Πέμπτη, Οκτωβρίου 20

Τι σε κάνει δημιουργικό;

Σου έχει ανατεθεί μια καλή δουλειά και κάθεσαι ενθουσιασμένος να δουλέψεις πάνω της. Πολλές φορές όμως ο γραφίστας (art / web designer your pick) πέφτει σ'αυτό που λέμε designer's block (όχι blog). Οσοι είστε του χώρου σίγουρα συμφωνείτε ότι είναι πολύ εκνευριστικό όταν συμβαίνει.

Πιστεύω πως αξίζει να αφιερώνει κανείς χρόνο για να αποφύγει το "κόλλημα", δημιουργώντας ένα περιβάλλον που να νοιώθει ευχάριστα και ότι μπορεί να σκεφτεί και να σχεδιάσει στο καλύτερο βαθμό. Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι που θα χαρακτήριζα βοηθητικούς στο design.

Παρακολούθησε "όμορφες" ταινίες (Φαντασίας, Επ.Φαντ., ό,τι σ'αρέσει)
Μερικές φορές λίγη έμπνευση από άλλες πηγές είναι απαραίτητη. Το πιο συνηθυσμένο είναι "να δούμε τί κάνουν οι άλλοι", όμως η στροφή σε ένα μέσο διαφορετικό απ'αυτό που δουλεύουμε μπορεί να είναι καλύτερο. Μια ταινία (ή comic ή και videogame) που είναι γεμάτη με ιδέες και υπέροχο στυλ, μπορεί να σου δώσει μια καλύτερη ώθηση, απ'ότι 5 καλά websites που μπορεί να σε οδηγήσουν σε μεγαλύτερο "κόλλημα" προσπαθώντας να μην αντιγράψεις αυτά που σου άρεσαν και έχουν μείνει στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Ενα άλλο μέσο, λοιπόν, μπορεί να σε βοηθήσει στο βγάλεις πράγματα από μέσα σου και φτιάξεις κάτι πραγματικά καινούργιο.

Κοιμήσου
Κουρασμένος designer, κακός designer (παλιά ινδιάνικη παροιμία). Πολλές φορές μπορεί να "αφήνεις" κάτι που νομίζεις καλό, για να το συνεχίσεις την άλλη μέρα και, μετά από ένα καλό ύπνο, το κοιτάς σαν να βγήκε από τους εφιάλτες σου. Κοιμήσου αρκετά και δούλεψε ξεκούραστος, αλλά μη το παρακάνεις. Αλλιώς μείνε στο σπίτι και δες Μενεγάκη.

Εξαφάνισε ό,τι σου αποσπά την προσοχή

Τηλέφωνα που χτυπούν δυνατά, κόσμος να πηγαινοέρχεται, ακόμη και τηλεόραση στο γραφείο (κατάλοιπο από τις καλές εποχές ΧΑΑ;) αποσπούν την προσοχή πολύ εύκολα. Φτιάξε ένα ευχάριστο ήσυχο περιβάλλον. Η μουσική θεωρείται απαραίτητη περίσπαση. Βάλε τα αγαπημένα cd να παίζουν κι αν υπάρχουν διαφορετικά γούστα μεταξύ των συνεργατών (πως είναι δυνατόν;) προτίμησε τα ακουστηκα και ένα ευχάριστο webradio χωρίς ομιλίες και διαφημίσεις.

Καφέεεε
Δεν χρειάζεται να σε χτυπήσει και στα νεύρα πίνοντας 3 φλυτζάνια ως τις 9 το πρωί, αλλά όπως λέει και ο ποιητής "Ο καφές είναι η βενζίνη της δημιουργικής ψυχής". Μη με ρωτάς ποιός ποιητής, αλλά τον πιστεύω. Ακόμη και η διαδικασία και το άρωμά του μπορεί να σε ξυπνήσει. Πραγματικά πιάνει. Ειδικά αν συνοδευτεί με ένα...

Διάλειμμα
Το μόνιμο λάθος μου. Επικίνδυνα κοντικά deadlines και άγχος δεν μ'αφήνουν να κάνω διάλειμμα. Κι όμως... σταμάτα τα όλα! Δεν μπορείς να πιέσεις τη δημιουργία σε ωράριο, γιατί πέφτεις στο infinite loop του designer, αναμασώντας την ίδια κακή ιδέα ξανά και ξανά. Καλή οργάνωση μπορεί να βοηθήσει να πιέσεις τον εαυτό σου για ένα διάλειμμα. Στα δύσκολα, βγες από το γραφείο. Πήγαινε μια βόλτα. Αν είναι δυνατό, πήγαινε αγόρασε ένα cd και επέστρεψε να δουλέψεις ακούγοντάς το. Απίστευτο ξύπνημα.

Με το ολόγιομο φεγγάρι
Δεν θα το έλεγα συμβουλή, γιατί δεν πιάνει σε όλους, προσωπικά, όμως, δουλεύω καλύτερα το βράδυ. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είμαι νυχτόβιος.

Καμιά άλλη ιδέα;

2 σχόλια:

Nassos K. είπε...

Η επεξεργασία μιας καλής ιδέας (ειδικά όταν γεννάει κάτι καινούργιο) είναι θεμιτή.
Η κλασική ατάκα που πέφτει σε τέτοιες κουβέντες είναι το "Οι καλοί αντιγράφουν, οι μέτριοι κλέβουν".
Το απαράδεκτο είναι το αυτούσιο ξεπατίκωμα μιας δουλειάς που βλέπουμε συχνά.

Σε λούπες μπαίνω συχνά, αλλά ένα καλό διάλειμμα (ή ένας ανασχεδιασμός του blog μου)με ξεκολάει γρήγορα.
Συμφωνώ πως η ενημέρωση είναι σημαντική αλλά δεν έχει καμιά σχέση με την έμπνευση.

Συμφωνώ για την ευκολία που παρέχει η εικονογράφηση των ποστ είναι όμως μερικά (σαν το συγκεκριμένο) που δεν εικονογραφείται εύκολα.

Thnx! (έβαλα και την τρελομαϊμού στο header)

Η "τρελή στροφή" ή "φτου κι απ'την αρχή" είναι πραγματικά πολύ καλή κίνηση μερικές φορές.

Εχω κάνει σάιτ εμπνευσμένος από Ταραντίνο, αλλά ο πελάτης ήταν Αγγελικοπουλικός :)

Παπαρούνα είπε...

εγώ πάλι,αν και φρέσκια στα γραφιστικά, φοβάμαι να κοιτάζω δουλειές άλλων από φόβο ότι όχι μόνο θα το αντιγράψω, αλλά θα το κάνω και πολύ χειρότερο.