Δευτέρα, Οκτωβρίου 31

Πολύ Ειδικός Τύπος (Bad Mags)

Στο ράφι με τα περιοδικά μπορείς να βρεις ό,τι θες για κάθε τι που σε ενδιαφέρει. Τεχνολογικά, πολιτικά, αθλητικά, μουσικής, κοινωνικού σχολιασμού, gay-friendly, μοντελισμού με σπίρτα, ως και συνταγές μαγειρικής μόνο με σπαράγγια.

bizar6
Bizarre #8 1969

Τα περιοδικά υπάρχουν στον κόσμο για σχετικά λίγο καιρό, περίπου 337 χρόνια, αν ξεκινήσουμε να μετράμε από αυτό που θεωρείται ως το πρώτο περιοδικό, το γαλλικό Journal des scavans. Ως το πρώτο που χρησιμοποίησε τον όρο "magazine" -με την έννοια του ψυχαγωγικού περιοδικού- έχει καταγραφεί το βρετανικό Gentleman's Magazine (με πρώτο τεύχος τον Ιανουάριο του 1731, ενώ η αρίθμηση των τευχών ξεκίνησε το 1868 και έκλεισε το 1907). Από τότε εμφανίστηκαν πολλά περιοδικά, αρκετοί τίτλοι εκ των οποίων υπάρχουν ακόμη (Esquire, Time, Mad, Playboy, Wired κλπ.)

Τι γίνεται όμως με τα "άλλα" γούστα; Από που θα ενημερωθεί ο οπαδός των ταινιών σεξ με αποκρυφιστικές προεκτάσεις, για το πιο είναι το καλύτερο κατάστημα για να προμηθευτεί κρανία για να φτιάξει ατμόσφαιρα; Και o punk (το πανκιό, που λέει κι η γιαγιά μου) τι θα κάνει; Στη Σούπερ-Κατερίνα θα διαβάσει για το νέο άλμπουμ των Dead Boys; Και ο φανατικός με τον Edw. D. Wood; Δεν είναι υπολογίσιμο target-group;

Γι' αυτά, κι όλες τις περίεργες κατηγορίες περιοδικών, έγραψε ο Tom Brinkmann το Bad Mags. Ενα βιβλίο αφιερωμένο στα παράξενα, εκκεντρικά και άλλα σχετικά περιδικά, μιας και τα πίσω δωμάτια της βιομηχανίας των εκδόσεων δεν έχουν ερευνηθεί και καταγραφεί.

Πρόκειται για μια συλλογή τίτλων που βρέθηκαν σαν μικρές χρονοκάψουλες δεξιά κι αριστερά και συγκενρώθηκαν από τον Tom σε ένα τόμο. Ενα πραγματικό γαϊτανάκι φωτογραφιών, εξωφύλλων και διαφημίσεων από τα πιο τα πιο διασκεδαστικά, σκάρτα, φτηνά, σεξουαλικά, ιδιότροπα περιοδικά του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, αλλά και μερικές επιλογές από τον mainstreem Τύπο.

Ανάμεσα στις κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται το βιβλίο θα βρεις τις MONDO BIZARRE, SEXPLOITATION, OUTLAW RIDERS, MONSTERS, DEVILISH MEN’S MAGS & OCCULT SEX, SHARON TATE, αλλά και αφιερώματα στις εκδότριες εταιρίες Sari Publications, Seven Seventy, Pendulum και Gallery Press, Classic Publications κλπ. Ακρως ενδιαφέρουσα η βιβλιογραφία του αλλά και τα link που προτείνει στο site.

Λες να δέχονται συνδρομητές;