα με περίεργη διάθεση. Απροσδιόριστη. Με ένα μεγάλο φωτεινό ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι μου. Ηπια την πρώτη γουλιά καφέ καθώς άνοιξα την τηλεόραση, πάντα με την αγωνία για το τί είδους "τσουνάμι" χτύπησε τον κόσμο σήμερα.

Τα ίδια Παντελή μου....

Και μου βγήκε μια κακία (πάλι) για το ελληνικό φρενοκομείο, που ήθελα ένα laptop εκείνη την ώρα να βγάλω το άχτι μου στο blog. "Επεσα" όμως πάνω στο Αγαπητέ Νέμο του Αντρέα. "Τα όμορφα περιοδικά, όμορφα καίγονται!", κι έχεις δίκιο φίλε. Και -δυστυχώς- ο κανόνας, όσο πάει, γίνεται γενικότερος. "Ολα τα όμορφα, όμορφα καίγονται!". Οι όμορφες σκέψεις, ιδέες, συνθέσεις, ταινίες, αθλητικές συναντήσεις, πολιτικές, όλα!

Παρασκευή, Ιανουαρίου 7

To 17N or not to 17N?

Ανοιξα το πρωί την τηλεόραση. Πρώτη στάση: Παπαδάκης. Κάτι για μια "σφραγίδα" της 17Ν έγραφε πάνω από το κεφάλι του, αλλά μιλούσαν 5 άτομα μαζί και δεν μπόρεσα να καταλάβω τι έγινε. Αρχίζω το ζάπινγκ. Δεύτερη στάση: mega. Τί είχες Γιάννη; Τί είχα πάντα; Χρόνια πολλά στο ρεπόρτερ μας Γιάννη, που βρίσκεται 200 μέτρα από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο ειδικός φρουρός Χαράλαμπος Αμανατίδης. Η 17Ν άφησε το σημάδι της. Τρόμαξα για μια στιγμή. Ούτε καφέ δεν πρόλαβα να πιώ και άκουγα για τρομοκρατία, οργανώσεις, σφραγίδες και επιθέσεις. Κλικ στο τηλεκοντόλ. Στάση τρίτη: Κουίκ. Εκεί γέλασα. Κοντινό πλάνο στην περίφημη "σφραγίδα". Κάποιος με μαύρο σπρέι έγραψε Ε.Ο.17Ν. Μπράβο! Και ξεκίνησε η παράνοια. Το ντελίριουμ του αστυνομικού συντάκτη.

Είναι ή δεν είναι η 17Ν αυτή; Το κάλυψε η αστυνομία ή όχι και γιατί; Υπάρχει διαροή στην ΕΛ.ΑΣ. ή όλα είναι "παιχνίδι" κάποιου δημοσιογράφου που θα το ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι από "συναδελφική" αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη; Μηπως κάποιοι υπηρέτες του λειτουργήματος (sic) του τύπου, βλέπουν πολλές ταινίες; Μήπως τρομοκράτες είναι τα κανάλια που σπεύδουν να μας "ενημερώσουν" με εικασίες και υποθέσεις, ξυπνώντας αναμνήσεις άλλων εποχών, ξερνώντας στις σελίδες και στις οθόνες ό,τι πιθανό σενάριο μπορούν να φανταστούν, περιφανευόμενοι, στο τέλος, φουσκώντας σαν τα κοκόρια όχι για την έγκυρη ενημέρωση αλλά για το ποσοστό θεαματικότητας; Μήπως έχει δίκιο ο παππούς μου που λέει ότι "ο φόβος σώζει τα έρμα";

Φοβάμαι πως δεν μπορώ να απαντήσω. Στο μυαλό μου έρχεται ο "Οίκος των Οσερ" του Ε.Α.Πόε, στον οποίο οι τρελοί-κρατούμενοι είχαν δραπετεύσει, και ζούσαν στο σπίτι ως φύλακες κάποιων "τρελών", που αποκαλύπτεται πως είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί στους οποίους επιτέθηκαν και τους κρατούσαν στα υπόγεια κελία. Σας θυμίζει κάτι; Ελληνική πραγματικότητα ίσως;

Ετσι μου έρχεται να πάρω ένα κόκκινο σπρέι και να γεμίσω τη Θεσσαλονίκη με 17Ν και να γελάω με την παράνοια που θα ακολουθήσει στα κανάλια. Θα το κάνω μόδα. Μέχρι και η Βέφα για την 17Ν θα μιλάει.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 6

Pussy Wagon on road!

Από κάποιο forum:

"On Monday night, just after leaving Laurel Canyon Park (the dog park) off of Mulholland Drive, I saw the infamous Pussy Wagon* in front of me, waiting at the stop light at the corner of Mulholland and Laurel Canyon. I pulled up beside the Pussy Wagon, to get into the right turn lane, and low and behold! Quentin was driving the Pussy Wagon! YEE HAW!"

για φαντάσου... :-)

The Best of Blogs 2004

The Best of Blogs
AWARDS 2004
the best personal blogs you ought to be reading!

credits to: Oneiros

του άλλαξα τα Φώτα

ok ok! Δεν το ξαναλλάζω. (για φέτος τουλάχιστον)

Με τί μοιάζουν οι 150.000;

Η απάντηση εδώ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 5

Ιος - Κουίζ για το 2004

Κοίτα τι έκανες!

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
Οι άγνωστες πλευρές των δημοσίων προσώπων δεν χρειάζονται κρυφές κάμερες για να αποκαλυφθούν. Αρκεί να βρει κανείς όσα έχουν πει ή έχουν γράψει οι ίδιοι λίγα χρόνια πριν.

Οι άνθρωποι δεν είναι μονοδιάστατοι. Ακόμα και οι προβεβλημένοι της πολιτικής, της τηλεόρασης και της κοσμικής ζωής έχουν κρυφές πλευρές που όλοι τις ξεχνάμε και δεν παύουν να μας εκπλήττουν, όταν τις μαθαίνουμε. Δεν εννοούμε, βέβαια, τις κρυφές πλευρές της ιδιωτικής τους ζωής. Μιλάμε για δημόσιες δηλώσεις ή ενέργειες. Κάποιες απ' αυτές θα θέλανε να τις ξεχάσουν κι οι ίδιοι. Εμείς σκεφτήκαμε -χρονιάρες μέρες- να τους τις θυμίσουμε.
Διαλέξαμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις και σας τις παρουσιάζουμε. Από σας ζητούμε να ανακαλύψετε ποιοι κρύβονται πίσω από τα κείμενα ή τις δραστηριότητες που παραθέτουμε. Αν δεν τα καταφέρετε, μπορείτε να συμβουλευτείτε τις λύσεις του κουίζ που δημοσιεύονται στην τρίτη σελίδα του «Ιού». Αλλά μη βιαστείτε να καταφύγετε εκεί. Αν βασανίσετε λίγο τη σκέψη σας, ίσως θα βρείτε στο βάθος του μυαλού σας τις απαντήσεις.

1. Ο Ιεράρχης και ο δημοσιογράφος
Ποιος είναι ο γνωστός Ιεράρχης, τον οποίο καταγγέλλει το ρεπορτάζ που ακολουθεί με λόγια ασυνήθιστα σκληρά και στοιχεία για την "επιχειρηματική του δραστηριότητα"; Και ποιος είναι ο γνωστός δημοσιογράφος που υπογράφει το σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σε γνωστή εφημερίδα; Διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα από το δισέλιδο κείμενο που είχε τίτλο «Ο εμπορικός οίκος της Μητρόπολης» και υπέρτιλο «Σκάνδαλα ρασοφόρων»:
«Αν ζούσε σήμερα ο Ιησούς Χριστός, τον πρώτο που θα έπιανε στο ξύλο με το φραγγέλιό του θα ήταν ο σεβασμιότατος κ. Χ. Γιατί όχι μόνον έχει μετατρέψει σε 'σούπερ-μάρκετ' τη Μητρόπολή του, όχι μόνον αναπτύσσοντας ένα ασίγαστο εμπορικό δαιμόνιο κερδοσκοπεί σε βάρος εκκλησιών της περιοχής του, αλλά και γιατί όλες αυτές οι 'εκκλησιαστικές επιχειρήσεις' του κινούνται μέσα σε θολά νερά και είναι νομικά διάτρητες.
Πού να ξέρουν οι άδολοι χριστιανοί της Μητρόπολης ότι το κεράκι που ανάβουν στις εκκλησίες τους την επόμενη μέρα μετατρέπεται σε χρήμα για το δεσπότη τους; Πού να ξέρουν οι ταπεινοί παπάδες της περιοχής ότι ο ιεράρχης τους 'τζιράρει' τα ασφαλιστικά τους ένσημα και πληρώνει τους δικούς του, έμπιστους ανθρώπους με χρήματα που ανήκουν στην εκκλησία; Και πού να ξέρει ο ελληνικός λαός, ότι αυτός ο δεσπότης, ο τόσο σκληρός και αδιάλλακτος στη σύγκρουσή του με το κράτος για την κοινωνικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενδιαφέρεται να μη χάσει την 'αγελάδα με το πολύ γάλα' (εκκλησιαστική περιουσία);
Γι' αυτό πιστεύω ότι ο Ναζωραίος αν κατέβαινε σήμερα στη γη θα έτρεχε πρώτα προς τα εκεί, θα έμπαινε μέσα στη Μητρόπολη και θα έκανε μαύρο στο ξύλο τον σεβασμιότατο, φωνάζοντας το γνωστό 'έξω οι έμποροι από τον Οίκο του Θεού'.
Ενα πλήθος από ελλείψεις, παραλείψεις και παράνομες ενέργειες διαπιστώνει στο διαχειριστικό έλεγχο που έκανε στη Μητρόπολη ο επιθεωρητής δημόσιων διαχειρίσεων του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Τσ. Και στην έκθεσή του είναι καταπέλτης για την 'επιχειρηματική δραστηριότητα' του κ. Χ.
Ο έλεγχος έγινε το Νοέμβρη του 1983 και περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα 1978-1983. Στη Μητρόπολη λειτουργούν 13 διαφορετικές διαχειρίσεις (για ευνόητους λόγους) και μεταξύ αυτών οι περισσότερο αποδοτικές είναι το κηροπλαστείο της Μητρόπολης, ένα βιβλιοπωλείο, ένα τεράστιο κτήμα με ελιές και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και γραφεία ιδιοκτησίας της.»
Ακολουθούν αποσπάσματα της επίσημης Εκθεσης:
«Θεωρούμε αντικανονική την ανάμειξη των διαχειρίσεων διαφόρων νομικών προσώπων», «υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων και ο Μητροπολίτης ουσιαστικά υποκαθιστά τα διοικητικά όργανα», «στα έργα και στις εργολαβίες οι διαγωνισμοί είναι ανύπαρκτοι, όλα γίνονται με απευθείας αναθέσεις», «δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κ.Φ.Σ.», «δεν γίνονται κρατήσεις», «χορηγούνται πρόσθετες αμοιβές σε λαϊκό προσωπικό χωρίς να στηρίζονται σε καμιά διάταξη νόμου, παρά μόνο σε απλή απόφαση του Μητροπολίτη». «Παρατηρήσαμε λαθεμένες, αντικανονικές και πολλές φορές πληρωμές που δημιουργούν υποψίες», κ.λπ., κ.λπ.

2. Ο φιλοτρομοκράτης
Ποιος είναι ο γνωστός πολιτικός ο οποίος θεωρεί το εαυτό του πρωτοπόρο στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, αλλά πριν από λίγα χρόνια επιτέθηκε με δριμύτητα στην «αντιτρομοκρατική υστερία» (όπως έλεγε) που τείνει να επιβληθεί στην πολιτική «εκ του πονηρού»; Κάτω από τον τίτλο «Αυταρχισμός με πρόσωπο ανθρώπινο» και υπότιτλο «Γιατί τόση αντιτρομοκρατική υστερία;» αντιδρούσε στην ψήφιση των τρομονόμων, με ένα κείμενο που θα το προσυπέγραφε σήμερα το Δίκτυο για τα Πολιτικά και τα Κοινωνικά Δικαιώματα:
«Είχαμε διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο την ανησυχία μήπως γίναμε κιόλας 'επίλεκτα μέλη στη γκρίζα λέσχη της Διεθνούς της καταστολής'. Η επιβεβαίωση επήλθε ραγδαία: με την ανεπιφύλακτη υπογραφή της ευρωπαϊκής σύμβασης 'εναντίον της τρομοκρατίας' με την προώθηση τώρα του νέου 'αντιτρομοκρατικού' σχεδίου. Πράγματι πρόκειται για τη μεταφορά όλης εκείνης της αντιτρομοκρατικής υστερίας που σημαδεύει τώρα τη δημόσια ζωή της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Στην ουσία είναι μια μεθόδευση περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη στο όνομα της κατεστημένης αταξίας, που έχει το φιλύποπτο ψευδώνυμο 'συλλογική ασφάλεια'.
Ολες πάντως αυτές οι τροποποιήσεις διασπούν την ενότητα και νοθεύουν την εσωτερική συνέπεια ενός ποινικού συστήματος, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού ειδικότερα, που το οριοθετούσε οπωσδήποτε μια φιλελεύθερη παράδοση.
Σε καιρούς που η δικαστική ανεξαρτησία τίθεται σε δεινή αμφισβήτηση από τους σύγχρονους μηχανισμούς συγκέντρωσης πληροφοριών που είναι στα χέρια των διωκτικών αρχών, η αναγνώριση ανακριτικού ρόλου στις τελευταίες θέτει σε καίριο κίνδυνο τις συνταγματικά θεμελιωμένες ελευθερίες των πολιτών. Καθώς όμως ο μύθος της ανεξαρτησίας καταρρίπτεται και από τη διαπίστωση ότι δεν πρόκειται ακριβώς για ανεξαρτησία, αλλά για αλληλεξάρτηση, τα αποτελέσματα αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι ορατά στη σκλήρυνση των γερμανικών δικαστηρίων αυτό τον καιρό. Ετσι η αντιτρομοκρατία, όταν δεν 'πολιτεύεται' ως πρόβλημα, δρα ως πειρασμός.
Επιτέλους είναι διαπιστωμένο ότι η τρομοκρατία ούτε ποτέ προκάλεσε ούτε και επέζησε από τις μεγάλες ιστορικές αναστατώσεις στην πορεία των οποίων κατά καιρούς εμφανίστηκε. Ο πανικός που καλλιεργείται μπροστά σ? ένα βασικά πολιτικό φαινόμενο ελεγχόμενων διαστάσεων είναι εκ του πονηρού.
Η καταφυγή κάτω απ? αυτό το σχεδόν υστερικό κλίμα στην εσχάτη των ποινών και στην αναϊεράρχηση των αδικημάτων, δίχως κατά διάνοια να πλήξει ειδικά το φαινόμενο, συνδαυλίζει την πυρά που αποτεφρώνει τα φτερά της δημοκρατίας. (...)
Τα όρια ανάμεσα στην ποινική χρήση και την πολιτική αξιοποίηση (σ.σ. των τρομονόμων) είναι ρευστά. Η αντιτρομοκρατία εξελίχθηκε ήδη σε μέσο διακυβέρνησης στο λατινοαμερικανικό πρότυπο».

3. Ο διανοούμενος με την καμπυλότητα
Ποιος είναι ο πολιτικός που συνέταξε τις παρακάτω κάπως σύνθετες σκέψεις και με ποια ευκαιρία έφτασε σε αυτά τα θεωρητικά συμπεράσματα;
«Το εύρος και η διάσταση της Αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας δεν μπορεί να περιορισθεί μόνο στις συνιστώσες μιας πεπερασμένης επιστημολογικής διεργασίας. (...) Οφείλει να προσεγγίζεται ως ένα πολυδιάστατο και ισοβαρές 'όργανο' σκέψης, διαλόγου και λελογισμένης προσέγγισης, το οποίο μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε στα πολυδαίδαλα μονοπάτια της αυτογνωσίας, της αυτοσυνειδησίας και της αυτοανάλυσης.
Σε μια συντεταγμένη καμπή του χρόνου για όλη την ανθρωπότητα, που χαρακτηρίζεται από την ασύμμετρη καμπυλότητα της ντετερμινιστικής επικινδυνότητας, η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία αποτελεί την πληρέστερη πηγή γνώσης αλλά και την ευρύτερη δεξαμενή λογικής και νηφαλιότητας».

4. Το «καρφί» και η απογραφή
Ποιος είναι ο πολιτικός αναλυτής που στηλίτευε τον Κώστα Μητσοτάκη για τη διαρροή προς την Κοινότητα της πληροφορίας ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου μαγειρεύει τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της χώρας;
«Ο κ. Μητσοτάκης 'κάρφωσε' στον Ζακ Ντελόρ την ελληνική κυβέρνηση ότι παρουσιάζει στην Κοινότητα ψευδή στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (κι άλλο ανφέαρ στα περί κοινών θέσεων στην εξωτερική πολιτική της χώρας). Ξέρετε όμως τι απάντησε αστειευόμενος ο κ. Ντελόρ; 'Το γνωρίζουμε κ. Μητσοτάκη, αλλά σε τέτοια θέματα μέσα στην Κοινότητα τηρούμε τη σιωπή της 'Μαφίας'!».

5. Ο οπαδός του «αριστεροχουντισμού»
Ποιος είναι ο πολιτικός που έχει κερδίσει τον έπαινο όλων των πτερύγων της Βουλής, αλλά ο ίδιος πριν από λίγα χρόνια είχε ταυτίσει τον τότε γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη με τους χουντικούς; Αντιγράφουμε από δημοσιογραφικό σχόλιο της εποχής:
«Τουλάχιστον άπρεπος υπήρξε ο παραλληλισμός που έκανε ο κ. Χ. κατά την ομιλία του στην Κόρινθο. Η εξομοίωση των αρχιπραξικοπηματιών με τον ηγέτη ενός πολιτικού κόμματος της Αριστεράς ήταν ανεπίτρεπτη. Οφειλε ο κ. Χ. να γνωρίζει ότι τα 'εγκλήματα' που οι ακροδεξιοί οπαδοί της ΕΠΕΝ -τους οποίους προσπαθεί να δελεάσει- επιρρίπτουν στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ ή οποιονδήποτε άλλο κομμουνιστή εκείνης της εποχής, αφορούν πράξεις που έγιναν στα πλαίσια ενός εμφύλιου ιδεολογικού σπαραγμού. (...) Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγει τέτοιου είδους παραλληλισμούς ο κ. Χ., στον οποίο -προφανώς για να καταρρίψει τον μύθο του 'φωτισμένου δεξιού' που τον συνόδευε- ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. ανέθεσε να κάνει τη γέφυρα της Νέας Δημοκρατίας με τη χούντα. Κολακεύοντας, σε κάθε ομιλία του τους οπαδούς της ΕΠΕΝ, το 'λαϊκό στήριγμα', δηλαδή, των τυράννων».
Για να βοηθήσουμε τη μνήμη σας, ο ίδιος στυλοβάτης των θεσμών περηφανευόταν ότι στην κυβερνητική αλλαγή του 1981 φρόντισε να εξαφανίσει τα έγγραφα και τα νομοσχέδια που είχε καταρτίσει:
«Οταν εγκατέλειψα το υπουργείο δεν τα άφησα στο νέο υπουργό, διότι δεν του εχρειάζοντο. Επήρα μαζί μου ένα πάκο νομοσχεδίων εγκεκριμένων που χρειάστηκαν δύο κλητήρες για να το μεταφέρουν».

6. Ο θαυμαστής του ΕΛΑ
Ποιος είναι ο πολυβραβευμένος σταρ της τηλεόρασης, ο οποίος τολμούσε πριν λίγα χρόνια να υποστηρίξει δημόσια ότι με τη δράση του ο ΕΛΑ καλύπτει τα κενά της νόμιμης πολιτικής δράσης των κυβερνήσεων και των κομμάτων;
«Οι βόμβες που τοποθέτησε πρόσφατα ο ΕΛΑ, παρεμβαίνοντας έτσι σε ένα θέμα κατ? εξοχήν κοινωνικό, είναι αποκαλυπτικές. (...) Οι πρόσφατες επιθέσεις του ΕΛΑ δεν είναι τυχαίες. Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση διέγνωσε προφανώς ότι οι πολίτες της Αθήνας ενδιαφέρονται περισσότερο για τις συνθήκες διαβίωσής τους, παρά για τα 'αμιγώς' πολιτικά προβλήματα και έσπευσε να 'καλύψει' τον κενό χώρο. Εσπευσε να 'εκφράσει? -με το δικό της 'ηχηρό' τρόπο- τη δυσφορία και την αγανάκτηση του λαού, για την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το νέφος, τον καύσωνα, τη λειψυδρία, τις πυρκαγιές.
Εδώ φτάσαμε, λοιπόν! Να υποκαθιστούν τον πολιτικό λόγο και -κυρίως- την πολιτική πράξη οι βόμβες. Να παρεμβαίνει σε κοινωνικά θέματα η τρομοκρατία, αποδεικνύοντας και αναδεικνύοντας με την παράνομη δράση της την αδυναμία της λαοπρόβλητης πολιτική ηγεσίας αυτού του τόπου να δώσει πειστικές απαντήσεις και λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του ΕΛΑ και η προκήρυξη που τις συνόδευσε ήταν ένα 'χαστούκι' για όλους εκείνους, που με την αδιαφορία, τις παραλείψεις και τα λάθη τους πυροδοτούν στην πραγματικότητα τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, παρέχοντας ηθικό και πολιτικό άλλοθι στους ιθαγενείς 'αντάρτες' πόλεων».

7. Ο διώκτης του ΑΚΕΛ
Ποιος είναι ο επιφανής Κύπριος πολιτικός, ο οποίος πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά του «προδοτικού» ΑΚΕΛ και στήριξε «θεωρητικά» τις εκτελέσεις των στελεχών της κυπριακής αριστεράς που διαφωνούσαν με την ΕΟΚΑ την περίοδο 1957-1958;
Εγραφε τότε με το ψευδώνυμο Δευκαλίων στο περιοδικό 'Εγερτήριο Σάλπισμα':
«Ξενοκρατία και Ακελική ηγεσία υφαίνουν το ίδιον πανί, έχουν τους ίδιους σκοπούς και επιδιώξεις». «Η ερυθρά ηγεσία», κατά τον ίδιο πολιτικό, ζητούσε ενότητα «διά να παρεισφρήσει αυτή και τα τυφλά όργανά της μεταξύ των ορθώς σκεπτομένων και δρώντων εις το εθνικόν ζήτημά μας, διά να διασπά και να προδίδη ευκολότερον τον αγώνα μας».
Ειδικά για τις εκτελέσεις αριστερών από την ΕΟΚΑ ο πολιτικός αυτός έγραφε: «Φυσικά θλιβόμεθα όταν βρισκόμαστε εις την αναπότρεπτον ανάγκην να τιμωρήσωμεν ομοεθνείς μας, είτε αυτοί είναι αριστεροί, είτε οιασδήποτε άλλης παρατάξεως. Διεξάγωμεν όμως αγώνα εθνικόν και δεν δυνάμεθα να επιτρέψωμεν εις ανθρωπάρια τα οποία ουδέν μέχρι σήμερον προσέφεραν εις τον αγώνα μας ως κόμμα να μας αντιστρατεύονται και επί τη βάσει σχεδίου και οδηγιών να επιτίθενται εναντίον πραγματικών πατριωτών».
Και για τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ μετά τις αναίτιες δολοφονίες στελεχών του: «Δεν εδίστασαν να αποπειραθούν να προκαλέσουν απεργίας και θεατρικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υπό τας ευλογίας των συμμαχικών των 'Δυνάμεων Ασφαλείας' διά τον 'φόνον' κομμουνιστών πρακτόρων».

8. Ο κ. «κόντρα στο ρεύμα»
Ποιος είναι ο δημοσιογράφος της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, ο οποίος συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των ελαχίστων που αντιδρούν στην επιλογή του Κάρολου Παπούλια ως υποψηφίου προέδρου από τον κ. Καραμανλή, αλλά είχε σταθεί στο πλάι του τότε υπουργού το 1987, όταν εκείνος δεχόταν τις επιθέσεις της συντηρητικής παράταξης για την άρση του εμπολέμου με την Αλβανία και άκουγε τα γνωστά συνθήματα «Παπούλια, προδότη, Αλβανέ»;
«Τολμώ να πω ότι η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησαν τέσσερις Ελληνες υπουργοί με επικεφαλής τον κ. Παπούλια, διανοίγει κάποιες προοπτικές για θετικά αποτελέσματα. Κυρίως με το φρόνημα και την ψυχολογία των Ελλήνων που κατοικούν στις μειονοτικές περιοχές. Αφήσαμε πίσω μας ελπίδες ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. (...) Και σ? αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι ο κ. Παπούλιας έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία με το Βορειοηπειρωτικό που δεν κρύβεται από τα διπλωματικά χαμόγελα και τις πολιτικές χειραψίες».

9. Οι χήνες στο Καπιτώλιο
Ποιος είναι ο πολιτικός, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εξωτερική πολιτική και συνηθίζει να κάνει ορισμένες καταστρεπτικές προβλέψεις;
Οταν παραπέμφθηκε ο Μιλόσεβιτς στο ειδικό Διεθνές Δικαστήριο, ο πολιτικός αυτός χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «απαράδεκτη» και πρόσθεσε ότι «αν τα πράγματα, έτσι όπως είναι σήμερα, εξελιχθούν ανεξέλεγκτα, τότε και η πιθανότητα ενός τρίτου βαλκανικού πολέμου, είναι μέσα στα δεδομένα της εκτίμησης που μπορεί να κάνει κανένας».
Σε μια παλιότερη ευκαιρία, εμφανιζόταν να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη. Και δήλωνε ότι η ένταση της τουρκικής επιθετικότητας, με την ανοχή αν όχι και ενθάρρυνση των ΗΠΑ, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μικρής κλίμακας θερμό επεισόδιο, ώστε να μας αναγκάσουν να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους όρους τους.
Ευτυχώς οι δυσοίωνες προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο πολιτικός, όμως, δικαιώθηκε. Ποιος είναι;

10. (Δικ)αστική τάξη
Ποιος είναι ο γνωστός πολιτικός, ο οποίος αναλύει τη λειτουργία του θεσμού της δικαιοσύνης στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και επικρίνει τον ταξικό χαρακτήρα της;
«Ο έλεγχος του κράτους από την αστική τάξη συνεπάγεται ότι η δικαιοσύνη αν και ανεξάρτητη κατά τον τύπο είναι και αυτή ελεγχόμενη, ταξική. Ο όρος ταξική ενέχει για πολλούς αρνητική χροιά και σημαίνει ότι η δικαιοσύνη δεν είναι αδέκαστη, ευνοεί τους ισχυρούς απέναντι στους ασθενέστερους. Η αντίληψη τούτη είναι στενή. Ο όρος ταξική δε συνεπάγεται ούτε ότι κάθε απόφαση ενέχει προκατάληψη ούτε ότι ο δικαστής συνειδητά και σκόπιμα προασπίζει αποκλειστικά τα ατομικά του συμφέροντα και τα συμφέροντα της κοινωνικής ομάδας που ανήκει. Με τον όρο ταξική περιγράφεται η λειτουργική θέση της δικαιοσύνης σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη αντιτιθέμενων τάξεων και στρωμάτων. Επισημαίνεται ότι ο δικαστής ελέγχει λόγω της θέσης του τις ταξικές αντιθέσεις με ένα σύνολο κανόνων και κυρώσεων, σε τρόπο ώστε τελικά να επιβεβαιώνεται και να ισχυροποιείται η εξουσία της κυρίαρχης στο σύστημα τάξης. Διαπιστώνεται ότι ο δικαστής μπορεί μεν να επιδιώκει εκείνο που θεωρεί ως συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, αλλά τα κριτήρια επιλογής για το τι συμφέρει το σύνολο είναι προκαθορισμένο από τις επιδιώξεις και αντιλήψεις της αστικής τάξης. Κοινωνιολογικές έρευνες στην Ελλάδα έχουν δείξει, ότι οι δικαστές αποδίδουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα κλασικά εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, όπως η κλοπή, που τελούνται συνήθως από 'κατώτερα κοινωνικά στρώματα' και μικρότερη σε εγκλήματα περιουσιακά ή οικονομικά όπως η νοθεία τροφίμων ή η τοκογλυφία που χαρακτηρίζουν την εγκληματικότητα 'μέσων και ανώτερων στρωμάτων'».


Κοίτα τι έκανες!

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
Οι λύσεις του κουίζ

1. Οσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, ο Ιεράρχης στον οποίο καταλογίζονται όλα αυτά τα φοβερά σκάνδαλα είναι ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, Μητροπολίτης τότε Δημητριάδος. Το υλικό του δημοσιεύματος στηριζόταν στον έλεγχο που έκανε στη Μητρόπολη για τη διαχειριστική περίοδο 1978-1983 ο αρμόδιος επιθεωρητής δημόσιων διαχειρίσεων του υπουργείου Οικονομικών. Και το σοβαρότερο: το ρεπορτάζ με τις βαριές εκφράσεις υπογράφει η βαριά πέννα του Κώστα Χαρδαβέλλα («Τα Νέα» 8/9/87).

2. Μάλλον λίγο δύσκολο να φανταστείτε ότι πίσω από αυτόν τον εξαιρετικά δομημένο λόγο κατά της αντιτρομοκρατικής υστερίας κρύβεται ο Στέλιος Παπαθεμελής, απλός βουλευτής (με την Ενωση Κέντρου ? Νέες Δυνάμεις) τότε. Τις σκέψεις αυτές διατυπώνει με άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» (12/4/78).

3. Η σύνθετη σκέψη για την Αρχαιοελληνική φιλοσοφία οφείλεται στον σημερινό υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη. Περιλαμβάνεται ως εισαγωγή στο βιβλίο του (επίσης) υφυπουργού Οικονομίας Πέτρου Δούκα.

4. Ο πολιτικός αναλυτής που επισημαίνει το «καρφί» του Μητσοτάκη για τις λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν είναι άλλος από τον Θόδωρο Ρουσόπουλο («Αισιοδοξία αλλά και γκάφες. Και νέο ανφέαρ του Ψηλού», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 11/12/88).

5. Πίσω από την άκομψη σύγκριση των πραξικοπηματιών με τους χουντικούς κρύβεται ο μετριοπαθής πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος όλων των Ελλήνων που ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία του. Το σχόλιο είναι από το κύριο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας» (12/2/85). Η αποκάλυψη για την «απόσυρση» των εγγράφων από το υπουργείο του έγινε σε πολιτικό παρασκήνιο της Ντόρας Νταϊλάνα («Ελευθεροτυπία», 4/7/83).

6. Ο τηλεστάρ που δεν διστάζει να εξάρει τον κοινωνικό προβληματισμό του ΕΛΑ είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου, σε άρθρο του στη Μεσημβρινή («Στην πρωτεύουσα του νέφους και του καύσωνα γίνεται... Το ΕΛΑ να δεις!», 12/7/88).

7. Ο διώκτης του ΑΚΕΛ δεν είναι άλλος από τον σημερινό πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Η αναφορά στις παλιές του αυτές τοποθετήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένη από τον ίδιο, διότι το περιοδικό «Εγερτήριο Σάλπισμα» στο οποίο περιλαμβάνονται τα παραθέματα επανεκδόθηκε στην Κύπρο το 1999 με δικό του πρόλογο. Στο πρόσφατο κείμενο του κ. Παπαδόπουλου δεν περιλαμβάνεται καμιά αυτοκριτική για τις παλιές εκείνες κρίσεις του. Αρκείται να χαρακτηρίσει την επανέκδοση «μια νέα έγκυρη και αυθεντική μαρτυρία». Το βιβλίο, μάλιστα, αυτό έχει αγοραστεί κατά εκατοντάδες από το υπουργείο παιδείας της Κύπρου (όπως σημειώνει ο Μακάριος Δρουσιώτης) και μοιράστηκε σε όλα τα σχολεία.

8. Ο σημερινός επικριτής της επιλογής Παπούλια είναι ο έγκριτος δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας, οποίος το 1987 είχε συνοδεύσει τον τότε υπουργό Εξωτερικών στη Βόρειο Ηπειρο και είχε επαινέσει την πολιτική του στο Αλβανικό («Βραδυνή», 25/11/87).

9. Ο πολιτικός με τις δυσοίωνες (αλλά ευτυχώς άστοχες) προβλέψεις είναι ο προσεχής πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Την πρόβλεψη για τον βαλκανικό πόλεμο την είχε κάνει τον Ιούλιο του 2001 και το φόβο για το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είχε εκφράσει τον Οκτώβριο του 1997 στη Λένα Παγώνη («Ελευθεροτυπία», 17/10/97).

10. Ο πολιτικός με τη διεισδυτική σκέψη για την (μη) ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, είναι ο Κώστας Σημίτης, σε μια μελέτη γραμμένη τις παραμονές της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981. Το ενδιαφέρον είναι ότι αφορμή για τις απόψεις αυτές ήταν η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων. Από τότε ακολούθησαν πλήθος παρόμοιων αποφάσεων. Φυσικά και επί πρωθυπουργίας Σημίτη.

(Ελευθεροτυπία, 2/1/2005)

Anti Bush Game

Είναι τρελοί αυτοί οι αμερικάνοι!

Δείτε (και παίξτε) αυτό το απίθανο(!) παιχνίδι.

Τρίτη, Ιανουαρίου 4

Καλώς το!!!

Ηρθε!
Καλώς το. Ας κάτσει τώρα εκεί στα αυγά του να ηρεμήσει να ηρεμήσουμε κι εμείς. Ακόμα δεν μπήκε, μας έβαλε για τα καλά στο παιχνίδι.

Αβεβαιότητα
Καλά κάνει ο Αντρέας ("Πρέπει να το κάψεις για να σβήσει αλλά και πάλι θα μείνει η ουλή") και συμφωνεί με το Μίμη. Δεν υπάρχει τίποτα μέσα σ'αυτό το χρόνο (ίσως και στον επόμενο), και μολονότι είναι τρομαχτική η αβεβαιότητα, έχω την αίσθηση ότι μ'αρέσει. Είναι ευκαιρία για δημιουργία, για καινούργιες φρέσκιες ιδέες.

Συγκίνηση
Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ με όσα γίνανε στην Ασία. Δεν το πίστευα όταν το έβλεπα. Θύμωσα πάρα πολύ με τον τρόπο που το αντιμετώπισαν κάποιοι. Συγκινήθηκα όμως από την γενική ανταπόκριση του κόσμου. Γοητεύτηκα από την αντίδραση όλου του πλανήτη. Το πλανητικό χωριό είναι εδώ! Κι ας υπάρχουν προβλήματα διαχείρησης των ανθρωπιστικών πόρων (λέει). Κι ας στέλνει ο Μπους τόσα εκατομύρια δολάρια, κάνοντας ρόμπα τον υπόλοιπο πλανήτη. Κι ας υπάρχουν και οι αναίσθητοι (βλ. φωτό στον varometro) Κι ας... Κι ας...
Τουλάχιστον ας έχουμε την υγειά μας (έτσι Αρκούδε;)

Blogoμανία
To trend του 2005 δείχνει να γίνεται το blogging. Γουστάρω. Viva blog, viva open

Τρομοκρατία
Πολλές σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου για το ζήτημα που κάποιοι θέλουν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο. Θα περιμένω λίγο να ηρεμίσει το θέμα και θα ασχοληθώ σε μαλλοντικό post. Προς το παρόν συμφωνώ με την Εnet.

Αλλαγές
Κλείνω την σημερινή μου παράνοια (Crazy Monkey είμαι ό,τι θέλω κάνω) με την συγγνώμη για τις διαρκές αλλαγές που πιθανόν (δηλαδή σίγουρα) θα παρατηρήσετε στο blog. Δημιουργικός οίστρος ή απλά καλλιτεχνικό ξέσπασμα ή όπως θέλετε πείτε το... :-)

Χάπι για 2005

Μαραθώνιος Aνθρωπιάς

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΣΑΣ

- Τηλεφωνώντας στο 210-95.56.400
(από τις 5:45πμ μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα)

- Καταθέτοντας χρήματα στους λογαριασμούς:
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 84977667
Για εκτός Ελλάδας
IBAN: GR 9401200290000000084977667
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 180/47047032

Για εκτός Ελλάδας
IBAN: GR 80 0110 180000001804 7047 032
SWIFT-BIC ETHNGRAA
ALPHA BANK 115-00-2002-018887

Για εκτός Ελλάδας
IBAN: GR 8701401150115002002018887
EUROBANK 003/0200500126

Για εκτός Ελλάδας
IBAN: GR 5302600030000010200500126
ΑΓΡΟΤΙΚΗ 0170400549830

Για εκτός Ελλάδας
IBAN: GR 5904306240000170400549830

- Με email κάνοντας click εδώ

- Με SMS στο 4536 γράφοντας ASIA
Xρέωση 1euro/SMS