Δευτέρα, Οκτωβρίου 31

Internet Revisited

logo28_wirednews

Διαβάζοντας το πολύ ενδιαφέρον άρθρο Wired redesign turns 3, του Douglas Bowman (υπεύθυνος για το redesign του blogger.com, του Wired αλλά και άλλων πολλών γνωστών site) θυμήθηκα το Πρωτοσέλιδο online και σκέφτηκα να κάνω κάτι ανάλογο και για άλλες εταιρίες. Σε μια απλή βόλτα απελπίστηκα.

Το internet στην Ελλάδα εν έτη 2005 θυμίζει τον παγκόσμιο ιστό της δεκαετίας του '90.
Apple.com 1997, Adobe.com 1996, Microsoft.com 1996, Intel 1997, Yahoo 1997, Google 1998, NetScape 1996, PizzHut 1996, Corel 1996, starwars.com 1997

Προς το παρόν διάβασε το άρθρο, ενημερώσου, κάνε μια βόλτα στα .gr και γέλα πικρά.

Θα επανέλθω...

Πολύ Ειδικός Τύπος (Bad Mags)

Στο ράφι με τα περιοδικά μπορείς να βρεις ό,τι θες για κάθε τι που σε ενδιαφέρει. Τεχνολογικά, πολιτικά, αθλητικά, μουσικής, κοινωνικού σχολιασμού, gay-friendly, μοντελισμού με σπίρτα, ως και συνταγές μαγειρικής μόνο με σπαράγγια.

bizar6
Bizarre #8 1969

Τα περιοδικά υπάρχουν στον κόσμο για σχετικά λίγο καιρό, περίπου 337 χρόνια, αν ξεκινήσουμε να μετράμε από αυτό που θεωρείται ως το πρώτο περιοδικό, το γαλλικό Journal des scavans. Ως το πρώτο που χρησιμοποίησε τον όρο "magazine" -με την έννοια του ψυχαγωγικού περιοδικού- έχει καταγραφεί το βρετανικό Gentleman's Magazine (με πρώτο τεύχος τον Ιανουάριο του 1731, ενώ η αρίθμηση των τευχών ξεκίνησε το 1868 και έκλεισε το 1907). Από τότε εμφανίστηκαν πολλά περιοδικά, αρκετοί τίτλοι εκ των οποίων υπάρχουν ακόμη (Esquire, Time, Mad, Playboy, Wired κλπ.)

Τι γίνεται όμως με τα "άλλα" γούστα; Από που θα ενημερωθεί ο οπαδός των ταινιών σεξ με αποκρυφιστικές προεκτάσεις, για το πιο είναι το καλύτερο κατάστημα για να προμηθευτεί κρανία για να φτιάξει ατμόσφαιρα; Και o punk (το πανκιό, που λέει κι η γιαγιά μου) τι θα κάνει; Στη Σούπερ-Κατερίνα θα διαβάσει για το νέο άλμπουμ των Dead Boys; Και ο φανατικός με τον Edw. D. Wood; Δεν είναι υπολογίσιμο target-group;

Γι' αυτά, κι όλες τις περίεργες κατηγορίες περιοδικών, έγραψε ο Tom Brinkmann το Bad Mags. Ενα βιβλίο αφιερωμένο στα παράξενα, εκκεντρικά και άλλα σχετικά περιδικά, μιας και τα πίσω δωμάτια της βιομηχανίας των εκδόσεων δεν έχουν ερευνηθεί και καταγραφεί.

Πρόκειται για μια συλλογή τίτλων που βρέθηκαν σαν μικρές χρονοκάψουλες δεξιά κι αριστερά και συγκενρώθηκαν από τον Tom σε ένα τόμο. Ενα πραγματικό γαϊτανάκι φωτογραφιών, εξωφύλλων και διαφημίσεων από τα πιο τα πιο διασκεδαστικά, σκάρτα, φτηνά, σεξουαλικά, ιδιότροπα περιοδικά του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, αλλά και μερικές επιλογές από τον mainstreem Τύπο.

Ανάμεσα στις κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται το βιβλίο θα βρεις τις MONDO BIZARRE, SEXPLOITATION, OUTLAW RIDERS, MONSTERS, DEVILISH MEN’S MAGS & OCCULT SEX, SHARON TATE, αλλά και αφιερώματα στις εκδότριες εταιρίες Sari Publications, Seven Seventy, Pendulum και Gallery Press, Classic Publications κλπ. Ακρως ενδιαφέρουσα η βιβλιογραφία του αλλά και τα link που προτείνει στο site.

Λες να δέχονται συνδρομητές;

floto+warner

Κι αν τους έχεις δει παλιότερα...

floto_warner

...δεν πειράζει, ξαναδές τους. Οι Νεοϋορκέζοι floto + warner αξίζουν.

Κυριακή, Οκτωβρίου 30

Λευκό Τεύχος

Κυριακή πρωί. Καφές, μουσική, εφημερίδα. Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αφού έβγαλα όλα τα ένθετα και τα λοιπά κουκούτσια (διαφημιστικά, προσφορές κλπ.) βρήκα κι ένα λευκό ένθετο.

Eleftherotypia

Καλή φάση σκέφτηκα. Λες να είναι κάποιος διαγωνισμός "Γεμίστε το μόνοι σας"; Η φαντασία μου οργίασε για δευτερόλεπτα μέχρι να στείλω ένα μήνυμα στον Αντρέα. "Μόνο η δική μου Ε. έχει τέτοιο πράγμα ή είναι γενικό φαινόμενο;". "Λυγμένα παίρνεις", μου είπε, "Τα έχεις όλα τα ένθετα; Το schooligans;". "Ωχ!"

Ξενέρωσα πολύ που ήταν απλό λάθος. Θυμήθηκα το "Λευκό Τεύχος" του minima, φαντάστηκα διαγωνισμούς και άλλα όμορφα δημιουργικά πράγματα αλλά τελικά... τζίφος. Το περιοδικό πάντως, το κράτησα στο αρχείο.

Το πιο ενδιαφέρον ένθετο του κυριακάτικου Τύπου

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27

το πιο μικρό site του κόσμου

Destructed #07

Perfectly Balanced

destructed

Για το Destructed - Art & Design Magazine και το πόσο καλή δουλειά είναι έχω μιλήσει πολλές φορές. Αλλωστε τα τεύχη του και τα συνοδευτικά soundtracks τα λένε όλα.

Κατέβασε το καινούργιο #07 κι όποιο άλλο σου λείπει.

Dilbert blog

negotiator

Η πρώτη του καταχώρηση είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία που μιλά (κάπως αόριστα) για το πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στο σχεδιασμό.

Dilbert blog

Ξεσκεπάσου

Ποιός κρύβεται πίσω από το M.HULOT'S NOTHING DAYS;

Υπέροχο blog

Charlie and the Chocolate Factory

Χθες το βράδυ άνοιξα μια σοκολάτα και βρήκα ένα χρυσό εισητήριο. Βρέθηκα για 115' στον κόσμο του Willy Wonka.

CCFC-059

Υπέροχη, μυρωδάτη, γλυκόπικρη ταινία. Οπως και οι σοκολάτες. Ημουν σίγουρος πως το αγαπημένο δίδυμο των Tim Burton και Johnny Depp δεν θα με απογοητεύσουν. Βγαίνοντας ήθελα να την ξαναδώ. Χρώμα, μουσική, γεύση, μυρωδιά(;), το υπέροχο στυλ και το γελάκι του Willy, και οι αμέτρητοι ταλαντούχοι Oompa-Loompas θα σε τρελάνουν. Δεν θέλω να στο χαλάσω λέγοντας πολλά (ίσως επανέλθω με post στο cineblog) αλλά έχω να πω ένα πράγμα, πάρε φίλους, γυναίκα, παιδιά, σκυλιά ό,τι θες και κλείσε εισητήριο να την δεις.

tip: μη πάρεις ποπ-κορν, πάρε σοκολάτα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 26

Μisirlou Collection

Από μια σύμπτωση ξεκίνησε και συνεχίστηκε σε ένα ποστ. Καταλήγει σιγά σιγά σε μια πολύ όμορφη κι ενδιαφέρουσα συλλογή.

misserlou

Το τραγούδι Μισιρλού είναι από τα πρώτα Ελληνικά τραγούδια που ταξίδεψαν στην υφήλιο και έκαναν διεθνή καριέρα λίγο μετά τον πόλεμο αφού ηχογραφήθηκε από μεγάλες ορχήστρες της εποχής σε πολλές ενδιαφέρουσες και διαφορετικές εκτελέσεις.

Προς το παρόν, έχουν συγκεντρωθεί εκτελέσεις από:
Dick Dale, Dick Dale & Deltones, Last Drive, Αγγελόπουλος, Γλυκερία, Τσαλιγοπούλου, USAF, Fun Lovin' Criminals, Apemen, Bob Bain, Arthur Lyman, Galon Drunk, Xavier Cugat, Johnny and the Hurricanes, Off Kilter, The Challengers, Surf Coasters, Buck-O-Nine, Agent Orange, Ben Folds, King Krimson, Skitzo, Esquivel και The Beach Boys,

είναι προς αναζήτηση οι αντίστοιχες από:
Catarina Valente , The Trashmen, Surfaris,
καθώς και οποιαδήποτε από τις γνωστές ηχογραφήσεις.

to be continued...

Τρίτη, Οκτωβρίου 25

Redesigners vs. Realigners

Στις 21 Οκτωβρίου ο Cameron Moll στο blog του δημοσίευσε ένα άρθρο (post) με τίτλο Fill in the blank.

Ζητούσε από τους επισκέπτες να συπληρώσουν το κενό στην πρόταση "Good Designers Redesign, Great Designers _______." προετοιμάζοντας μας για ένα μελλοντικό άρθρο.

Οπως είναι φυσικό, στα σχόλια (comments) του συγκεκριμένου άρθρου γράφτηκαν πολλά ενδιαφέροντα όπως Good Designers Redesign, Great Designers Don’t, Good Designers Redesign, Great Designers Redes Rede Redesi Re Redesi Redesign, Good Designers Redesign, Great Designers Research, Good Designers Redesign, Great Designers Un-design, Good Designers Redesign, Great Designers Steal Design, Good Designers Redesign, Great Designers Don’t Exist.

Χθες, ενημέρωσε το post με ένα link στο A List Apart, στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του με τίτλο Good Designers Redesign, Great Designers Realign.

Το άρθρο κάνει ένα διαχωρισμό ανάμεσα στους Redesigners (Ανασχεδιαστές) και στους Realigners (Αναδιαμορφωτές) τονίζοντας πως η διάθεση για ανασχεδιασμό είναι καθοδηγούμενη από αισθητική (aesthetic) ενώ η διάθεση για αναδιαμόρφωση είναι καθοδηγούμενη από σκοπό (purpose).

Διαβάστε το άρθρο ακόμη κι αν δεν ασχολείστε άμεσα με το web.

You can't handle the truth

Πολλές ρητορικές, βιβλικές και ιστορικές απορίες οδήγησαν στη δημιουργία ενός νέου blog.

Trick Questions

Γιατί με ρωτάς, αφού δεν είσαι έτοιμος να ακούσεις την απάντηση;

iBelieve

Η τρέλα που έχει δημιουργήσει η Apple με τα προϊόντα της και ειδικά με το iPod Shuffle φαίνεται πως έχει επιρρεάσει κάποιους δημιουργικά. Ο designer Scott Wilson παρουσιάζει το... iBelieve

iBelieve
« Και τώρα φέρτε μου έναν άνθρωπο που παίζει μουσική.
Κι όταν ο άνθρωπος έπαιξε μουσική, το groove τους πλημμύρισε »
~ 2 Jobs 3:15

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κορδόνι για το Shuffle που αντικαθιστά το δικό του καπάκι και δείχνει και τα χριστιανικά σου αισθήματα. Ακόμη, τα $2 από κάθε κομμάτι πάνε δωρεά στον Red Cross Disaster Relief Fund και σε διάφορες άλλα ιδρύματα για παιδιά.

Ο Χριστόδουλας θα ήθελε ένα τέτοιο;

Το κιτ του παρανοϊκού

Το Vigilhome, του Γάλλου designer Olivier Peyricot, είναι ένα μεταφερόμενο και αναδιπλούμενο σπίτι για τον "παρανοϊκό survivalist (επιβιώνοντα;)".

Το "καταφύγιο" έχει εύκαμπτους υφασμάτινους τοίχους για να απομονώσει τον ένοικο από τον έξω κοσμο και να του εξασφαλήσει τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωσή του. Περιέχει ένα στρώμα, XL διαστάσεων κουτιά με φαγητό με δημητριακά και χυμό μήλο, δύο κουτιά αγχολυτικά χάπια, και πέντε εργαλειοθήκες σε σχήμα όπλων που περιέχουν απαραίτητα καθημερινά αντικείμενα όπως σφυρί, κάβουρα, πυροσβεστήρα, σκοινί, καμάκι, χειροκείνητο μίξερ κλπ.



Τμήμα της έκθεσης SAFE: Design Takes on Risk στο New York Museum of Modern Art
16 Οκτωβρίου 2005 - 2 Ιανουαρίου 2006

Δευτέρα, Οκτωβρίου 24

hegrade | Ελληνική Οπτική Επικοινωνία

Η διαδικτυακή κοινότητα (forum) του hegrade (Hellenic Graphic Design) εμφανίστηκε πριν μερικούς μήνες ως μια ακόμη πρόταση στο χώρο.



Εχει ξεπεράσει τα 100 μέλη, έχει αποκτήσει την δική της ταυτότητα και οι συζητήσεις είναι άκρως ενδιαφέρουσες για κάθε γραφίστα (επαγγελματία ή όχι) και σχετικό με τον όρο Οπτική Επικοινωνία.
Γραφίστας, τυπογράφος, web designer, art, creative director κλπ. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει κάποιος έχει, πλέον, ένα φιλόξενο χώρο για να πει αυτό που θέλει ή να μάθει κάτι παραπάνω. Φυσικά, η Ενωση Γραφιστών Ελλάδος είναι παρούσα.

Ελα και κάνε ένα κλικ στο εγγραφή.

Ποια προσωπικά δεδομένα;

Δύο Porche Carrera κυκλοφορούν στην Αθήνα, η μία στον Πειραιά και η άλλη στην Εκάλη. Έχουν και οι δύο χρώμα μπλε, και η ταυτότητα των ιδιοκτητών τους γίνεται γνωστή με ένα μόνο "κλικ" του ποντικιού.

Από πού έχει βρει το HELLAS NAVIGATOR τα στοιχεία μου και μαζί άλλων 5.000.000 Ελλήνων και τα «προσφέρει» σε CD; Ποια ΑΡΧΗ, ποιος Οργανισμός, ποια Υπηρεσία του ΚΡΑΤΟΥΣ τους τα έδωσε; Και με ποιο δικαίωμα; Ο ΟΤΕ; Το υπουργείο Οικονομικών; Το υπουργείο Μεταφορών;

Γιατί θα πρέπει να είμαι φακελωμένος εγώ και μαζί μου άλλοι 5.000.000 Ελληνες; Και μάλιστα όχι μόνο με τον τρέχοντα αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνσή μου αλλά και με τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις που είχα την τελευταία δεκαετία;

Η απλότητα της αναζήτησης και η αμεσότητα των πληροφοριών που παρέχει ένας τόσο ευέλικτος επαγγελματικός οδηγός με την ταχύτητα και την δυνατότητα μιάς ‘δυναμικής’ βάσης δεδομένων δημιουργούν ένα παντοδύναμο εργαλείο.
Κουραφέξαλα!

Ποιος έδωσε το δικαίωμα στην Ελευθεροτυπία να διανέμει τον "φάκελό" μου και μαζί άλλων 5.000.000 Ελλήνων σε 300.000 αναγνώστες της;

Τι ΣΚΑΤΑ συμβαίνει σε αυτή τη ΧΩΡΑ; Ποια Αρχή Προστασίας θα μας προστατεύσει τώρα που όλα αυτά μοιράστηκαν; Γιατί δεν κάνουμε ομαδικές μηνύσεις; Γιατί δεν ξυπνάμε; Γιατί έχουμε μουλώξει όλοι φοβισμένοι σε αυτό το ΑΙΣΧΟΣ; Ποιοι είναι ΑΥΤΟΙ που κόπτονται για τις κάμερες του Βουλγαράκη και για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και που τώρα μας βγάζουν στο κλαρί;

Πριν 5 χρόνια, το 2000 είχε γίνει τεράστιο θέμα με το εν λόγω CD και την εφαρμογή?
(«ΦΑΚΕΛΩΜΕΝΟΙ» ΕΝΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΣΕ CD-RΟΜ. Μ' ΕΝΑ ΑΠΛΟ «ΚΛΙΚ» ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ! Τα προσωπικά μας δεδομένα στο εμπόριο με ένα 10χίλιαρο!)

Τώρα το ίδιο CD (έχουν βγάλει μόνο τους αριθμούς των πινακίδων των ΙΧ μας) μοιράζεται με την Ελευθεροτυπία!
Ούτε καν με 10χίλιαρο δηλαδή!
Με μια αίτηση κάνετε τον εαυτό σας... απόρρητο
Ελάχιστοι το γνωρίζουν ακόμη, όμως στην οδό Ομήρου 8, στα γραφεία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, τηρείται ένα αρχείο με τα ονόματα και τα στοιχεία εκείνων που δεν θα ήθελαν για κανένα λόγο να συμπεριληφθούν στις διάφορες λίστες (τουλάχιστον εκείνες τις νόμιμες που ελέγχονται από τη συγκεκριμένη Αρχή) οι οποίες συντάσσονται με στόχο τη διαφήμιση προϊόντων ή υπηρεσιών. Ονομάζεται Μητρώο 13, γιατί δημιουργήθηκε με βάση το άρθρο 13 του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (Ν. 2472/97) και εκεί καταγράφονται όλοι όσοι δεν θέλουν να δέχονται διαφημιστικά ή ενημερωτικά φυλλάδια από οποιονδήποτε.


upd. Διάβασε κι αυτό. Aπόφαση καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σκέψη

Πως μπορείς να μου ζητάς να σε σκέφτομαι με συγκεκριμένο τρόπο;

Παρασκευή, Οκτωβρίου 21

φου.. 1 2... 1 2... τεσ...

ανακοίνωση:

παρακαλούνται οι μπλογκεράδες/ούδες να αδιάσουν την cache του browser (ακόμα δεν έβαλες Firefox;), καθώς αρκετά blog ανανεωθήκανε με την χειμωνιάτικη collection.

Το παρόν συμπεριλαμβάνεται.

Οπτική πολυπλοκότητα

Πως θα πάω από το κέντρο σε μια περιοχή που θέλω; Κοίτα τη λίστα με τα δρομολόγια. Μα είναι πολύ μπερδεμένη. Ε, κοίτα το χάρτη.

visualcomplexity

Παρόμοια δίκτυα υπάρχουν παντού γύρω μας κι ας μη τα προσέχουμε γιατί τα εχουμε μάθει ή συνηθίσει. Βρήκα ένα πολύ καλό site, όπου θα βρείς εκατοντάδες γραφήματα και παραστάσεις που παριστάνουν τέτοια πολύπλοκα δίκτυα, χωρισμένα σε κατηγορίες (τέχνη, βιολογία, τροφικά δίκτυα, internet).
"Functional visualizations are more than innovative statistical analyses and computational algorithms. They must make sense to the user and require a visual language system that uses colour, shape, line, hierarchy and composition to communicate clearly and appropriately, much like the alphabetic and character-based languages used worldwide between humans."

Matt Woolman
Digital Information Graphics
Οι φωτογραφίες που θα βρεις είναι, οι περισσότερες, πολύ εντυπωσιακές κι ας μην ανήκουν όλες σε συστήματα στην άκρη του χάους. Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το χάρτη με τη δίκτυα συγκοινωνιών της Ζυρίζης.

Πολύ ενδιαφέροντα τα: Norwegian Food Web for Humans, F.I.N.D.X., Locus - Experimental Social Interface

Μπέρδεμα ε;

Playing the Angel

Ακούγοντας το νέο cd των Depeche Mode έχω να πώ ένα μόνο πράγμα. Ναι ρε, οι τύποι μ'αρέσουν.

DM Playing the Angel

Την τελευταία δεκαετία κυκλοφόρησαν μόνο δύο δουλείες, το Ultra (1997) και το Exciter (2001). Πριν απ'αυτά τα δύο album ήταν το Songs of Faith and Devotion (1993). Προφανώς οι DM ήταν σε πρόγραμμα 4ετούς ανανέωσης κατά την διάρκεια των '90s. Μέχρι πρόσφατα ήμουν κολλημένος με το τριπλό DM Remixes 81-04. Λίγο καθυστερημένα αυτή τη φορά το Playing the Angel είναι εδώ και ευτυχώς λυτρώνει το συγκρότημα από τις κριτικές του -αντικειμενικά- κακού Exciter.

Αν είσαι fan του Smallville, πιθανό να είχες ακούσει το πρώτο single, το (πολύ καλό) Precious.
Τώρα μπορείς να τα ακούσεις όλα. Αν με ρωτάς πως μου φάνηκε, θα σου πώ κάπως μπερδεμένο album. Είναι αρκετά φρέσκο αλλά υπάρχει και σημεία που θυμίζει έντονα παλιότερες δουλειές, με χαρακτηριστικότερο το John the Revelator, που μοιάζει πολύ με το Pleasure, Little Treasure. Το album ξεκινάει με το A Pain That I'm Used To το οποίο είναι πολύ καλό αλλά θα μπορούσε να είναι των Nine Inch Nails. Ξεχωρίζει αμέσως το Precious (κι ας θυμίζει Enjoy the Silence) το οποίο ως τα Χριστούγεννα σίγουρα θα έχεις βαρεθεί να το ακούς στο ραδιόφωνο. Το Lilian είναι υπέροχο και θα παίξει επίσης πολύ σε barάκια, ενώ βάζω και στοίχημα πως θα το ακούσουμε σε κάθε είδους remix (trance, progressive, μπορεί κι από την Πρωτοψάλτη).

Πολύ καλές εντυπώσεις. Ακουσέ το.
Χθες το βράδυ μου ήρθε ένα sms από μια φίλη που έγραφε "Ζεις;"

Τι απαντάς τώρα;

Πέμπτη, Οκτωβρίου 20

Που με στέλνεις τώρα, blogger;

Μιας και η ελληνική μπλογκόσφαιρα έμαθε πως να παρακολουθεί τις επισκέψεις και τα γιουνικ χιτς και αφού σιγά σιγά σκουπίζουμε και τα πρώτα αίματα στο μόνιτορ από τις σχετικές μονομαχίες γιγάντων, ήρθε η ώρα να πάμε στο επόμενο μάθημα.

mybloglog-tooltip

Φιλόδοξε μπλογκερά/ού, τώρα μπορείς να παρακολουθείς τα εξωτερικά σου link, δηλαδή ποιά από τα link που κάνεις σε κάθε ποστ είναι τα πιο δημοφιλή. Κάνεις μια απλή δωρεάν εγγραφή στο MyBlogLog, περνάς με copy+paste μια γραμμή κώδικα στο template σου και έχεις από εκείνη κι όλας τη στιγμή στατιστικά για το ποιά links ακολουθούν τα χιλιάδες γιουνικ χιτς σου.

Μετά από μερικές μέρες χρήσης θα αρχίσει να εμφανίζεται, περνώντας πάνω από τα πιο δημοφιλή link, ένα tooltip που δείχνει την θέση του συγκεκριμένου link στο top10 σου.

Καλό κυνήγι...

Τι σε κάνει δημιουργικό;

Σου έχει ανατεθεί μια καλή δουλειά και κάθεσαι ενθουσιασμένος να δουλέψεις πάνω της. Πολλές φορές όμως ο γραφίστας (art / web designer your pick) πέφτει σ'αυτό που λέμε designer's block (όχι blog). Οσοι είστε του χώρου σίγουρα συμφωνείτε ότι είναι πολύ εκνευριστικό όταν συμβαίνει.

Πιστεύω πως αξίζει να αφιερώνει κανείς χρόνο για να αποφύγει το "κόλλημα", δημιουργώντας ένα περιβάλλον που να νοιώθει ευχάριστα και ότι μπορεί να σκεφτεί και να σχεδιάσει στο καλύτερο βαθμό. Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι που θα χαρακτήριζα βοηθητικούς στο design.

Παρακολούθησε "όμορφες" ταινίες (Φαντασίας, Επ.Φαντ., ό,τι σ'αρέσει)
Μερικές φορές λίγη έμπνευση από άλλες πηγές είναι απαραίτητη. Το πιο συνηθυσμένο είναι "να δούμε τί κάνουν οι άλλοι", όμως η στροφή σε ένα μέσο διαφορετικό απ'αυτό που δουλεύουμε μπορεί να είναι καλύτερο. Μια ταινία (ή comic ή και videogame) που είναι γεμάτη με ιδέες και υπέροχο στυλ, μπορεί να σου δώσει μια καλύτερη ώθηση, απ'ότι 5 καλά websites που μπορεί να σε οδηγήσουν σε μεγαλύτερο "κόλλημα" προσπαθώντας να μην αντιγράψεις αυτά που σου άρεσαν και έχουν μείνει στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Ενα άλλο μέσο, λοιπόν, μπορεί να σε βοηθήσει στο βγάλεις πράγματα από μέσα σου και φτιάξεις κάτι πραγματικά καινούργιο.

Κοιμήσου
Κουρασμένος designer, κακός designer (παλιά ινδιάνικη παροιμία). Πολλές φορές μπορεί να "αφήνεις" κάτι που νομίζεις καλό, για να το συνεχίσεις την άλλη μέρα και, μετά από ένα καλό ύπνο, το κοιτάς σαν να βγήκε από τους εφιάλτες σου. Κοιμήσου αρκετά και δούλεψε ξεκούραστος, αλλά μη το παρακάνεις. Αλλιώς μείνε στο σπίτι και δες Μενεγάκη.

Εξαφάνισε ό,τι σου αποσπά την προσοχή

Τηλέφωνα που χτυπούν δυνατά, κόσμος να πηγαινοέρχεται, ακόμη και τηλεόραση στο γραφείο (κατάλοιπο από τις καλές εποχές ΧΑΑ;) αποσπούν την προσοχή πολύ εύκολα. Φτιάξε ένα ευχάριστο ήσυχο περιβάλλον. Η μουσική θεωρείται απαραίτητη περίσπαση. Βάλε τα αγαπημένα cd να παίζουν κι αν υπάρχουν διαφορετικά γούστα μεταξύ των συνεργατών (πως είναι δυνατόν;) προτίμησε τα ακουστηκα και ένα ευχάριστο webradio χωρίς ομιλίες και διαφημίσεις.

Καφέεεε
Δεν χρειάζεται να σε χτυπήσει και στα νεύρα πίνοντας 3 φλυτζάνια ως τις 9 το πρωί, αλλά όπως λέει και ο ποιητής "Ο καφές είναι η βενζίνη της δημιουργικής ψυχής". Μη με ρωτάς ποιός ποιητής, αλλά τον πιστεύω. Ακόμη και η διαδικασία και το άρωμά του μπορεί να σε ξυπνήσει. Πραγματικά πιάνει. Ειδικά αν συνοδευτεί με ένα...

Διάλειμμα
Το μόνιμο λάθος μου. Επικίνδυνα κοντικά deadlines και άγχος δεν μ'αφήνουν να κάνω διάλειμμα. Κι όμως... σταμάτα τα όλα! Δεν μπορείς να πιέσεις τη δημιουργία σε ωράριο, γιατί πέφτεις στο infinite loop του designer, αναμασώντας την ίδια κακή ιδέα ξανά και ξανά. Καλή οργάνωση μπορεί να βοηθήσει να πιέσεις τον εαυτό σου για ένα διάλειμμα. Στα δύσκολα, βγες από το γραφείο. Πήγαινε μια βόλτα. Αν είναι δυνατό, πήγαινε αγόρασε ένα cd και επέστρεψε να δουλέψεις ακούγοντάς το. Απίστευτο ξύπνημα.

Με το ολόγιομο φεγγάρι
Δεν θα το έλεγα συμβουλή, γιατί δεν πιάνει σε όλους, προσωπικά, όμως, δουλεύω καλύτερα το βράδυ. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είμαι νυχτόβιος.

Καμιά άλλη ιδέα;

Τρίχες ξανθές αντί για Ταραντίνο

Στις 14 Οκτωβρίου ο James Bond (Τζέμης Μποντ θα γίνω) έβαψε το μαλλί. Ξανθό. Την ίδια μέρα ο Roger Moore γιόρταζε τα 78α γενέθλιά του.

Daniel Craig

Μεταξύ περίπου 200 υποψηφίων, ανάμεσα στους οποίους οι Julian McMahon, Eric Bana, Ewan McGregor, Colin Farrell, Hugh Jackman και Clive Owen, επιλέξανε τον Daniel Craig. Ο,τι νά'ναι Χολιγουντ. Ατ γιορ σέρβις.

Σκηνοθέτης; Ο Martin Campbell (της Μάσκας του Zorro και του Golden Eye), ενώ απορρίψανε τον Quentin Tarantino όταν, το 2004 στις Κάννες, είπε ότι θέλει να σκηνοθετήσει το Casino Royale όπως το έγραψε ο Ian Fleming και του αξίζει (θυμίζω πως έχει ήδη γυριστεί κωμωδία με σενάριο πάνω στο Casino Royale με τους Peter Sellers και Ursula Andress).

Ο Ταραντίνος ήθελε τον Pierce Brosnan και την Uma Thurman(ποιά άλλη;) και είμαι σίγουρος ότι θα βλέπαμε -επιτέλους- έναν ενδιαφέρον Bond James Bond, αλλά θα αρκεστούμε σε άλλο ένα κουβά ποπ-κορν να συνοδεύει το μαρτίνι του ξανθού που προορίζεται για έναν "πιο σκληρό, πιο σκοτεινό" πράκτορα 007 (γέλια).

Την ίδια στιγμή μαθαίνω ότι το Hedwig and the Angry Inch θα το ανεβάσει στην Αθήνα η Παπούλια με τίτλο Οργισμένη περούκα!

My name is B(l)ond. James Blond.

Αναρωτιέμαι

αν κινδυνεύω περισσότερο από τον ιό H5, από τις (μετ)αλλαγμένες ετικέτες στα σουπερ-μάρκετ, ή από τον τρομολάγνο δημοσιογράφο.

Τόσα χρόνια δεν γινόντουσαν αυτά ή μήπως έχουμε συνειδητοποιημένους ρεπόρτερς; Γιατί αυτός ο πανικός και το πομπώδες ύφος και τα κόκκινα "προσοχή" που αναβοσβήνουν; Ο κόσμος -αυτό το "κόσμος" που αποστασιοποιεί τον δημοσιογράφο, από τους υπόλοιπους δεν το καταλαβαίνω ρε φίλε (πως λέγαμε στο δημοτικό "Εμείς κι ο κόσμος). Ο κόσμος, λοιπόν, πανικοβάλεται. Εύκολα. Και θέλει απλές οδηγίες/συμβουλές.

Φαντάσου πως έχεις ένα μαντρί με πρόβατα. Αν διαπιστώσεις κίνδυνο (π.χ. λύκος), μαζεύεις τα πρόβατα τα βάζεις μέσα, και έχεις και το σκύλο ελεύθερο για να έχει το νου του. Δεν μπαίνεις τρέχοντας ανάμεσα στα πρόβατα με ένα μικρόφωνο να φωνάξεις "Λύκος, λύκος! Τι θα κάνουμε τώρα; Αχ, παναγιά βοήθα! Διακοπή για διαφημίσεις. Λύκος, λύκος! Μπείτε στο μαντρί και σε λίγο θα σας πω περισσότερα για το λύκο που έφαγε 10 σαν και σας στη Βουλγαρία".

Γϊνομαι κατανοητός;

Τετάρτη, Οκτωβρίου 19

they lied to us
----------------
this was supposed to be the future

where is my jetpack,

where is my robotic companion,
where is my dinner in pill form,
where is my hydrogen fueled automobile,
where is my nuclear powered levitating house,

where is my cure for this disease




upd. To είχα ποστάρει την 31 Ιανουαρίου 2005. Κάποιος έφτασε εδώ μέσω google. Το βρήκα επίκαιρο και το ξαναφέρνω μπροστά.

00111001

Στον κόσμο των X-files και των εκπομπών Χαρδαβέλλα, κάπου ανάμεσα στον ιό H5 και στις τιμές του πετρελαίου, το τρεντ που λέγεται παγκόσμια μπλογκόσφαιρα μοιάζει να γίνεται ένα με τον κόσμο και να αποκτά τη δική της παραφιλολογία και τα urban legends.

0011

Σε forum, blogs, messengers και email, έχει ανοίξει μια κουβέντα για ένα blog με όνομα 00111001 και το πόσο πραγματικό μπορεί ή όχι μπορεί να είναι. Δεν γνωρίζει κανείς πότε εμφανίστηκε αλλά οι κουβέντα έχει ενταθεί εδώ και 2 μήνες.

Οι αριθμοί στον τίτλο του δεν τίποτα άλλο παρά ο αριθμός 9 σε δυαδικό (binary) σύστημα. Το blog περιέχει μόνο ένα post με ημερομηνία 6.6.06 και τον τίτλο "no" πάλι σε δυαδικό. Ακολουθεί το κείμενο "Is there anything you want Internet to do for you? Ask for it..." σε binary μορφή αλλά και σε Αγγλικά.

Φήμες θέλουν τον επισκέπτη που θα αφήσει αρνητικό comment να λαμβάνει απειλητικό email 6 μέρες και 6 ώρες αργότερα. Παραμύθια; Θυμίζει πολύ έντονα το Ringu και με τα ανεξήγητα νούμερα και την κραυγαλέα αναφορά στο 666 πολύ εύκολα θα το χαρακτήριζε κάποιος hoax, η έλλειξη comment, όμως, εδώ και τόσο καιρό είναι ενδιαφέρουσα.

Ask for it...


upd. Και μια παρατήρηση του A.Markou:
ο αριθμός 00111001 (δυαδικό) είναι το 57 στο δεκαδικό. Σε κείμενο ASCII-8bit, βέβαια, είναι το 9. Απλά το 9 στην περίπτωση αυτή είναι κείμενο και όχι αριθμός.
Τέσπα και το 57 μας κάνει για συνομωσιολογία διότι: 5+7=12. Αν προσθέσουμε τα ψηφία 1+2 = 3 ενώ 12/2 = 6. Δηλαδή, παιδιά βρισκόμαστε μπροστά σε κωλο-σιαία αποκάλυψη. Έχουμε 3 6άρια ήτοι 666.

Lord, what fools these mortals be!

Περαστικά μας (απ' την βλακεία των ανθρώπων)

Too cool for IE

Το σκεφτόμουν αυτές τις μέρες που ασχολούμαι ακόμη περισσότερα με τα CSS και αναγκάζομαι να γράφω επιπλέον κώδικα μόνο και μόνο για να τα δεί ο μπαζο-IE. Ο softius σήμερα μου έδειξε τη λύση.

too_cool_badge

Τα θυμάμαι σα χθες (δυστυχώς) όλα εκείνα τα απαράδεκτα εικονίδια που προειδοποιούσαν τον επισκέπτη μιας σελίδας, ότι Φαίνεται καλύτερα Με Internet Explorer (Best viewed with Internet Explorer).

Τρίχες κατσαρές. Εβαζε ο κάθε webdesigner/developer τις παπατζίες του πάνω στη σελίδα και νόμιζε ότι είναι cool. Ολα αυτά όμως που χορεύανε και τρέχανε και καίγονταν τα έβλεπες μόνο με τον sucker.

Φτάνει επιπλέον κώδικας και προσπάθεια για τον sucker.

Υπάρχουν πλέον πολλοί, πιο σταθεροί, πιο γρήγοροι και πιο λειτουργικοί browsers για τις σελίδες που είναι Too Cool for Internet Explorer. Ακολουθησε τις οδηγίες και βάλε κι εσύ ένα banner, μήπως το πάρει χαμπάρι ο Κιλλ Μπιλ Gayτςςς.

Too sexy for your browser.

Κ.όσμε F.άε C.οτόπουλα

Η τεράστια διπλή ξύλινη πόρτα της Μεγάλης Αίθουσας ανοίγει απότομα και λαχανιασμένος ο Βασιλικός email reader, γονατίζει στο θρόνο και λέει:

dave_kfc
κάνε κλικ για μεγέθυνση

- Βασίλισσά μου ο λαός δεν έχει ψωμί να φάει.
- Ε, ας φάει κοτόπουλα.
- Μα κι αυτά κρυωμένα είναι.
- Ε, ας φάει KFC. Μπορεί να είναι μεταλαγμένα αλλά είναι καλύτερα από τα κρυολογημένα.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 17

Dear Foreign Bloggers

A post in very fluent and arxidata English by Constantina.

If you think that Greeks like only kamaki, or gyros, or mousaka, or just a good peace of kolara, then you must stop watching tv and read this blog post ASAP!!!

Thanks for stopping by and don’t forget to live your myth in Greece next summer. We already live in a myth, all year long.

And I fuck the posts (και γαμώ τa post) Constantina!

The origin of love

Οταν η Γη ήταν ακόμη επίπεδη, και τα σύννεφα φτιαγμένα από φωτιά, και τα βουνά φτάνανε στον ουρανό, ίσως και ψηλότερα, όλοι σαν φίλοι ζούσαν στη γη, και περιπλανώντουσαν σαν μεγάλα βαρέλια.

origin
κάνε κλικ για μεγέθυνση

Είχαν δυό ζευγάρια χέρια, δυό ζευγάρια πόδια και δυό πρόσωπα πάνω σε ένα τεράστιο κεφάλι για να μπορούν να βλέπουν γύρω τους, καθώς μιλούσαν, και καθώς διάβαζαν. Και δεν ξέραν τίποτα από αγάπη. Ηταν πριν την έλευση της αγάπης.

Τότε υπήρχαν τρία φύλα. Το ένα έμοιαζε με δύο άντρες, κολλημένους πλάτη με πλάτη, και λεγόταν Οι Υιοί του Ηλιου. Ιδια σε σχήμα και διαστάσεις ήταν Οι Κόρες της Γης. Μοιάζανε με δυό γυναίκες σε μία. Και Τα Παιδιά της Σελήνης, σαν ένα πιρούνι ενωμένο με ένα κουτάλι, ήταν μισό Ηλιος, μισό Σελήνη, μισό κόρη, μισό υιός.

Μα οι θεοί τρόμαξαν από την δύναμη και την απείθεια μας. Ο Θορ είπε, "Θα τους σκοτώσω όλους με το σφυρί μου, όπως σκότωσα τους Γίγαντες." μα ο Δίας απάντησε, "Οχι, καλύτερα να αφήσεις εμένα να χρησιμοποιήσω τους κεραυνούς μου σαν μαχαίρια, όπως έκοψα τα πόδια από τις φάλαινες, και τους δεινόσαυρους τους έκανα σαύρες." Και άρπαξε τους κεραυνούς και γέλασε και είπε, "Θα τους χωρίσω στη μέση, θα τους κόψω μισούς." και μαύρα σύννεφα μαζεύτηκαν στον Ουρανό και γίνανε μεγάλες πύρινες μπάλες.

Και η φωτιά έπεσε με τη μορφή κεραυνού από τα σύννεφα, σαν λαμπερές λεπίδες, και έκοψε στην μέση τη σάρκα τα παιδιά του Ηλιου, και της Σελήνης και της Γής. Και κάποιος Ινδιάνος θεός, έραψε την πληγή σε μια τρύπα και την άφησε στην κοιλιά μας να μας θυμίζει το τίμημα που πληρώνουμε. Και ο Οσιρις και οι θεοί του Νείλους συγκέντρωσαν μια καταιγίδα και ρίξαν ένα τυφώνα, για να μας σκορπίσουν μακρυά, σε μια πλημμύρα βροχής κι ανέμου, σε μια θάλασσα παλιρροιακών κυμμάτων, για να μας ξεπλύνουν. Και αν δεν μάθουμε και δεν συμπεριφερθούμε σωστά, θα μας ξανακόψουν και θα πηδάμε στο ένα πόδι και θα βλέπουμε από ένα μάτι.
....

Την τελευταία φορά που σε είδα, είχαμε χωριστεί στα δυο. Κοιτούσες εμένα κι εγώ εσένα. Είχες ένα τρόπο τόσο οικείο, μα δεν μπορούσα να το καταλάβω γιατί είχες αίμα στο πρόσωπό σου κι εγώ αίμα στα μάτια μου. Αλλά μπορώ να ορκιστώ, από την έκφρασή σου, ότι ο πόνος στην ψυχή σου ήταν ο ίδιο μ'αυτόν στη δική μου. Αυτός είναι ο πόνος. Κόβει μια ευθεία γραμμή στην καρδιά, το λέμε αγάπη. Και τυλίξαμε τα χέρια μας ο ένας γύρω στον άλλο, προσπαθώντας να ενωθούμε πάλι μαζί. Κάναμε έρωτα.
...

Ηταν ένα κρύο σκοτεινό απόγευμα, πολύ καιρό πριν, όταν από το πανίσχυρο χέρι του Δία, έγινε η θλιβερή ιστορία του πως γίναμε μοναχικά δίποδα πλάσματα. Είναι η ιστορία της Προέλευσης της Αγάπης.
____________________

Hedwig and the Angry Inch

Hedwig: That song was by a young mister Kurt Cobain - now that kid's got a future!
--
Tommy: Do you accept Jesus Christ as your personal Lord and Saviour?
Hedwig: No, but I love his work.

Cinematique Funque

Ενα compilation με Funk και Rare Grooves κομμάτια σε σπάνιες πρωτότυπες εκετελέσεις. Θα κυκλοφορήσει σε 2CD το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Cinematique Funque

Τη σχεδίαση έχει αναλάβει το team του black:white και το πακέτο θα είναι υψηλής αισθητικής τυπωμένο σε ανακυκλωσιμο χαρτί με hi-gloss inks. Eπίσης θα κυκλοφορήσει και DVD στο οποίο θα συμμετέχουν οι καλύτερες ομάδες VJs του πλανήτη και θα ντύσουν οπτικά το soundtrack. Οι 2 compilers του Cinematique Funque αναζητούν σε 10.000 βινύλια τα τελικά κομμάτια.

Funque me!

upd. Tο mini site του Cinematique Funqe

Κυριακή, Οκτωβρίου 16

Δεν αντέχω θα το πω

Αντε γεια!

OSFP_PAOK1-2_m

Και 45' καθυστερήσεις να κρατήσεις το σκορ δεν αλλάζει.
ουφ!

επιστροφή στην πραγματικότητα τώρα

Παρασκευή, Οκτωβρίου 14

Διαπίστωση

Μακάριοι οι πτωχοί το IQ bloggers...

And one more thing: μ'αρέσουν τα πρωτότυπα quotations!


Καλό σαββατοκύριακο!

Entredeux

Ενα έξυπνο storyboard για το μικρού μήκους 3D φιλμάκι των Laurent Labouille και Francois Turquety - entredeux ?.

entredeux
The contrast of non-descript characters and the two central ones set the stage for a unique ending. LUV the metaphor.
Δες το.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 13

Think mac-ο-δάνειο

Με όλο αυτό τον ντόρο που έχει προκαλέσει η Apple με την κόκκινη κουρτίνα, το καλό που της θέλω είναι να ανακοινώσει κάτι μεγάλο σήμερα.

Τη θεραπεία για τον καρκίνο ή τη λύση για την πείνα σ'όλο τον κόσμο. Κάτι μεγάλο. Πρώτα κυκλοφόρησαν οι φήμες για το video iPod, μετά αλλάξαμε τροπάρια και φανταζόμασταν desktop/notebook upgrades, για να ονειρευτούμε για λίγο το απόλυτο Apple tablet (στο google θα βρεις εκπληκτικές προτάσεις για το design του), και τώρα συμπληρώσαμε τον κύκλο και περιμένουμε ξανά... video.
Αναμένουμε να ανοίξει η αυλαία...

upd. Σύμφωνα με το Apple Insider, o Steve Jobs έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τη φράση "One more thing..." στο τέλος κάποιας παρουσίασης/ομιλίας, για να παρουσιάσει ένα προϊόν έκπληξη.
Λίγες ώρες μείνανε.
____________________


upd2. Τι έννοει o Jobs λέγοντας "One more thing"; Μόνο ένα πράγμα; Και ήδη κυκλοφορούν φήμες για άλλη μια παρουσίαση τον άλλο μήνα. Ποιός ξέρει; Οποιος έχει κάποια φήμη να μοιραστεί ας το κάνει.

Η αυλαία άνοιξε και το έργο παίχτηκε σε 3 πράξεις.

Πράξη 1η. Νέος iMac. Ακόμη πιο λεπτός, με ενσωματωμένη camera iSight με ακόμη καλύτερη ανάληση αλλά και φλας ενσωματωμένο, με standart το MightyMouse, αλλα με κορυφαίο χαρακτηριστικό το ολοκαίνουργιο...
Front Row. Η απάντηση της Apple στα Media Center PC. Μια νέα εφαρμογή media player με την οποία κάνεις τα πάντα από τον καναπέ σου, μέσω του...
Apple Remote control. Εξι κουμπιά σε ένα gadgetάκι που θυμίζει iPod με τα οποία ελέγχει ό,τι βρίσκεται στην οθόνη του iMac από απόσταση. Ισως το add-on με τη μεγαλύτερη ζήτηση για όταν με το καλό κυκλοφορήσει το Mini Mac με HD-out.

Do the math. iMac G5 + remote control + DVD = the most popular dorm room. Με ένα καλό surround είσαι καλυμμένος. Κυκλοφορεί από σήμερα. Το θέλω.
$1,299 για την έκδοση 1.5GHz με 17" οθόνη και $1,699 για το αντίστοιχο 2.1 GHz με 20".

iMacNew

Πράξη 2η. Νέο iPod (με δυνατότητες αναπαραγωγής video). Ανοιγμα με τη συναυλία των U2. Στη συνέχεια η ανακοίνωση των πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεων iPod Nano τις πρώτες 17 μέρες. Και τελικά, οι υποστηριχτές του video είχαν δίκιο.

Ακόμη πιο λεπτό, με άριστης ευκρίνειας οθόνη 4x3", 320x240 ανάλυση και 260.000 χρώματα και αναπαραγωγή (realtime decoding) των MPEG4 και H.264 στα 30fps. Βλέπεις άνετα και ολόκληρη ταινία. Ναι, εχει video out! Κυκλοφορεί από την άλλη βδομάδα σε δύο εκδόσεις και δύο χρώματα, άσπρο και μαύρο.
$299 για τα 30GB και $399 για τα 60GB.

videoPod


Πράξη 3η. Νέο iTunes 6. Τι κι αν το 5 βγήκε πριν ένα μήνα; Το videocasting είναι εδώ και κάπου πρέπει να το βάλουμε. Πάρε άλλη μια έκδοση με video playback. Ηδη στο iTunes store υπάρχουν 2000 videoclips και αναμένονται πολλά περισσότερα (στα $1.99 το καθένα).
Θα διατεθούν και έξι ταινίες μικρού μήκους της Pixar για $1.99 η μία. Το μέγεθος των video είναι περίπου όσο έξι τραγούδια. Υπάρχει η κλασική απαγόρευση του Fairplay για το "κάψιμο" των video σε cd/dvd και επιτρέπει αναπαραγωγή μέχρι και σε 5 μηχανήματα.
Το πιο ενδιαφέρον νέο χαρακτηριστικό, νομίζω ότι, είναι το Just For You (σε beta), αλλά και η δυνατότητα να χαρίσεις σε κάποιον ένα τραγούδι.

Και κάτι ακόμη. Μπορείς να αγοράσεις από το Store, τηλεοπτικές εκπομπές. Το Lost, το Desperate Housewives, το Night Stalker και δύο εκπομπές του Disney Channel (That’s So Raven, The Suite Life). $1.99 το επεισόδιο, και μπορείς να τα δεις στο iMac (απο τον καναπέ μη ξεχνιέσαι) ή στο νεό video iPod.


links
- apple
- gizmodo
- engadget
- /.
- google

Think New?

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12

Εμπειρία χρηστών στην κοινωνική αλληλεπίδραση

Από το site του Πανεπιστημίου Τέχνης και Design του Ελσίνκι, μπορείς να κατεβάσεις την διατριβή της Katja Battarbee με θέμα "User Experiences in Social Interaction".

battarbee

«Ο όρος "User experience" γίνεται δημοφιλής τον τελευταίο καιρό στον τομέα του user centred (χρήστο-κεντρικού;) design. Προσφέρει μια πλήρη προσέγγιση στην κατανόηση της σχέσης χρήστη-προϊόντος, και στην εμπειρία που προκύπτει από αυτή την αλληλεπίδραση.
Παρόλα αυτά, μια ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας πάνω στο "user experience" φανερώνει ότι ο όρος στερείται ενός κοινού ορισμού. Αντίθετα, συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ευρύτερο περιβάλλον/κατάσταση για το design που σχετίζεται με τις ανάγκες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και -φυσικά- τις εμπειρίες των χρηστών αλλά και στα προϊόντα που συμβάλλουν στα προηγούμενα.»

links
- η διατριβή 'Co-Experience' σε .pdf

Πολύ ενδιαφέρον!

Τρίτη, Οκτωβρίου 11

Ενα χρόνο...

...και 1000 ποστ πριν ξεκίνησα αυτό το blog.

1000 ποστ που οδήγησαν σε 500 ευχές, 200 μπινελίκια, 100 όμορφες συζητήσεις, 50 "κακίες", 30 γνωριμίες, 10 φίλους, 1 καπνοθήκη και μια οικογενειακή φωτό.

Χαίρομαι για όλα.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 10

Δεν είμαι καλά

cold

Μια νέα σανίδα σερφ...

Για όσους από σας έχετε μήνες να μπείτε στο internet ή να ενημερωθείτε για τα νεότερα του Δικτύου, ο αξιόλογος browser Flock έρχεται.

logo

Τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκα ήταν "Κι άλλος browser;" και "Γιατί δεν φτιάχνει ένα extension για τον Mozilla Firefox;". Ειδικά σαν σχεδιαστής web app, το τελευταίο που θέλω να ασχολούμαι είναι κάτι τέτοιο. Νομίζω όμως ότι αξίζει και μια δεύτερη, πιο προσεκτική, ματιά.

Αν και θα είναι ο ανταγωνιστής του FF, νομίζω ότι θα προσελκύσει εντελώς διαφορετικό κοινό. Ο Flock έχει γίνει γνωστός από τώρα ως "συμβατός" και "κοντά" στα τελευταία καλούδια (λέγε μας web trends) όπως τα blogs και τα online communities, και θα περιλαμβάνει μια λειτουργία τύπου dashboard απ'όπου θα μπορεί ο χρήστης να συντάσει και να δημοσιεύει posts.

Γενικά τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του είναι:
- WYSIWYG blog posting.
- Direct Flickr integration.
- Del.icio.us integration.
- Tag watchlists.

Προσωπικά μ'αρέσει πολύ. Θέλω να δω τι καινούργια χαρακτηριστικά θα δώσει στους web app developers. Αν μπορέσει να προσφέρει δυνατές λειτουργίες και καταφέρει να δώσει σταθερότητα και λειτουργικότητα desktop software, έχω την αίσθηση ότι θα είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον και προσπαθώ να σκεφτώ αν και πως θα το δεχτούν οι Ελληνες χρήστες, και τι κομμάτι θα πάρει από την πίτα.

Στατιστικά του blog μου
Mozilla Firefox 1.x 55.5 %
Internet Explorer 6.x 37.8 %
Safari 1.x 3.4 %
Opera 8.x 1.7 %


Λογικά είναι κοντά στην ημερομηνία κυκλοφορίας του μιας και έχουν ήδη κυκλοφορήσει screenshots του.

Το Google πότε θα βγάλει browser;

Μισιρλού

Το τραγούδι Μισιρλού στο όνομα του Ρουμπάνη είναι από τα πρώτα Ελληνικά τραγούδια που ταξίδεψαν στην υφήλιο και έκαναν διεθνή καριέρα λίγο μετά τον πόλεμο αφού ηχογραφήθηκε από μεγάλες ορχήστρες της εποχής σε πολλές ενδιαφέρουσες και διαφορετικές εκτελέσεις.

misserlou

Σε ελληνόφωνες ηχογραφήσεις και με αυτόν τον ήχο της "οριεντάλ" ορχήστρας ηχογραφήθηκε μετά τον πόλεμο, εκτός από την Δανάη και με την Σοφία Βέμπο στα χρόνια του '50 και από τον Μανώλη Αγγελόπουλο στα χρόνια του '70.

Τέλος και αρκετά πρόσφατα στα χρόνια του '80 έγινε μια τελευταία ελληνική ηχογράφηση από το ελληνικό αγγλόφωνο ροκ συγκρότημα "last drive". Η ηχογράφηση με την Δανάη προέρχεται από αμερικανική επανεκτύπωση, ελληνικής πιθανότατα ηχογραφήσεως που έγινε λίγο πριν το 1950. Η "Μισιρλού" έγινε παγκόσμια γνωστή από το soundtrack της ταινίας Pulp Fiction.

Misirlou
Εσκενάζυ Ρόζα
Μουσική/Στίχοι: Ρουμπάνης Νίκος
Έτος σύνθεσης: 1950
Ρυθμός 5/8


Μισιρλού μου, η γλυκιά σου η ματιά
φλόγα μου 'χει ανάψει μες στην καρδιά,
αχ γιαχαμπίμπι, αχ γιαλελέλι, αχ
τα δυο σου χείλι στάζουνε μέλι, οϊμέ.

Αχ, Μισιρλού, μαγική ξωτική ομορφιά,
τρέλα θα μου 'ρθει, δεν υποφέρω πια,
αχ, θα σε κλέψω μέσ' απ' την Αραπιά.

Μαυρομάτα Μισιρλού μου τρελή
η ζωή μου αλλάζει μ' ένα φιλί,
αχ γιαχαμπίμπι, μ' ένα φιλάκι, αχ
απ' το δικό σου το στοματάκι, οϊμέ.

Αχ, Μισιρλού, μαγική ξωτική ομορφιά,
τρέλα θα μου 'ρθει, δεν υποφέρω πια,
αχ, θα σε κλέψω μέσ' απ’ την Αραπιά.
______________
links
- U.S. Air Force Band Recording of Misirlou (mp3)
- από Μανώλη Αγγελόπουλο (the file will be available for 7 days or a limited number of downloads.)
_ μισιρλού @ b r e a t h e

Εχει κανείς την πρώτη εκτέλεση; Ούτε στο LimeWire την βρίσκω

Designer Compilations

Designer Feeds from sources around the web

This site is a compliation of News and Web Design
related news feeds from sources around the net
.

Μια ελληνική προσπάθεια από τον Σταμάτη του 3dots.gr

Monday

Πολύ χαλαρό το Σαββατοκύριακο, μετά από αρκετό καιρό. Ειδικά η Κυριακή. Μπορεί να γράφει 10 Οκτωβρίου αλλά νοιώθω ότι χειμωνιάζει και μ'αρέσει.

Ταινίες, έκθεση, καφές, εθνική, γενέθλια. Χρόνια πολλά Ε. Και καλό βράδυ.
Χθες, ξεκουράστηκα και ευχαριστήθηκα ησυχία, σπίτι, διάβασμα και μουσικές. Εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, cd, εμπιθρι, ραδιόφωνο. Κι ένα καλό ουίσκι.
Εσύ μόνο έλειπες από το πρόγραμμά μου. Δεν πειράζει. Ολα με τον καιρό τους.

listening: Vista Le Vie - For You and You (Feat Ishmael Reed)

Καλή εβδομάδα.

Σάββατο, Οκτωβρίου 8

Infosystem 05

com64

Το πιο ενδιαφέρον αντικείμενο της φετινής έκθεσης, ήρθε από το παρελθόν...

Και του χρόνου!

Παρασκευή, Οκτωβρίου 7

Ζήτω η νεοφιλελεύθερη Ζιμπάμπουε των Βαλκανίων.

Με τη ψυχή στο στόμα και με εργαλείο τη σάτιρα που είναι τρόμος ζωής θα ξεδιπλώσουμε τις αγωνίες μας που ασφυκτιούν κάτω από τη μπότα της πατροπαράδοτης ελληνικής δουλοπρέπειας.

panousis

Tο κέντρο θεαμάτων για ψαγμένους μικροαστούς θα παρουσιάσει το ελληνικό τσίρκο ?OLA SKATA?. Με την ευγενική κοροϊδία του Τζίμη Πανούση. Πρόκειται για μια ακόμα απεγνωσμένη προσπάθεια να σταθούμε απέναντι σε «καλλιτέχνες» τύπου «Σαν Ρέμο». Τριάντα χρόνια σχεδόν βολοδέρνουμε μεταξύ του «Γαμάτε γιατί χανόμαστε» και του «Άντε γαμήσου εργατιά». Όνειρο ζωής να περιορίσουμε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ στον Πανάθλιο Τάφο τους.

Καλή διασκέδαση,
Τζίμης Πανούσης

υγ. Επειδή δεν προλάβαμε να διαφημιστούμε στη «φιλανθρωπία με το τσουνάμι», δηλώνουμε ότι τα κέρδη θα τα μοιραστούν οι καλλιτέχνες με τον επιχειρηματία.

Ο ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
ΣΤΟ PRINCIPAL CLUB THEATER
«OLA SKATA»
Από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

Η... απομυθοποίηση

Χθες το πρωί με περίμενε ενα ειδοποιητήριο από το ταχυδρομείο για να παραλάβω κάποιο δέμα. Εχοντας παραγγείλει κάτι από Αγγλία, χάρηκα γιατί επιτέλους θα το είχα στα χέρια μου, ένα όνομα όμως πάνω στο χαρτάκι μου φαινόταν περίεργο...

