Δευτέρα, Αυγούστου 1

Ο ψηφιακός κινηματογράφος είναι πιο κοντά

newcinema

Ο ψηφιακός κινηματογράφος ήρθε ένα βήμα πιο κοντά καθώς η Digital Cinema Initiatives (DCI), η σύμπραξη των 7 μεγαλύτερων κινηματογραφικών εταιρειών, ανακοίνωσε την προηγούμενη Τετάρτη τις προδιαγραφές του ψηφιακού κινηματογράφου, με τις οποίες θα πρέπει να είναι συμβατός ο εξοπλισμός λήψης, επεξεργασίας και προβολής στις αίθουσες.

Για τον ψηφιακό κινηματογράφο υποστηρίζονται δύο πρότυπα, το 2Κ με ανάλυση 2048x1024, ρυθμό ανανέωσης τα 24 ή 48 frames/δευτερόλεπτο, και το 4Κ με ανάλυση 4096x2160 στα 24 frames. Και για τα δύο πρότυπα, η συμπίεση του ψηφιακού video θα βασίζεται στον αλγόριθμο JPEG 2000 ενώ θα υποστηρίζονται 16 κανάλια ήχου.

O λόγος που οι 7 εταιρείες (6, μετά την αποχώρηση της Metro-Goldwyn-Mayer την τελευταία στιγμή) αποφάσισαν να συνεργαστούν είναι ότι η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία σημαίνει μεγάλες εξοικονομήσεις κόστους, τόσο κατά την παραγωγή, αφού οι λήψεις θα γίνονται και θα αποθηκεύονται ψηφιακά, όσο και κατά τη διανομή, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, αφού δε θα χρειάζεται η αποστολή κινηματογραφικών έργων σε ογκώδεις μπομπίνες. Θα υπάρχουν επίσης οφέλη για τους θεατές, καθώς οι "ταινίες" (που δε θα διανέμονται πλέον σε ταινίες) θα προβάλλονται χωρίς τις ατέλειες που συνεπάγονται οι αναλογικοί προβολείς.

Κατέβασε το πλήρες κείμενο του DCSS 1.0 από εδώ (.pdf)

από το wired news

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα διανέμονται μέσω bittorrent φαντάζομαι =)