Και με το design δεν εννοώ μόνο το χρώματα και τις γραμματοσειρές από εικαστικό κι αισθητικό πρίσμα, αλλά κάθετι που συμπεριλαμβάνεται στον όρο web design, όπως η χρηστικότητα και η χρησιμότητα (ναι, είναι άλλο πράγμα).
Ψάχνοντας τροφή για το θέμα, βρήκα αρκετά μεγάλα ονόματα του web design (όλοι βρίσκονται δεξιά στα links), να έχουν ασχοληθεί μ'αυτό.
@2005
Αυτό που είναι κοινό σε όλους είναι τα σχόλια για την αποδοχή και ραγδαία εξάπλωση των Web Standards τον τελευταίο καιρό, και την υποστήριξη από designers και developers της λογική του διαχωρισμού του περιεχομένου, της παρουσίασης και της πλοήγησης. Η εξάπλωση αυτή, οδήγησε στην εμφάνιση ορισμένων κοινών σχεδιαστικών στοιχείων μέσα στο 2005, και στην αναγνώριση designing trends της χρονιάς -πιο πολύ από κάθε άλλη φορά.
Χαρακτηριστικότερο απ'αυτά είναι οι μεγάλες γραμματοσειρές και γενικά η μεγέθυνση κάθε αντικειμένου πάνω σε μια σελίδα, ειδικότερα των βοηθητικών πλοήγησης.
Big is simple. It’s easy. It’s friendly. And it’s practical. Big is easy to click. It’s easy to read. It’s focused. It’s direct and too the point. It forces you to make tough decisions with your real estate leading to more signal and less noise. Bigger is better. (Yes, there are exceptions.)Αλλα σχεδιαστικά trends ήταν η χρήση σκιών κι αντανακλάσεων, στρογγυλεμένων γωνιών, τα νεομπαρόκ διακοσμητικά στοιχεία, η διάδοση της (ndle: ενοχλητικής) γραμματοσειράς Lucida, τα σκούρα χρώματα στο φόντο με έντονα χρώματα σε links.
~Garrett Dimon
Οσον αφορά στο development, το 2005 γεννήθηκε το Ajax, μια τεχνική που χρησιμοποιεί JavaScript για να ενημερώσει (update) το περιεχόμενο μιας σελίδας χωρίς να την ανανεώσει (refresh), και θεωρείται πλέον επανάσταση για τις εφαρμογές internet. Φυσικά, είχαμε και το Ruby on Rails αλλά και όλα τα καλούδια που έφερε η 37signals, καθώς και μια πληθώρα ακόμη νέων εφαρμογών που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες.
@2006
Ο συνδιασμός των Web Standards και των νέων εφαρμογών, μοιάζει να κάνει εύκολη την πρόβλεψη για τα web design trends του 2006. Αναζητώντας την κοινή γραμμή στις προβλέψεις των designers, ευαγγελιστών και developers, καταλήγουμε στα εξής:
Φεύγουν
- Τα ανούσια τεράστια γράμματα και σχεδιαστικά στοιχεία, και καταλήγουν όλοι σε μια "αντικειμενικά σωστή επιλογή μεγέθους" με βάση τη σπουδαιότητα της πληροφορίας.
- Τη συχνή ανανέωση των σελίδων, μιας και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο το Ajax.
Παραμένουν
- Εξυπνα CSS layouts (ειδικά με τον ερχομό του IE7).
- Οι στρογγυλεμένες γωνίες (όχι για πολύ).
- Τα απαλά χρώματα αλλά και το μαύρο φόντο.
- Οι σκιές, τα απαλά ντεγκραντέ και οι διακεκομένες γραμμές ή κουκίδες.
Ερχονται
- Τα tags και κατά συνέπεια, καλύτερες αναζητήσεις.
- Τα grids (κι εδώ).
- Τα fluid layouts (στησίματα που "πιάνουν" το 100% του browser και δεν έχουν συγκεκριμένο πλάτος).
- Λιγότερες αλλά πληρέστερες σελίδες με καλύτερο περιεχόμενο.
Ολα τα παραπάνω ελπίζω να ισχύσουν και για τα ελληνικά site. Εχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται καλές δουλειές και όλο και περισσότεροι αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το web design. Θέλω να είμαι αισιόδοξος.
υγ. επί της ευκαιρίας έκανα κι ένα νέο style sheet (θα το βρεις δεξιά πάνω) με τίτλο "big".
Καλό(σχεδιασμένο) το 2006
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου