Κυριακή, Σεπτεμβρίου 4

Dual Photography

2photo

Ο κανόνας λέει ότι ο ένας παίκτης δεν μπορεί να δει τα χαρτιά του άλλου, παρεκτός κι αν υπάρχει καθρέφτης ή συνεργός. Και όμως ακολουθώντας τους νόμους της ίδιας οπτικής που γνωρίζουμε εδώ και δύο αιώνες ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων κατόρθωσαν το απίστευτο: φωτογραφίζουν την... πλάτη των αντικειμένων.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ανθρώπινη όραση ήταν ένα μυστήριο ως τον 18ο αιώνα, οπότε ο Young και ο Helmholtz απέδειξαν ότι τα χρώματα είναι... τρισδιάστατα. Επίσης ο Helmholtz ήταν αυτός που μας είπε ότι η φορά των ακτίνων φωτός μπορεί να αντιστραφεί χωρίς να αλλοιωθούν οι ιδιότητες των στοιχείων που μεταφέρουν. Το γεφύρωμα αυτών των δύο γνώσεων ήταν κάτι χωρίς ιδιαίτερη σημασία για τον μέσο άνθρωπο, ως τη στιγμή που ερευνητές των πανεπιστημίων Stanford και Cornell σκέφθηκαν να το βάλουν σε εφαρμογή.


Αρθρο του Τάσου Καφαντάρη από το ΒΗΜΑscience της 04.09

Πολύ έξυπνη ιδέα. Αν και το άρθρο περιορίζεται στην ανάλυση των εφαρμογών της "δυαδικής φωτογραφίας" στον κινηματογράφο και τα simulation games, νομίζω πως θα είχε ενδιαφέρον να πάμε λίγο πιο πέρα και να ψάξουμε και άλλες εφαρμογές της (π.χ. θέατρο, διαφήμιση στο δρόμο), αλλά και στην περίπτωση που μια τέτοια διαδικασία γίνει εφικτή σε πραγματικό χρόνο (real-time).

Θα μπορούσαμε ίσως, για παράδειγμα, να δούμε από τη θέση του οδηγού ΙΧ αν υπάρχει κάτι πίσω από ένα εμπόδιο; Η -για να το πάω πιο μακρυά- μήπως είμαστε λίγο πιο κοντά στις φωτογραφικές μηχανές και κάμερες που βλέπαμε στο Blade Runner;

H εργασία των επιστημόνων του Stanford και του Cornell πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση Siggraph 2005 (αρχές Αυγούστου, στο Λος Αντζελες). Για μια πλήρη παρουσίαση του πειράματος με το τραπουλόχαρτο, μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο (63MB).

Δεν υπάρχουν σχόλια: