Πέμπτη, Δεκεμβρίου 8

Imagine

john lenon
1980 Δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των "Beatles", John Lennon.

Γεννημένος στο Λίβερπουλ στις 9 Οκτωβρίου του 1940, ο John (Winston) Lennon μεγάλωσε από τα πέντε του χρόνια στο πλάι της αυστηρής θείας του Mimi, έπειτα από το διαζύγιο των γονιών του. Μολονότι δεν ζούσε με τη μητέρα του, τη λάτρευε. Άλλωστε ήταν εκείνη που του χάρισε την πρώτη του κιθάρα, ενθαρρύνοντάς τον να ασχοληθεί με τη μουσική. Ο θάνατός της σε τροχαίο το 1958 δεν ξεπεράστηκε ποτέ από τον 17χρονο τότε John.

Αγάπη του, το γράψιμο και η ζωγραφική, με το σχολείο να τον αφήνει μάλλον αδιάφορο. Η πρώτη του μπάντα, οι Quarrymen, σχηματίζεται το 1955. Δύο χρόνια αργότερα, ο John Lennon γνωρίζει τον Paul McCartney και "γεννιούνται" οι Beatles, αρχίζοντας τις εμφανίσεις τους από το γνωστό κλαμπ του Λίβερπουλ, Cavern. Ήταν εκεί που τους ανακάλυψε ο Brian Epstein, ο πρώτος τους μάνατζερ, και ήταν πλέον ζήτημα χρόνου να κυκλοφορήσει το παρθενικό τους σινγκλ "Love me Do" το 1962. Η συνέχεια γνωστή, με τους Beatles να μετατρέπονται σε ζωντανό θρύλο.

Το 1966 βρίσκει τον Lennon δίπλα στη δεύτερη σύζυγό του, Yoko Ono. Στα τέλη της δεκαετίας αρχίζει η σόλο καριέρα του "σκαθαριού", και ο δικός του πόλεμος κόντρα στο πόλεμο του Βιετνάμ. Το Imagine είναι το τελευταίο άλμπουμ του John Lennon στη Βρετανία, προτού μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 δίνει αυτόγραφο στο θαυμαστή του Mark Chapman. Φωτογραφίζεται μαζί του, καθώς του υπογράφει ένα αντίτυπο δίσκου. Λίγες ώρες αργότερα, επιστρέφοντας από το στούντιο στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη στο πλευρό της Γιόκο Όνο, δέχεται τις σφαίρες εκείνου του θαυμαστή.


από το sansimera.gr

Πέθανε λίγους μήνες αφού γεννήθηκα, στο "δαιμονισμένο" 1980. Δεν το θυμάμαι. Τον "γνώρισα" πολύ αργότερα στα 15 μου. Σήμερα βλέπω πως έφυγε κι όμως είναι ακόμα εδώ.
Baby please don't go

Imagine...

Δεν υπάρχουν σχόλια: