Κυριακή, Οκτωβρίου 2

Σουρεάλ απόγευμα με έναν τρελό

...

"Κάθε ζωντανή ύπαρξη στο σύμπαν ξέρει ποιό είναι το κακό και το καλό, το σωστό και το λάθος", μου είπε πίνοντας μια γερή γουλιά καφέ.

prot

"Ισως, Prot. Αλλά εδώ γιατί το ξεχνάμε;"
"Δεν το ξεχνάτε", απαντάει και κοιτώντας με μέσα από τα κόκκινα γυαλιά του, προσπαθεί να μου εξηγήσει, "Απλά πάντα αμφιβάλετε. Συνεχώς. Ακόμη και σας το θυμίσουν, αναζητάτε τρόπους να το βεβαιώσετε. Κάθε φορά. Να στο πω κι αλλιώς; Εσείς οι άνθρωποι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, συμφωνείτε με την λογική οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος, κάτι που είναι γνωστό στο σύμπαν για την ...ηλιθιότητά του. Ακόμη κι ο Βούδας κι ο Χριστός σας, είχαν διαφορετική άποψη. Αλλά κανείς δεν τους έδωσε σημασία, ούτε οι βουδιστές ούτε οι χριστιανοί."
"Είναι χαρακτηριστικό ελάτωμα του είδους μας η αμφιβολία ή είναι απλά θέμα πίστης;"
"Μη μπερδεύεσαι. Η πίστη δεν έχει να κάνει με την αλήθεια, το κακό και το καλό. Το να πιστεύεις πως σκοτώνοντας κάποιον είναι καλό, δεν σημαίνει πως είναι. Η αλήθεια είναι στην καρδιά σου."
"Εννοείς την αγάπη; Η θα μου πεις κι εσύ ότι είναι απλά μια λέξη;", ρωτάω καθώς στο μυαλό μου έρχεται η ατάκα του Rama στον Neo, 'Love is a word, what matters is the connection that word implies'.
"Οχι, όχι. Ασε τα αισθήματα για λίγο έξω. Η αγάπη είναι κάτι που μπλέκει τα πράγματα. Μιλάω για τη διαφορά αλήθειας και θεώρησης, πραγματικότητας και πιστεύω, και πόσο μεγάλη μπορεί να είναι αυτή."
"Δηλαδή εγώ που πιστεύω ότι τώρα είσαι δίπλα μου και μου μιλάς, η αλήθεια είναι ότι δεν είσαι;"
"Κάπως έτσι", λέει και χαμογελάει.
"Και οι 'κανόνες της πίστης'; Η θρησκεία; Οποια κι αν είναι αυτή. Διάβασα κάπου ότι η θρησκεία είναι ένα χόμπυ. Νομίζω ότι συμφωνώ, αλλά τώρα που τα κουβεντιάζουμε το πιστεύω."
"Θα έλεγα πως δεν είναι χόμπυ αλλά ένα placebo. Κι εξηγούμαι. Ο άνθρωπος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ζώο που ψάχνει τα 'Γιατί'. Γιατί περπατά όρθιος και δεν κολυμπάει, γιατί υπάρχουν κεραυνοί, γιατί οι φράουλες είναι κόκκινες. Προσπαθεί να εξηγήσει τα πάντα, με το Λόγο. Ο,τι δεν καταφέρνει να εξηγήσει τα 'ρίχνει' σε κάποιο θεό, κι έτσι ησυχάζει. Πιστεύοντας σε κάτι κι ας μην είναι αλήθεια. Οσο για τους 'κανόνες αυτής της πίστης', αυτοί ένας ακόμη τρόπος που βρήκαν κάποιοι άνθρωποι να εκμεταλευτούν κάποιους άλλους."
"Κι αυτό είναι κακό."
"Το πιστεύεις ή το ξέρεις;"
"Νομίζω το... νοιώθω."
"Ετσι ξεχωρίζεις το καλό και το κακό. Οχι με νόμους και οδηγίες."
"Και η... αγάπη;"

...

"Ε; Εχεις κάτι σε αλκοόλ;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: