Παρασκευή, Ιουλίου 1

The Yes Men: Το μάθημα του Finesterra

powerplant

Οι The Yes Men είναι μια ομάδα ακτιβιστών culture jamming, με δραστηριότητα από το 1990, οι οποίοι χρησιμοποιόντας τη μέθοδο "identity correction" (διόρθωση ταυτότητας) έχουν πραγματοποιήσει διάφορες φάρσες (hijinks) με ιδιαίτερες, μάλιστα, συνέπειες.

Αρχηγοί (και δημιουργοί) πίσω από το όνομα The Yes Men, φαίνονται οι Andy Bichlbaum και Mike Bonano (αληθινά ονόματα: Jacques Servin και Igor Vamos αντίστοιχα), αν και έχουν πολλά ακόμη μέλη σε όλο τον πλανήτη που τους βοηθούν. Ο Servin είναι συγγραφέας experimental fiction και ο Vamos βοηθός καθηγητή στο Ινστιτούτο Renslaaer Polytechnic της ΝΥ.

Από όλες τις μέχρι τώρα "διορθώσεις ταυτότητας" στο ενεργητικό τους (WTO, Bush, Playing Cards, Euro) καλύτερη είναι αυτή για την εταιρεία Dow, the world's largest chemicals corporation, με πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες στο ενεργητικό της, με καλύτερη αυτή του θρύλου του ατυχήματος στο Bhopal, το οποίο "κληρονόμησε" με την αγορά της Union Carbide.

Το ατύχημα
3 Δεκεμβρίου 1984, Bhopal: Εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους από τα τοχικά αέρια που έφυγαν από το εργοστάσιο κοντά στο κέντρο της πόλης Bhopal της Ινδίας. Πάνω από 20.000 κατέληξαν στο νοσοκομείο.
Mothers didn't know their children had died, children didn't know their mothers had died and men didn't know their whole families had died ~ Ahmed Khan, Bhopal resident
Η Dow κατηγορήθηκε για εγκατάληψη και αδιαφορία καθώς και τις συνέπειες αυτών, μιας και 15.000 άνθρωποι πέθαναν τα τελευταία 20 χρόνια στην περιοχή λόγω του ατυχήματος.

Η αντίδραση
1. Στις 28 Απριλίου 2004, έχοντας προσκληθεί κατα λάθος, λόγω του σατιρικού προς την Dow site τους, ο "εκπρόσωπος της Dow" "Erastus Hamm" έδωσε μια ομιλία στην οποία παρουσίασε το Acceptable Risk, μια μέθοδο υπολογισμού του ανεκτού αριθμού νεκρών στην περίπτωση υψηλών κερδών, την οποία οι ακροατές καταχειροκρότησαν.
2. Στην 18η επέτειο του Bhopal, στείλαν ένα Δελτίο Τύπου που περιέγραφε την ιστορία της Dow με μεγαλύτερη ειλικρίνια κι από την ίδια.
3. Η best identity correction ever όμως είναι αυτή που έγινε στην 20η επέτειο, την 3 Δεκεμβρίου 2004, όταν ο "Jude Finesterra" (Andy Bichlbaum) εμφανίστηκε πάλι ως "εκπρόσωπος της Dow" αυτή τη φορά σε μια συνέντευξη στο BBC και υποστήριξε πως η εταιρεία αναλαμβάνει τις ευθύνες για το προ 20ετίας ατύχημα, καθαρίζοντας την περιοχή και αποζημιώνοντας τους πληγέντες. Αμέσως μετά τη συνέντευξη η μετοχή της Dow έπεσε 4.2% σε 23 λεπτά (ζημιά 2 δις δολλάρια). Η εταιρεία αντέδρασε λέγοντας πως δεν έχει τέτοιο υπάλληλο και πως είναι μια φάρσα, αναγκάζοντας το BBC να ζητήσει συγγνώμη (περισσότερα στο άρθρο του ZNet).
4. Η ιστορία βέβαια δεν σταμάτησε εκεί αλλά συνεχίστηκε ακόμη και φέτος στο Annual General Meeting της Dow.

Το μάθημα του Finesterra, ίσως θα έπρεπε να γίνει μάθημα και σε άλλες εταιρείες ή και κυβερνήσεις.
Viva Yes Men! Keep up the identity correction!



πηγές:
_ The Yes Men Site
_ wikipedia: The Yes Men
_ wikipedia: Bhopal Disaster
_ BBC: That day
_ Dirty Dow
_ Zmag.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: