Τρίτη, Δεκεμβρίου 6

Simon Starling [βραβείο Turner 2005]

Ο βρετανός conceptual artist Simon Starling (1967, Epsom, Surrey), ήταν ο νικητής του Turner Prize 2005.

installation_starling
Το βραβείο Turner οργανώνεται από την Tate Gallery κάθε χρόνο και, από το 1984 που ξεκίνησε, έφτασε να θεωρείται το πιο γνωστό και wanna-get βραβείο Τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στον Simon Starling, για το έργο του Shedboatshed, μια ξύλινη παράγκα-αποθήκη (shed) που διαλύθηκε για να μεταμορφωθεί σε βάρκα (boat), με την οποία διέσχυσε το Ρήνο, για να την διαλύσει και να ξαναμεταμορφώσει σε καλύβα (shed) στην πόλη της Βασιλείας στην Ελβετία.

Ο Starling είναι γνωστός για τα έργα του που βασίζονται σε χρήση, μεταμόρφωση και ανακύκλωση φυσικών υλικών, αλλά και τα ταξίδια του που αποτελούν αφετηρία για ιδέες και σκέψεις για την φύση, την τεχνολογία και την οικονομία. Ο ίδιος περιγράφει την δουλειά του σαν τη φυσική εκδήλωση μίας διασκεπτικής διαδικασίας (the physical manifestation of a thought process). Διάβασε και το σχετικό άρθρο του BBC.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το project Tabernas Desert Run του 2004, κατά το οποίο διέσχυσε 66 χιλιόμετρα στην ισπανική έρημο Tabernas με ένα βελτιωμένο ηλεκτρικό ποδήλατο που έκαιγε υδρογόνο και οξυγόνο. Το μόνο "απόβλυτο" του ποδηλάτου ήταν νερό, το οποίο χρησιμοποίησε για να ζωγραφίσει την υδατογραφία ενός κάκτου, που είχε δει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Ωστόσο, ο επικρατέστερος για το βραβείο δεν ήταν ο Starling, αλλά η Gillian Carnegie, ζωγράφος νεκρών φύσεων και γυμνών. Ήταν η πρώτη υποψήφια τα τελευταία πέντε χρόνια για το βραβείο Τέρνερ που χρησιμοποιεί το παραδοσιακό μέσο της ζωγραφικής.

Στο παρελθόν έχουν βραβευθεί ο τρανσέξουαλ κεραμιστής Greyson Perry, ο Chris Ofili, καλλιτέχνης που δημιουργούσε έργα με ακαθαρσίες ελεφάντων, και ο διάσημος για την έκθεση ζώων μέσα σε φορμόλη Demian Hurst.

1 σχόλιο:

Nassos K. είπε...

Οταν λέει ότι θα χρησιμοποιήσει τα πάντα, εννοεί ΤΑ ΠΑΝΤΑ!