Δευτέρα, Ιουλίου 25

Podcasting του λαού

odeo

Discover, Create, and Subscribe to original audio content for your iPod or MP3 player. Το odeo ανέβηκε!

Οσοι δεν ξέρετε τί είναι το podcasting ρίξτε μια ματιά εδώ. Οπως σχολιάζει και ο Oneiros, τα podcasts είναι εθισμός...

Το odeo σου επιτρέπει να φτιάξεις ένα δικό σου "κανάλι" το οποίο μπορούν να ακούν οι υπόλοιποι από το site ή και να εγγραφτούν σ'αυτό. Αν κάποιος είναι εγγεγραμένος σ'ένα κανάλι, τότε αυτό συγχρονίζεται αυτόματα (μέσω μιας μικρής desktop εφαρμογής) με το iPod ή τον υπολογιστή.

Υπάρχει μεγάλη θεματική ποικιλία για να διαλέξεις, ή να ανοίξεις το δικό σου, σε όποιο θέμα σε ενδιαφέρει (τέχνη, αθλητικά, πολιτική, σεξ, κωμωδία). Οσο το site γίνεται γνωστό, τόσο θα μεγαλώνει και η λίστα.

Ενδιαφέρον έχουν οι διάφορες εφαρμογές τις υπηρεσίας:
1. Εκπαίδευση: Ενας καθηγητής μπορεί να ανοίξει ένα κανάλι με σημειώσεις για ένα μάθημα. Αν είσαι άρρωστος μια μέρα, απλά τις κατεβάζεις.
2. Σεμινάρια/Εργαστήρια: Τα podcasts (ειδικά με το odeo) είναι μια καλή εύκολη λύση για να παρακολουθήσεις σεμινάρια από μακρυά. Κάτι σαν εύκολο e-learning.
3. Ραδιόφωνο: Μια καλή ευκαιρία για όλους μας να αποκτήσουμε δική μας εκπομπή στο ραδιόφωνο και να παίζουμε τραγούδια που μας αρέσουν. Τώρα ποιος θα μας ακούει είναι άλλη υπόθεση...


update: Επιστροφή από τις διακοπές και η ιδέα ακόμη υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Συμμετοχές;

6 σχόλια:

Oneiros είπε...

Ωραίο post. Συμπτωματικά, μόλις τώρα το πήρα χαμπάρι κι εγώ το Odeo, απ' το blog του Κωνσταντίνου. Το Odeo κάνει αυτό που περιέγραφε ο Tim O' Reilly στο podcast απ' την ομιλία του στο περυσινό SDForum: παίρνει αυτό που κάποτε ήταν ένα hack και προσπαθεί να φτιάξει μιά πλατφόρμα. Συμπτωματικά, την άκουγα πριν λίγη ώρα, που είχα κατέβει στο κέντρο για δουλειές' πολύ ενδιαφέρουσα και μακροσκελής (γύρισα σπίτι κι ακόμα να τελειώσει). Post to follow..

Τώρα ποιος θα μας ακούει είναι άλλη υπόθεση...

Wanna bet? Ο Vrypan είχε επίσης ασχοληθεί κάποτε με το podcast' αν υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον, γιατί να μην ανοίξουμε ένα κανάλι; (για την ελληνική μπλογκόσφαιρα; το IT στην Ελλάδα; ότι μας κατέβει!)

Nassos K. είπε...

O vrypan γιατί σταμάτησε; Ισως θέλει πολύ μεράκι, ή καλύτερη οργάνωση.

Μου ακούγεται ωραίο πάντως.

Oneiros είπε...

O vrypan γιατί σταμάτησε;

Δεν ξέρω, αλλά σίγουρα το podcasting θέλει πιό πολλή προετοιμασία από το blogging, εκτός κι αν είσαι φυσικό ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό.

Δες και μιά συνέντευξη του δημιουργού του Odeo στο O'Reillynet.

Μου ακούγεται ωραίο πάντως.
Και μένα (ειδικά σε συνδυασμό με internet radio). Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο "κανάλι" στα ελληνικά. Θα γράψω κι εγώ κάτι σχετικά και θα περιμένω να δω αν υπάρξει ενδιαφέρον από τον κόσμο. Το podcasting είναι ιδανικό όχημα και για την προώθηση ανεξάρτητης μουσικής, δες για παράδειγμα το IndieFeed.

Ανώνυμος είπε...

Την ίδια κουβέντα κάνουμε αυτές τις μέρες με τον Τάσο. Ένα τακτικό podcast είναι μάλλον πιο χρονοβόρο από το blog κι έχει και ένα σοβαρό μείον - στερεί από τον καταναλωτή του το πιο χρήσιμο εργαλείο στο navigation της οπτικής πληροφορίας (skimming, "διαγώνια ανάγνωση")

Για μουσική εκπομπή είναι ό,τι πρέπει. Μόνο που κι εκεί μπαίνει στη μέση ο βραχνάς του licensing. Αφήστε που οι γνωστοί pimps μιλάνε ήδη για reproduction (αντί για broadcasting)

Nassos K. είπε...

Σίγουρα είναι πιο χρονοβόρο, γι'αυτό πιστεύω πως δεν ειναι υπόθεση ενός ανθρώπου (αν μιλάμε για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα).
Δεν μπορώ να το συγκρίνω με την οπτική πληροφορία. Δεν θα μπορούσα να διαβάσω μια απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του Tim O' Reilly, ενώ χθες έκατσα άνετα να την ακούσω, αν και ήταν σχεδόν 2 ώρες.
Η μουσική εκπομπή είναι πράγματι πιο εύκολο (βλέπω τον Oneiro να τρίβει τα χέρια του), όσο για τους pimps άντε να βγάλεις άκρη με τα δικαιώματα, ειδικά εδώ στην Ελλάδα.
Νοιώθω προτόγονος σ'αυτή τη χώρα, και δεν έχω παρά να συμφωνήσω με την ατάκα που άκουσα χθες: "Το μέλλον είναι εδώ, απλά δεν είναι ισάξια μοιρασμένο".

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Eεεεε!!!! Ποιός σταμάτησε; vrypan|net|radio . Προσπαθώ να κάνω νέα εκπομή κάθε 2-3 μέρες... Stay tunned :-)