Πέμπτη, Νοεμβρίου 10

Perhaps, perhaps, perhaps

12/11 Θεσσαλονίκη, Mylos Apothiki

Μιλώντας για τούρτες, το βράδι της 12ης Νοεμβρίου θα δοκιμάσουμε μια τούρτα που έχει έρθει all the way από την ηλιόλουστη California. Δεν υπάρχει φόβος να μη μας αρέσει η γεύση της, να είναι ξεραμένη, στεγνή, άγλυκη.




upd3: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Οι Cake είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο επιτυχημένα συγκροτήματα του post-alternative ήχου που χαρακτήρισε το δεύτερο, κυρίως, μισό της δεκαετίας του ’90.

Σχηματίστηκαν το 1991, στο Sacramento της California, υιοθετώντας από τα πρώτα τους βήματα την post modern / geek rock αισθητική των Αμερικάνικων κολλεγιακών groups, κατορθώνοντας παράλληλα να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στυλ, συνδυάζοντας επιρροές που προέρχονται από πολλά μουσικά είδη (funk, pop, hip-hop, country, jazz, guitar rock).

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τους έξυπνους, γεμάτους χιούμορ και, πολύ συχνά, ειρωνεία και σαρκασμό στίχους, τους οποίους ερμηνεύει ο τραγουδιστής και βασικός συνθέτης John Mc Crea με ένα τρόπο που θυμίζει περισσότερο ?απαγγελία? παρά τραγούδι, κάτι μεταξύ Jonathan Richman και rap (!!), έχουμε μία πιο σαφή εικόνα για το τι ακριβώς είναι οι Cake.

Οι δημοσιογράφοι κατέφυγαν, κατά καιρούς, σε συγκρίσεις με διάφορα ονόματα, σύγχρονα ή και λίγο παλιότερα, όπως οι Talking Heads, οι They Might Be Giants, οι King Missile, οι Soul Coughing, οι Fun Lovin’ Criminals και άλλοι, ιδίως από τη στιγμή που τα τραγούδια του group άρχισαν να ακούγονται όλο και περισσότερο στο ραδιόφωνο. Ένα από αυτά ήταν και το πρώτο single τους ?Rock’n’Roll Lifestyle?, το οποίο κυκλοφόρησε ως προπομπός του παρθενικού τους album ?Motorcade Of Generosity? (1994).

Η πρώτη πραγματικά μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1996, με το δεύτερο album τους ?Fashion Nugget?, το οποίο έγινε πλατινένιο ξεπερνώντας το ένα εκατομύριο αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ?The Distance? παραμένει μέχρι σήμερα το εμπορικότερο single τους, ενώ οι διασκευές στα ?I Will Survive? της Gloria Gaynor και ?Perhaps, Perhaps, Perhaps? του Osvaldo Farres ακούγονται ακόμα στα clubs όλου του κόσμου.

Το 1998 βγήκε στην αγορά το τρίτο album των Cake, ?Prolonging The Magic?, πραγματοποιώντας πωλήσεις ανάλογες με εκείνες του προκατόχου του και αναδεικνύοντας, με τη σειρά του, μία σειρά από hit singles σαν το, περίφημο πλέον, ?Never There?, το ?Sheep Go To Heaven? και το ?Let’s Go?. Τρία χρόνια μετά, το 2001, κυκλοφόρησε το τέταρτο album τους, με τίτλο ?Comfort Eagle?, το οποίο ανέδειξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μπάντας, το ?Short Skirt / Long Jacket?. Το συγκεκριμένο single συνοδευόταν από ένα πολύ έξυπνο video clip που κατέγραφε τις αντιδράσεις ανθρώπων, τυχαία επιλεγμένων στο δρόμο, την ώρα που ένα συνεργείο τους βάζει να ακούσουν το κομμάτι.

Η πιο πρόσφατη δουλειά των Cake κυκλοφόρησε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και τιτλοφορείται ?Pressure Chief?. Το συγκρότημα συνεχίζει στα γνωστά του ηχητικά μονοπάτια, διασκευάζοντας αυτή τη φορά ? και πάντα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ? το ?Guitar Man? των Bread, ενός rock group από το Los Angeles των αρχών των 70’s. Το album περιέχει δύο κομμάτια που αρχικά είχαν γραφτεί για το ?Prolonging The Magic?, άλλωστε οι Cake ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν στοιχεία προερχόμενα από τις πρώτες ημέρες ύπαρξής τους σα μπάντα, όταν ακόμα έπαιζαν σε μικρά bars και caf? στο L.A., για να συνθέσουν τα εκάστοτε καινούργια τραγούδια τους. Είναι κι αυτό ένα από τα στοιχεία εκείνα που προσδίδουν στη μουσική τους μία ιδιαίτερη ?χροιά?, πέρα από την έντονη αίσθηση του χιούμορ και την επιμειξία πολλών διαφορετικών επιρροών.



upd2: Με αγνά χιουμοριστικά συστατικά, με σωστή δοσολογία και κατάλληλη πρόσμειξη διαφορετικών επιρροών, οι Cake θα νοστιμέψουν την Αποθήκη του Μύλου. Επιτέλους επισκέπτονται την Ελλάδα γιατί όλο τους ρωτούσαν: "θα περιλάβετε τη χώρα μας στις περιοδείες σας;" και απαντούσε ο τραγουδιστής και βασικός συνθέτης John Mc Crea, "Perhaps, perhaps, perhaps".

Aυτή η διασκευή τους αλλά και η διασκευή στον ύμνο της Gloria Gaynor "I will survive" τους χάρισαν ευρύτερη αναγνωρισιμότητα, πέρα από το συγκεκριμένο κοινό που ακούει μόνον post alternative ήχους.

Με πείρα δεκαπέντε ετών και εκατομμυρίων πωλήσεων, οι ιδιόρρυθμοι Cake ξέρουν να φτιάχνουν μουσικές συνταγές. Τις γράφουν σε παρτιτούρες και τις σερβίρουν στο cd σας. Το Σάββατο 12/11 όλους θα μας πιάσει η υπογλυκαιμία μας.
copy+paste: Crash Test με την Θεσσαλονίκη [city magazine]



upd: Cake - Perhaps, Perhaps, Perhaps
The file will be available for 7 days or a limited number of downloads.
If you can’t make your mind up,
We’ll never get started.
And I don’t wanna wind up
Being parted, broken-hearted.
So if you really love me, Say yes.
But if you don’t, dear, confess.
And please don’t tell me
Perhaps, perhaps, perhaps.

links
Cake's official web site
All Music Guide entry for Cake
A commentary on Cake's "Sheep Go to Heaven"
Cake.ography Discography, lyrics, clips.
Everythingrock: Cake

1 σχόλιο:

Eιρήνη είπε...

Aναμφισβήτητα πολύ το χάρηκα!