Παρασκευή, Νοεμβρίου 4

Για να μη χαθείς στη μέση του internet

Τις τελευταίες μέρες παρατήρησα πως ο μέσος χρήστης-blogger αγχώνεται πολύ εύκολα όταν χρησιμοποιεί το monitor ή γενικά τα links προς κάποιο post και "κάτι δεν πάει καλά".

Δυστυχώς ή ευτυχώς έχει γίνει συνήθειο (κι εγώ το κάνω) να πηγαινοφέρνουμε κάποια post χρονικά μέσα στο blog ή να τα ενημερώνουμε (το γνωστό πλέον updated). Οταν αυτό γίνεται σωστά τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπάρχουν όμως μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε.


1. Θέλω αυτό το post να εμφανίζεται πρώτο.
Αν πρόκειται για ένα post της ίδιας μέρας που απλά θέλεις να του αλλάξεις την ώρα ώστε να εμφανιστεί πάνω-πάνω, τότε άφοβα μπορείς να βάλεις όποια ώρα θες και να πατήσεις "Publish Post".
! Τα εισερχόμενα link έρχονται κανονικά.


2. Θέλω να προσθέσω/αλλάξω τίτλο στο post μου.
Συχνό φαινόμενο η σπουδαιότητα μιας βαρυσήμαντης δήλωσης ή ενδιαφέρουσας (κατά την κρίση του blogger) είδησης να τον κάνει να ξεχνά να βάλει τίτλο, ή μετά το pusblish να κρίνει πως κάτι πιο πικάντικο ή ελκυστικό (ο τάδε blogger είναι μαλάκας) θα είναι πιο σωστό και θα του φέρει πιο πολλά γιουνίκ γκάλις χιτς. Αν η προσθήκη/αλλαγή γίνει άμεσα τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν, όμως, η προσθήκη/αλλαγή καθυστερήσει τότε έχουμε το εξής, αρκετά συνηθισμένο, φαινόμενο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το post μου Πολύ Ειδικός Τύπος (Bad Mags). Αν το έκανα publish μόνο με τον τίτλο Πολύ Ειδικός Τύπος, τότε το post θα είχε μια διεύθυνση URL της μορφής
http://progressiveaspects.blogspot.com/2005/10/blog-post_05.html
δήλαδή
http://η-διεύθυνση-του-blog/χρονιά/μήνας/τίτλος.html
Επειδή ο τίτλος μου είναι στα ελληνικά τα οποία δεν είναι αποδεκτά για διεύθυνση URL, το blogger δίνει ένα τίτλο της μορφής blog-post προσθέτωντας έναν αύξοντα αριθμό που ανανεώνεται κάθε μήνα.
tip. Αν χρησιμοποιείς μόνο ελληνικούς τίτλους τότε θα μπορείς εύκολα να βρείς πχ. το 14ο post του Οκτωβρίου του 2003.
Η λύση αυτή του blogger προκαλεί όμως ένα πρόβλημα στην περίπτωσή μας. Αν αλλάξω καθυστερημένα τον τίτλο του post σε Πολύ Ειδικός Τύπος (Bad Mags), τότε το URL του μετατρέπεται σε
http://progressiveaspects.blogspot.com/2005/10/bad-mags.html
Αν ο RSS reader, στην περίπτωση του μέσου μπλογκερά το monitor, έχει προλάβει να "πιάσει" τον πρώτο τίτλο τότε θα εμφανίσει την καταχώρηση
Πολύ Ειδικός Τύπος > Omicron - The CM @31/10 14:40
Στο ράφι με τα περιοδικά μπορείς να βρεις ό,τι θες για κάθε τι που σε ενδιαφέρει. Τεχνολογικά, πολιτικά, αθλητικά, μουσικής, κοινωνικού σχολιασμού, gay-friendly, μοντελισμού με σπίρτα, ως και συνταγές μαγειρικής μόνο με σπαράγγια.
η οποία εφόσον αλλάξαμε τον τίτλο (άρα και τη διεύθυνση URL) θα μας οδηγήσει στο, επίσης γνωστό, Blogger 404 - Page not Found. Στο ίδιο μήνυμα λάθους μπορεί να μας οδηγήσει ένα "νεκρό" link κάποιου τρίτου blogger που είτε δεν έβαλε σωστά την διεύθυνση (πόσο λάθος μπορεί να είναι ένα copy-paste;) είτε το post έχει αλλάξει τίτλο (πιο λογική εξήγηση).

Συμπέρασμα; Καλό θα ήταν να αποφύγουμε την αλλαγή τίτλων των post εκτός αν πράγματι είναι απαραίτητο. Αν θέλουμε να ενημερώσουμε (update) ένα post, τότε μια σημείωση στο τέλος και η προσθήκη έπειτα του σχετικού κειμένου, αρκεί.
tip. Χρησιμοποίησε τον όρο ενημέρωση ή update στο τέλος του post για είναι κατανοητές οι αλλαγές και προσθήκες που γίνονται σε κάποιο post.
Μπορεί να συνδιαστεί άφοβα με την αλλαγή ώρας του post για να εμφανιστεί πρώτο και ανανεωμένο (την αλλαγή μέρας την εξηγώ στη συνέχεια).
! Ετσι μπορούμε να αποφύγουμε τα προβλήματα με τα εισερχόμενα links.


3. Θέλω να αλλάξω ημερομηνία στο post μου.
Περίπτωση που συναντάμε όχι τόσο στα προσωπικά ημερολογιακού ύφους blogs αλλά κυρίως σε ενημερωτικού περιεχομένου. Μια αλλαγή της ημερομηνίας μπορεί να φέρει τα εξής προβλήματα.

Οπως είδαμε η διεύθυνση URL ενός post περιέχει την χρονιά και το μήνα που έγινε publish. Αν η αλλαγή γίνει στον ίδιο μήνα με τον αρχικό (και φυσικά δεν αλλάξει ο τίτλος) τότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν η αλλαγή γίνει προς κάποιο άλλο μήνα (είτε παλιότερα, είτε πιο πρόσφατα) τότε αλλάζει και το URL με αποτέλεσμα τα "νεκρά" links που είδαμε πιο πάνω. Αν πχ. το Πολύ Ειδικός Τύπος (Bad Mags) είχε εμφανιστεί τον Δεκέμβριο του 2004 θα είχε URL
http://progressiveaspects.blogspot.com/2004/12/bad-mags.html
και μεταφέροντάς το στον περασμένο Οκτώβριο θα άλλαζε σε
http://progressiveaspects.blogspot.com/2005/10/bad-mags.html
με αποτέλεσμα πρόβλημα σε όσα link "έδειχναν" σ'αυτό το post.
tip. Για να "θυμίσεις" κάποιο post χωρίς να αλλάξεις την ημερομηνία και χαθούν τα εισερχόμενα links μπορείς να κάνεις ένα νέο post με ένα link στο παλιό και να προσθέσεις ό,τι καινούργιο θέλεις.
! Ετσι μπορούμε να αποφύγουμε τα προβλήματα με τα εισερχόμενα links.


4. Πάλι Not Found ο McManous;
Στην περίπτωση που ακολουθώντας κάποιο link από το monitor ή άλλο blog οδηγηθείς σε ένα Not Found, δεν χρειάζεται να κλείσεις το παράθυρο και να αρχίζεις να κράζεις τον blogger που έχει "νεκρό" link ή αυτόν που άλλαξε κάτι στο blog του, ή τον Παναγιώτη και την ώρα που σκέφτηκε το monitor ή την κοινωνία την άτιμη που άλλους τους δίνεις γιουνικ γκάλις χιτς, κι άλλους τους ρίχνει σε anonymous comments.

Μπορείς απλά στην μπάρα διεύθυνσης (address bar) να αλλάξεις το URL από
http://progressiveaspects.blogspot.com/2005/10/bad-mags.html
σε
http://progressiveaspects.blogspot.com/
και να βρεις το post που μπορεί να σε ενδιαφέρει.

Καλό σερφάρισμα.

7 σχόλια:

Dark Angel είπε...

Οπως πάντα άψογος ο κύριος...

Δε μου λες ρε κρειζυ...ψήνεσαι να κάνουμε μια χώρα που θα λέγεται Μπλογκερία και θα είναι μια υπερσουρεαλ κατάσταση σε σαιτ βέβαια?

Ε?

ps: ρε να μην έρθειο Κράμερ στο Πραξικόπημα :---)

Nassos K. είπε...

Ψήνομαι για οτιδήποτε υπερσουρεαλ και υποσουρεάλ!!

Θα τα πούμε στο μύτινγκ.

ps. Λες να ψήνεται;

J95 είπε...

έχω όμως παρατηρήσει ότι μερικοί ελληνικοί τίτλοι αντί να δώσουν ένα απλό blog-post_05.html δίνουν κάτι σαν blog-post_23895789237698701219251190.html. Τώρα δεν ξέρω αν είναι bug του blogger ή καμιά φορά κάνει κάποιου είδους url encoding των ελληνικώνανε.

Nassos K. είπε...

Κι εγώ το έχω παρατηρήσει. Νομίζω πως έχει να κάνει με το encoding των ελληνικώνανε.
;)

Chaca-Khan είπε...

clap-clap-clap
(kala tsipoura)

Nassos K. είπε...

Mouchos Gracias!

(κρίμα που δεν θα είστε κι εσείς)

Oneiros είπε...

Πολύ κατατοπιστικό και χρήσιμο άρθρο (μόνο που θα έπρεπε να το τιτλοφορήσεις "για να μη χαθείς στο blogger.com", άντε τώρα να μετονομάζεις post εκεί...). Τι κουλός τρόπος είναι αυτός που χρησιμοποιεί το blogspot για να βγάζει τα URIs;