Laphroaig

Ακουγόταν γνωστό αλλά δεν πήγαινε το μυαλό μου με τίποτα. Ωσπου τελικά έκανα 'κλικ' και θυμήθηκα μια ανταλλαγή email, πριν λίγο καιρό, με ένα "παράσιτο, χωρίς μπλογκ, που μολύνει με σχόλια τα μπλογκς άλλων και φεύγει".

Τί να μου έστειλε;

Σήμερα πέρασα από το ταχυδρομείο και παρέλαβα το μακρόστενο βαρύ κιβώτιο με την λευκή ταινία με τα μεγάλα κόκκινα γράμματα γύρω του που γράφει FRAGILE. Βαρύ και... περίεργο. Το βάρος του σα να μετατοπιζόταν. Το κουνάω κι άλλο ένα "γλουπ" ακούγεται από μέσα. Υγρό!

Τί να 'ναι;

Στο γραφείο, άνοιξα προσεκτικά το πακέτο, και ανάμεσα σε δύο κομμάτια φελιζόλ ήταν το μπουκάλι που έχω τώρα μπροστά μου, το προϊόν των κυρίων της φωτογραφίας, ένα 15 ετών Σκωτζέζικο Μαλτ Laphroaig.
It is said of us islanders, that we take our time to make friends,
but when we do it's for life....
Ο "μύθος", που πριν λίγο καιρό ήταν κάποιος άγνωστος, τώρα για μια μικρή εξυπηρέτηση που του έκανα, παίρνει σάρκα και οστά (ή μάλλον ουίσκι και γυαλιά), και μου λέει ευχαριστώ. Θυμάμαι το πρώτο email του και γελάω. "Αυτό είναι μυστικό email. Δεν δίνεται από δω κι από κει. Ο zavalos παραμαίνει μύθος. Είναι σα να έμαθες το Zorro. Δε βγαίνεις στο χωριό να το πεις".

Σ' ευχαριστώ Don Diego de la Vega (ουπς). Ποιός είπε ότι οι bloggers είναι απρόσωποι;

Στην υγεία μας!

Τετάρτη, Οκτωβρίου 5

Ποιός Manara; Μανάρια!

Ισως το όνομα του καλιφορνέζου Brian Viveros, δεν σου λέει τίποτα αλλά σίγουρα θα σου πουν τα "ποιήματά του". Γιατί τα σκίτσα που βγαίνουν από #2 μολύβι του Brian μόνο ποιήματα μπορούν να χαρακτηριστούν.

brianviveros

Και αν το θέαμα των κοριτσιών με τα μεγάλα στήθη και τους κορσέδες με τα προκλητικά ανοίγματα να ξαπλώνουν μπροστά σου δεμένα με σχοινιά και με το τσιγάρο να κρέμεται λάγνα από τα καλοσχηματισμένα, γεμάτα αποδοκιμασία χείλη τους, δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον σου, τότε χρειάζεσαι, χωρίς δεύτερη κουβέντα, μια θεραπεία ηλεκτροσόκ για υπερσεξουαλική τόνωση ή κάτι τέτοιο.

Σε γενικές γραμμές το στυλ του είναι κάτι ανάμεσα σε HR Geiger, Marilyn Manson και το επόμενο πάνθεον μουσών του Cronenberg. Δηλαδή...

...απίθανο.

Quotes...

 "You see t h i n g s a s t h e y a r e
and ask, Why?
I dream things as they never were
and ask, Why not?"

~George Bernard Shaw

Τρίτη, Οκτωβρίου 4

Intelligent Design 888

Δεν εννοώ το γνωστό ID αλλά απλά ένα πανέξυπνο design που κέρδισε το πρώτο βραβείο Nokia Benelux Design Awards, παρουσιάζοντας ένα πρότυπο κινητό που με απλά λόγια θα χαρακτήριζα ως 'γαμάτο'!

nokia3

To Nokia 888 είναι (ή μάλλον θα ήταν αν κυκλοφορούσε ποτέ) το απόλυτο κινητό. Η προσωποποίηση της ελευθερίας. Μικρό, λεπτό, ελαφρύ (σα σερβιέτα). Η μαγκιά στον όλο σχεδιασμό είναι ότι του δίνει ό,τι σχήμα θες, ανάλογα με τις ανάγκες σου (όχι έτσι ρε συ, έχει δόνηση αλλά όχι κι έτσι).

Μπορείς να το τυλίξεις στον καρπό σου, στον αστράγαλό σου ή στο λαιμό του σκύλου σου. Ή να το κάνεις κλιπσάκι και να το 'πιάσεις' στα ρούχα σου. Πολύ βολικό. Ακόμη κι όταν χτυπάει μεταμορφώνεται στο σχήμα ενός κλασικού τηλεφώνου. Φαντάσου ότι μπορεί ακόμη και να 'εκπαιδευτεί' και να παίρνει διάφορα σχήματα σε διάφορες περιπτώσεις ανάλογα με τις δικές σου προτιμήσεις. Μπορείς να δεις ένα βίντεο 4'.

Εχει, ακόμη, τη δυνατότητα αποστολής e-motions με τα οποία μπορείς π.χ. να 'στείλεις' στο κινητό της κοπέλας σου το σχήμα καρδιάς για να πεις 'σ'αγαπώ' ή στη μάνα σου το σχήμα κουτάλας για να πεις 'πεινάω' ή στον κολλητό σου ένα μεγάλο μαρκούτσι για να του δείξεις την χαρά σου για την νίκη της ομάδας σου. κι άλλα πολλά... (θα ανοίξω ένα 090 με τέτοια).

Το τσακαλάκι ο Tamer Nakisci (ο σχεδιαστής του) σκέφτηκε και τις τεχνολογίες που θα έχει. Υγρή μπαταρία, ευλίγιστη οθόνη αφής (touch screen), ευαίσθητο περίβλημα (body cover) για να αντιλαμβάνεται αλλαγές στο περιβάλλον και να αντιδρά σ'αυτές, και φυσικά τον προγραμματιζόμενο μηχανισμό μορφοποίησης για να παίρνει κάθε φορά το ανάλογο σχήμα.

Αυτό θα πει liquid product design.

Macephemera

macephemera forum

Εδώ και μερικό καιρό έχει στηθεί στο ανανεωμένο macephemera.gr ένα blog για τα καθημερινά σχεδόν νέα των υπολογιστών Apple. Επίσης λειτουργεί και φόρουμ για περισσότερες συζητήσεις και επίλυση προβλημάτων.
To site αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο υποστήριξή για τους Έλληνες Χρήστες Macintosh. Εκτός απο το forum σας προσφέρουμε και ένα blog με τα τελευταία macintosh νέα! Το παρόν site δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσωπική προσπάθεια των chris,dimmdesign και artech. Ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμο!
Πολύ καλή δουλειά

UnGoogleables

Google is all for googling, as long as you don't google a Google executive.

Φαίνεται πως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού το Google έχει γίνει φόβος και τρόμος για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, τα οποία μπορεί ο καθένας να αναζητήσει με λίγες λέξεις-κλειδιά.

Ωστόσο, μια ομάδα ανθρώπων που κατηγοριοποιούνται με το όνομα UnGoogleables εξακολουθούν να παραμένουν "φαντάσματα" για τον κολοσσό της αναζήτησης, καθώς η ισχυρή του μηχανή δεν μπορεί να ανακαλύψει ούτε ένα στοιχείο στο Διαδίκτυο γι’ αυτούς.

Τύχη ή επιδίωξη; Και τα δύο φαίνεται να παίζουν το ρόλο τους, αλλά ακόμη και αυτή η μορφή ανωνυμίας φαίνεται να έχει το τίμημά της. Οι άνθρωποι τους οποίους το Google δεν μπορεί να εντοπίσει, διαθέτουν προσωπικά δεδομένα, όπως και κάθε άλλος άνθρωπος. Απλά, επιλέγουν να μην τα δημοσιοποιούν online, όταν αυτό τους ζητείται από κάποια υπηρεσία, εισάγουν ψεύτικα στοιχεία, όπου αυτό είναι δυνατόν, και για τις αγορές τους προτιμούν πιστοποιημένα sites. Οι περισσότεροι από τους χρήστες, πάντως, που χαίρουν ιδιωτικότητας, είναι απλά τυχεροί.

Google takes its name from the mathematical term "googol," which stands for a 1 followed by 100 zeros, a number said to be greater than the sum of all the particles in the universe. Obviously few of us, save perhaps a handful of farsighted astronomers, have need for a word that conveys so much. ~Beware the Google Threat

links:
'UnGoogleables' Hide From Search / Beware the Google Threat / Google's Boycott Misses the Mark

Kristina Dragomir

kristina

Η Kristina Dragomir, απόφοιτη του Εθνικού Πανεπιστημίου Τεχνών στο Βουκουρέστι το 1998 και ένα χρόνο μετά Master Αισθητικής, Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας της Τέχνης, αυτή η Ρουμάνα καλλιτέχνης και art director της Ogilvy & Mather, καταφέρνει να κινείται με μεγάλη επιτυχία στο χώρο ανάμεσα στη διαφήμιση και την τέχνη.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 3

Visions of Science

1st_s
κάνε κλικ για ολόκληρη τη φωτογραφία

Σ'αυτή τη σελίδα θα βρεις τη νικήτρια φωτογραφία αλλά και τις υπόλοιπες που φτάσανε στον τελικό του διαγωνισμού Top shots award 2005 για επιστημονική φωτογραφία.

Η νικήτρια είναι εκπληκτική.

Dreamweaver 8

Το Dreamweaver 8 κυκλοφορεί ελεύθερο με καινούργια απίθανα χαρακτηριστικά. Ειδικά για σένα ταλαιπωρημένε CSS designer.

