Παρασκευή, Νοεμβρίου 25

$100 laptop

Οταν τo όνομα του Nicholas Negroponte εμπλέκεται σε ένα project σχετικό με την παιδεία....

...κι εμείς κοιμόμαστε!

laptop-crank
κάνε κλικ για να δεις
το φορητό των $100
στην επίσημη σελίδα
του ΜΙΤ


Τον περασμένο Ιανουάριο παρουσιάστηκε στο World Economic Forum το project του Negroponte για ένα φορητό υπολογιστή με κόστος $100. Με στήριξη από το MIT Media Lab και την δημιουργία ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού του One Laptop per Child (OLPC), η ιδέα αυτή άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Σημείωσε πως δεν μιλάμε για ένα υπολογιστή που θα εμφανιστεί στο εμπόριο, αλλά θα διανέμεται δωρεάν σε μαθητές. Πολλές λογικές απορίες, βρίσκουν απάντηση στο σχετικό faq στη σελίδα του MIT.

Συνέχεια στο project έδωσε τις περασμένες μέρες ο Steve Jobs προσφέροντας το λειτουργικό Mac OS X για το $100 laptop. Σίγουρα μια ακόμη έξυπνη εμπορική κίνηση αλλά και μια θετική αντιμετώπιση στην όλη ιδέα.

Παρόλα αυτά ο Negroponte δεν δέχτηκε την προσφορά, όχι λόγω τεχνικών δυσκολιών, αλλά γιατί θεώρησε πως η κλειστή φιλοσοφία του Mac OS X δεν ταιριάζει στην open λογική του εγχειρήματος.

Θετικές δημόσιες σχέσεις για τον Jobs, ο Negroponte και η παρέα του παίρνουν το respect για την υποστήριξη του open, και μια πολύ καλή προσπάθεια προχωράει ακόμη ένα βήμα προς την υλοποίησή της.


upd [10.11.2005]
Για άλλη μια φορά σ'αυτή τη χώρα κοιμόμαστε τον ύπνο του ...μαλάκα.
Εγινε και επίσημη παρουσίασή του στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά "δεν μας φάνηκε καλή ιδέα".

H χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου ισοδυναμεί όλο και περισσότερο με τη γνώση γραφής και ανάγνωσης. Αλλά η κυβέρνηση ούτε αυτό το καταλαβαίνει. Αλλιώς, δεν θα απέρριπτε με τόση ευκολία την πρόταση του N. Νεγκρεπόντε για το φτηνό κομπιούτερ για όλους, το κομπιούτερ των 100 δολαρίων, για το οποίο δήλωσαν ήδη το ενδιαφέρον τους 150 κυβερνήσεις, όχι, όμως, και η ελληνική κυβέρνηση.


upd [17.11.2005]
$100 Laptop Pics @ core77
Negroponte: Laptop for Every Kid @ Wired News


upd [23.11.2005]
Δες το laptop των $100
The $100 Laptop: An Up-Close Look (.mov)
διάβασε και το άρθρο του Fortune Magazine
I'd Like to Teach The World to Type

Ειναι βέβαια και ένα άλλο πρόβλημα εδώ στο ελλάντα. Ποιος θα κάτσει να γράψει περιεχόμενο (μαθήματα) για κάτι τέτοιο; Ο ΟΕΔΒ;
Μήπως μπορούν να κάνουν να κάνουν κάτι οι bloggers; Η μήπως η ιδέα ενός laptop σε κάθε μαθητή δεν είναι τόσο καλή ιδέα;



laptop_open
upd [25.11.2005]
Και μια ακόμη πρόταση για το laptop $100 από το frog design.
Ισως λίγο υπερβολικό, και κάποια χαρακτηριστικά είναι κάπως "άχρηστα", αλλά τουλάχιστον ασχολούνται.
Η φωτογραφία με το παιδάκι, αριστερά, τα λέει όλα.


Εμείς βέβαια εδώ, ψάχνουμε -ακόμα- το πολυτονικό...

6 σχόλια:

Tero είπε...

Αυτό που ήξερα (και νομίζω πως το διάβασα και σε blog) ήταν ότι ο Νεγρεπόντε έφαγε τάπα από την ΥΠΟΥΡΓΟ (παρα-)ΠΑΙΔΕΙΑΣ (+ θρησκευμάτων, μην ξεχνιόμαστε) παρακαλώ, κυρία(;) Μαριέττα Γιαννάκου-Κουτσίκου (κουκουτσίκου μυαλό!), η οποία του ανακοίνωσε ότι "δεν μας ενδιαφέρει ένα τέτοιο project".

Ζήτω το πολυτονικό!

Ζήτω η σεξουαλική αμορφωσιά των νέων!

Ζήτω η τεχνολογική άγνοια!

Ζήτω τα περισσότερα αρχαία ελληνικά σε γυμνάσια και λύκεια!

Ζήτω!

Αυτά θα είναι, φαίνεται, τα 4 επιτεύγματα της Κουκουτσίκου σαν υπουργός.

Και του χρόνου.

Τero

Τζιτζίκος είπε...

ξέχασες τα εκκλησιαστικά πανεπιστήμια...

5 επιτεύγματα...

Ανώνυμος είπε...

Σε συνομιλία/συνέντευξη που είχα με τον Νεγρεπόντε τον Ιούλιο του 2004 μου είχε αναπτύξει το όραμά του που κυρίως είχε να κάνει με την επικοινωνία χωρίς την ανάγκη ακριβών υποδομών. είναι η θεωρία του για "την λίμνη με τα νούφαρα και τον βάτραχο που πηδά από νούφαρο σε νούφαρο". γι'α υτόν τα ασύρματα δίκτυα, αλληλοκαλυπτόμενα θα μπορέσουν να επιτρέψουν απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη να επικοινωνούν με τον υπόλοιπο κόσμο. Γι' αυτό και η ύπαρξη του Skype στο σύστημα.
Οι δικοί μας έχουν άλλες προτεραιότητες...

Ανώνυμος είπε...

Για μισό λεπτό...
Τί να το κάνουμε εμείς τον φορητό των 100$;;;
Το σχέδιο αυτό υλοποιείται για φτωχές χώρες, που δεν έχουν την δυνατότητα οι άνθρωποι να αγοράζουν φορητούς στα παιδιά τους. Εμείς τί να το κάνουμε; Επειδή είναι φτηνό θέλουμε κι εμείς, ως κλασσικοί γύφτοι που είμαστε;
Ας σταματήσουν οι «μπαμπάκες» και οι «μαμάκες» να παίρνουν «θρι τζι» κινητούμπες στα μαμόθρεφτα και να τους πάρουν κανένα φορητό, και αντί να πληρώνουν τον λογαριασμό του κινητού, που ο κανακάρης στέλνει εμεμές φωτό τα αχαμνά του στις ξανθοβαμμένες χαζογκομενίτσες, να πληρώνουν την συνδρομή του ίντερνετ, μπας και μπει σε καμμιά wikipedia και ξεστραβωθεί.
Άντε γιατί πολύ γύφτοι έχουμε γίνει...

Ανώνυμος είπε...

Very nice site! »

Ανώνυμος είπε...

Excellent, love it! overdeveloped amateurs pics Homeowners aarp insurance program hartford lloyds ins co 1958 chevrolet impala side view mirror template anthony rhanes football