Τετάρτη, Ιουλίου 27

Το "τρυπάνι" του Calatrava

calatravatwist
κάνε κλικ στη φωτό

Αγνωστο το πόσο έφικτό είναι κάτι τέτοιο, αλλά κάποιος δείχνει να θέλει να χτίσει στο λιμάνι του Σικάγου, τον πύργο που σχεδίασε o Santiago Calatrava.

Το κτήριο 700 μέτρων και 115 ορόφων που θέλει να κατασκευάσει ο Christopher Carley με σχέδιο του έπαιζα-ένα-χρόνο-στα-ελληνικά-δελτία-ειδήσεων Καλατράβα, έγινε θέμα στο Σικάγο, καθώς απειλεί τον Sears Tower του Τράμπ, το ψηλότερο κτήριο των ΗΠΑ (ακόμη κι από τους δίδυμους πύργους), αλλά ακόμη και τον Freedom Tower, τον αντικαταστάτη του World Trade Center, ο οποίος ξανασχεδιάστηκε και υπολογίζεται να τελειώσει το 2010.

Αν τελικά κατασκευαστεί, με όλα τα προβλήματα όπως η έλλειψη χρηματικών πόρων και τον Donald Trump να τα έχει πάρει γιατί πρόκειται να είναι ψηλότερο από το δικό του (size matters), θα είναι σίγουρα εντυπωσιακό, και ενδιαφέρον στόχος για ένα ακόμη 9/11.

links:
- Chicago High Rise Plan Faces Tough Market
- Chicago's Calatrava: Build it and they will come
- Chicago skyscraper would be nation's tallest
- Plans for nation's tallest building trump Trump
- Chicago Developer Wants to Erect Tower With a Twist

7 σχόλια:

evee είπε...

α. Crazy Monkey μήπως μπέρδεψες τα νούμερα? Λες ότι το κτίριο του Calatrava θα είναι 700m και ότι δεν θα απειλεί το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο που είναι 508m?

β. όλα είναι δυνατά, αρεκεί να παίζουν λεφτά. όσο πιο κουλό το όνειρο, τόσο πιο πολύ χρήμα θα χρειαστεί (και πιθανώς και θα αποφέρει)

γ. κάτι συμβαίνει και δεν μου ανοίγουν τα links, αλλά μάλλον κάτι δεν πάει καλά εδώ στο γραφείο.

Τεσπά. ο Donald Trump έχει αγοράσει τον Sears Tower? Toν έχουν σχεδιάσει οι ειδικοί για τους ουρανοξύστες τους SOM (Skidmore, Owing & Merill) που έχουν σχεδιάσει και το μισό Manhattan και downtown Chicago. Πρέπει να είναι '70s το κτίριο. Ο Donald ήταν από τότε ο Donald??? Tι μαθαίνει κανείς...

Να σημειώσω κάτι ιστορικό. Στο Chicago χτίστηκε για πρώτη φορά ουρανοξύστης στις αρχές του 20ου αιώνα. Kτι η εφεύρεση του ανελκυστήρα από τον Otis κάτι οι νέες μέθοδοι οικοδόμησης, ο χάλυβας, οι γερανοί κλπκλπ πήραν μπροστά. Γαμώτο δεν θυμάμαι τώρα(και δεν προλαβαίνω να ψάξω) ποιος ήταν ο πρώτος.


μάλλον εδώ θα λέει περισσότερα


Οπότε το εγχείρημα έχει και συμβολική σημασία. Πέραν τούτου, το Chicago ήταν η πόλη που μετακόμισαν οι δάσκαλοι του Bauhaus όταν την έκαναν από τη Γερμανία μετά την άνοδο του Χίτλερ. Εκεί ιδρύθηκε και το νέο Bauhaus.

τέλος 2 ακόμη linkx:

δες εδώ για το Sears

εδώ γενικα για Chicago scyscrapers

Nassos K. είπε...

α.Σφάλμα κεκτημένης ταχύτητας για το οποίο ζητώ ταπεινά συγγνώμη.

β.Δεν θα διαφωνήσω μ'αυτό. Μάλιστα θεωρώ πως είναι γενικότερος κανόνας.

Οκ, οκ. Το βουλώνω και δεν ξαναπατώ τα χωράφια άλλων χωρίς να το ψάξω ΠΟΛΥ!
Πιάστηκα αδιάβαστος.

Sorry :-(

evee είπε...

AAAAARRGHH!!
MON DIEU!

ακούγομαι σαν δασκάλα? Αν ναι sorry. Μια παρουσίαση ενός θέματος έκανες και αμέσως "χώνομαι στα χωράφια άλλων"???? Ψυχραιμίααα :Ρ

για το β point συμφωνώ απολύτως ότι είναι γενικότερος κανόνας. Οι μαικήνες/πάτρονες/οραματιστές τελευταία μας έχουν ψιλοστερέψει... πλάκα πλάκα να ένα ενδιαφέρον θέμα για post! lolol

Nassos K. είπε...

Για άλλη μια φορά το μειονέκτημα του γραπτού λόγου, να μην μπορεί να περάσει "χρώμα" και "ύφος" θα με κάνει να παρεξηγηθώ.

Δασκάλα; Κάθε άλλο. Καλά έκανες και έγραψες το σχόλιο. Μ'αρέσουν οι παρατηρήσεις, διορθώνομαι, που έλεγε κι ο μούτσος των Μήτσων.

Το "χωράφια" ήταν αστειάκι, μάλλον άστοχο.

Περιμένω (μετά την ξεκούραση από τις 10 μέρες non-stop δουλειάς) το post σου για την έλλειψη νέων οραματιστών και φρέσκων ιδεών...
ok?


;-)

evee είπε...

δεν υπόσχομαι τίποτα -:Ρ- αλλά και να μην το υποσχεθώ, ούτως ή άλλως μάλλον με βλέπω να ασχολούμαι με κάτι τέτοιο κάποια στιγμή γιατί είναιενδιαφέρον (4 me @ least :D)

Ανώνυμος είπε...

Το Chicago μεγάλε δεν έχει λιμάνι, μόνο ακτή λίμνης....

Nassos K. είπε...

Στο λιμνάνι του τότε :-p