To Dreamweaver 8 αποτελεί το δημοφιλέστερο εργαλείο για ανάπτυξη εφαρμογών web, παρέχοντας στους χρήστες δυνατότητες αποδοτικής σχεδίασης, ανάπτυξης και συντήρησης εφαρμογών και websites βασιζόμενα στα βιομηχανικά πρότυπα.
With Dreamweaver 8, web developers go from start to finish, creating and maintaining basic websites to advanced applications that support best practices and the latest technologies.
Με: οπτική επεξεργασία με δεδομένα XML, νέο, ενοποιημένο CSS panel, οπτικοποίηση της διάταξης CSS, εργαλειοθήκη rendering, βελτιωμένες δυνατότητες CSS rendering, υποστήριξη για WGAG/W3G priority 2 checkpoints, και βελτιωμένο WebDAV παρέχει ασυναγώνιστη υποστήριξη για τις καλύτερες μεθόδους και τα βιομηχανικά πρότυπα. Δοκίμασέ το.

(περισσότερα στα comments)

Απλά καλύτερο!

Ελληνες Freelancers - Απογοήτευση

Ξεκίνησε η λειτουργία του 1ου ελληνικού website που διευκολύνει την εύρεση ελεύθερων επαγγελματιών και το outsourcing.

Το GreekFreelancers.net, απαρτίζεται από δύο κατηγορίες χρηστών:
1. Τους Επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσσουν το βιογραφικό τους online, να ενημερώνονται άμεσα [μέσω e-mail] για την ανακοίνωση νέων έργων και να υποβάλλουν τις προσφορές τους online για την ολοκλήρωση κάποιου έργου.
2. Τους Αγοραστές, οι οποίοι μετά την εγγραφή τους, μπορούν να δημοσιεύσουν τα χαρακτηριστικά του έργου τους και στη συνέχεια μπορούν να παρακολουθούν καθώς οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες θα υποβάλλουν τις προσφορές τους για την ολοκλήρωση του έργου.

Η εγγραφή είναι δωρεάν. Το GreekFreelancers.net κρατά ένα μικρό ποσοστό από τη νικήτρια προσφορά για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του.
Οι ειδικότητες που μπορεί να βρεί κανείς αυτή τη στιγμή, είναι: Προγραμματισμός , Σχεδιασμός Ιστοσελίδων, Γραφιστική / Παρουσιάσεις / Multimedia, Σχέδιο, Φωτογραφία, Κείμενα / Μεταφράσεις.



upd. Μπήκα στον πειρασμό να γραφτώ και να την δοκιμάσω. Πόσο 'επαγγελματική' προσπάθεια...

Τι να περιμένεις από ένα site για freelancers και οργάνωση έργων, που βάζει αναλογικό ρολόι με το logo του, banners για κάποιο άγνωστο portal zatounanet, ένα-δυο άλλα από banner exchange και ένα άλλο για τα ρινγκτόουνζ του servitoros.gr, έχει και Google AdSence.

Εχει και διεθνή έργα. Μη φανταστείς τίποτα φοβερές ευκαιρίες. Να μη σχολιάσω τον τύπο που δίνει $40 για logo και είχε προσφορά με $5!!!!

Κρίμα για μια καλή ιδέα (freelance project management) που πάντα όμως παρεξηγείται από τον 'Ελληναρά μεσάζωντα', και σχεδόν πάντα καταλήγει σε μια κακοστημένη αηδία!

Απογοήτευση!

Κυριακή, Οκτωβρίου 2

Σουρεάλ απόγευμα με έναν τρελό

...

"Κάθε ζωντανή ύπαρξη στο σύμπαν ξέρει ποιό είναι το κακό και το καλό, το σωστό και το λάθος", μου είπε πίνοντας μια γερή γουλιά καφέ.

prot

"Ισως, Prot. Αλλά εδώ γιατί το ξεχνάμε;"
"Δεν το ξεχνάτε", απαντάει και κοιτώντας με μέσα από τα κόκκινα γυαλιά του, προσπαθεί να μου εξηγήσει, "Απλά πάντα αμφιβάλετε. Συνεχώς. Ακόμη και σας το θυμίσουν, αναζητάτε τρόπους να το βεβαιώσετε. Κάθε φορά. Να στο πω κι αλλιώς; Εσείς οι άνθρωποι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, συμφωνείτε με την λογική οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος, κάτι που είναι γνωστό στο σύμπαν για την ...ηλιθιότητά του. Ακόμη κι ο Βούδας κι ο Χριστός σας, είχαν διαφορετική άποψη. Αλλά κανείς δεν τους έδωσε σημασία, ούτε οι βουδιστές ούτε οι χριστιανοί."
"Είναι χαρακτηριστικό ελάτωμα του είδους μας η αμφιβολία ή είναι απλά θέμα πίστης;"
"Μη μπερδεύεσαι. Η πίστη δεν έχει να κάνει με την αλήθεια, το κακό και το καλό. Το να πιστεύεις πως σκοτώνοντας κάποιον είναι καλό, δεν σημαίνει πως είναι. Η αλήθεια είναι στην καρδιά σου."
"Εννοείς την αγάπη; Η θα μου πεις κι εσύ ότι είναι απλά μια λέξη;", ρωτάω καθώς στο μυαλό μου έρχεται η ατάκα του Rama στον Neo, 'Love is a word, what matters is the connection that word implies'.
"Οχι, όχι. Ασε τα αισθήματα για λίγο έξω. Η αγάπη είναι κάτι που μπλέκει τα πράγματα. Μιλάω για τη διαφορά αλήθειας και θεώρησης, πραγματικότητας και πιστεύω, και πόσο μεγάλη μπορεί να είναι αυτή."
"Δηλαδή εγώ που πιστεύω ότι τώρα είσαι δίπλα μου και μου μιλάς, η αλήθεια είναι ότι δεν είσαι;"
"Κάπως έτσι", λέει και χαμογελάει.
"Και οι 'κανόνες της πίστης'; Η θρησκεία; Οποια κι αν είναι αυτή. Διάβασα κάπου ότι η θρησκεία είναι ένα χόμπυ. Νομίζω ότι συμφωνώ, αλλά τώρα που τα κουβεντιάζουμε το πιστεύω."
"Θα έλεγα πως δεν είναι χόμπυ αλλά ένα placebo. Κι εξηγούμαι. Ο άνθρωπος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ζώο που ψάχνει τα 'Γιατί'. Γιατί περπατά όρθιος και δεν κολυμπάει, γιατί υπάρχουν κεραυνοί, γιατί οι φράουλες είναι κόκκινες. Προσπαθεί να εξηγήσει τα πάντα, με το Λόγο. Ο,τι δεν καταφέρνει να εξηγήσει τα 'ρίχνει' σε κάποιο θεό, κι έτσι ησυχάζει. Πιστεύοντας σε κάτι κι ας μην είναι αλήθεια. Οσο για τους 'κανόνες αυτής της πίστης', αυτοί ένας ακόμη τρόπος που βρήκαν κάποιοι άνθρωποι να εκμεταλευτούν κάποιους άλλους."
"Κι αυτό είναι κακό."
"Το πιστεύεις ή το ξέρεις;"
"Νομίζω το... νοιώθω."
"Ετσι ξεχωρίζεις το καλό και το κακό. Οχι με νόμους και οδηγίες."
"Και η... αγάπη;"

...

"Ε; Εχεις κάτι σε αλκοόλ;"

απάντηση δεν πήρα...

Πέρασα χίλιες στοιχειωμένες νύχτες, με μια φωτιά που μου ζητούσε να υπομένω, να καίγομαι μαζί της και να παίζω, ένα παιχνίδι που εγώ ήμουνα πάντα ο χαμένος. Μα σαν τη ρώτησα αν ήθελε, να 'ναι αυτή το δέντρο να 'μαι εγώ ο κεραυνός, δεν πήρα απάντηση δεν πήρα.

Και να 'μαι πάλι εδώ ζωντανός.

Σ' ένα άγριο όνειρο ξύπνησα παγωμένος, κάποιος με ρώταγε μέσα απ' το μαύρο φως, ποιος ειν' ο δρόμος μου αν ξέρω που πηγαίνω, κι' αν ξέρω ποιος απ' τους δυο μας ειν' αυτός και ποιος εγώ. Μα σαν τον ρώτησα ποιος είναι, αν ειν' ο διάβολος ή μήπως ειν' ο Θεός, δεν πήρα απάντηση δεν πήρα, και να 'μαι πάλι εδώ ζωντανός. Μ' ένα ζευγάρι λασπωμένες μπότες, σάλταρα πάνω απ' τη χλωμή μου μοίρα, και 'κείνη ανήμπορη να με γραπώσει, μ' έβριζε κι έσκουζε σα γερασμένη σκύλα. Μα σα τη ρώτησα πώς γίνεται, να κάνει τάχα πως ζει κάποιος ήδη νεκρός, δεν πήρα απάντηση δεν πήρα.

Και να 'μαι πάλι εδώ ζωντανός.

Σάββατο, Οκτωβρίου 1

Το εκκρεμές του φθινοπώρου

Μέσα σε δύο εικόνες της περασμένης εβδομάδας, τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο ίδιες μεταξύ τους, μοιάζει να διαγράφεται όλη η λάμψη και όλη η παθογένεια της εποχής μας.

AutumnPendulum

Δύο εικόνες τραβηγμένες στο ίδιο σημείο της Θεσσαλονίκης, σε ελάχιστα διαφορετικές ώρες της ημέρας. Η πρώτη στο πάρκο της ΧΑΝΘ, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη στο Λευκό Πύργο, αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Και στις δύο πρωταγωνιστής το μέγα πλήθος.

Κι ένα εκκρεμές.


Η συνέχεια στο blog του Ναυτίλου...