Τετάρτη, Αυγούστου 3

Μπορώ να έχω λίγη Ελευθερία Λόγου; Ε; Μπορώ;

Freedom

Μέχρι που φτάνει η ελευθερία λόγου; Τι μπορώ να γράψω σε ένα blog και τί όχι; Αν δεν μ'αρέσει ένα site ή το νέο κουτάκι της coca-cola ή μια αφίσα που γεμίζει τους δρόμους της πόλης μου ή ένα τραγούδι ή μια ταινία, μπορώ να το πω ή απαγορεύεται; Αραγε, μόνο για τα θετικά σχόλια ισχύει η ελευθερία του λόγου;

Σήμερα το πρωί έλαβα το παρακάτω e-mail και με έβαλε σε σκέψεις.
Αγαπητέ κύριε,

(...) Το παρών e-mail αφορά άρθρο που έχετε γράψει στο Url http://progressiveaspects.blogspot.com/2005/07/top10-web-design.html.

Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην παράγραφο:

"9) Λίγο contrast παραπάνω, παρακαλώ. Πόσο cool είναι το διάφανο; Μπορεί και πάρα πολύ, ειδικά με σωστή χρήση σκιών γίνεται πολύ trendy, ε φανταστικέ web designer; Ναι, αλλά πόσο cool είναι το σχεδόν αόρατο;
Και με ενοχλεί όταν το βλέπω κι από ελληνικές εταιρείες με μεγάλο portfolio. Τι να πω; Μόδα είναι θα περάσει (;)"

Το Link το οποίο έχετε αναφέρετε στην εταιρεία μας και σαφώς το περιεχόμενο της παραγράφου δεν μας τιμάει.
Όποιο και αν είναι το design μας το περιεχόμενο μας και η πλοήγηση μας αυτό αφορά την εταιρεία μας και μόνο.
Αν θέλατε να μας κάνετε κάποια παρατήρηση είναι δεκτή μέσω e-mail ή με τηλεφωνική επαφή στα παρακάτω εταιρικά μας στοιχεία.
Θεωρώ όμως ότι είναι δυσφημιστικό να το γράφετε σε κάποια ιστοσελίδα εμφανίζοντας το δικό μας URL.

Επιπρόσθετα αρκετα από τα σημεία που αναφέρεστε ώς "άσχημα" υπάρχουν ήδη στο web site που το δημοσιεύσατε.
Για παράδειγμα:
http://progressiveaspects.blogspot.com/ -->Broken Link--> http://www.blogger.com/winme/0507/25234/Win_Name_MBR.asx
http://progressiveaspects.blogspot.com/-->Το σεντόνι που αναφέρεστε

Παρακαλώ όπως αφαιρεθεί το link της εταιρείας μας από την Σελίδα χωρίς να θέλουμε να δώσουμε συνέχεια στο θέμα.
Ο,τιδήποτε εκτίθεται δημοσίως επιδέχεται και δημόσια κριτικής. Σωστά; Το σχόλιο μου δεν είχε τίποτα το δυσφημιστικό, κακόβουλο ή υβριστικό. Και σίγουρα ένα αρνητικό σχόλιο ή μια αρνητική κριτική δεν αποτελεί δυσφήμιση. Ουδέποτε αποτελούσε. Η δουλειά μας όταν είναι δημόσια κρίνεται από όλους όσους την βλέπουν. Είτε αυτοί είναι ειδικοί επί του θέματος είτε όχι.

Αν κάποιος έχει μια διαφορετική γνώμη για όσα γράφονται στο παρόν blog, τα σχόλια είναι ανοιχτά και μπορεί επίσης δημόσια να πεί τη δική του γνώμη επί των δικών μου σχολίων.

Τέλος, διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά τα blogs είναι αυστηρά προσωπικά, ομοίως και οι απόψεις που περιέχονται σε αυτά και ουδεμία σχέση έχουν με την εταιρεία στην οποία εργάζεται ο ιδιοκτήτης τους.

Την απάντηση αυτή έστειλα (τρεις φορές) και στις 2 διευθύνσεις από τις οποίες μου ήρθε το παραπάνω email αλλά και στην διεύθυνση επικοινωνίας της εταιρείας, διαδικασία η οποία απέτυχε και κατέληξε σε επιστροφή των email από τον DEAMON.

Η ελευθερία του λόγου αποτελεί συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης προσωπικότητας, καθώς αποτελεί το σπουδαιότερο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας των ανθρώπων. Η κατάργηση ή, έστω, ο περιορισμός της ελευθερίας του λόγου θίγει επομένως την ίδια την ανθρώπινη προσωπικότητα...
"Το Σύνταγμα φτιάχτηκε για να προστατεύει απόψεις που ενοχλούν.
Τις άλλες, έτσι κι αλλιώς, δεν θέλει να τις λογοκρίνει κανείς."
Mike Godwin
(Αμερικανός Δικηγόρος)
Αναρωτιέμαι...

update: Κομπλεξικές εταιρείες + A-δι-α-νό-η-το + For you designer fakes και ένας τρελλός τρελλός πίθηκος + Και για να μην το ξεχάσω + τι θα λέγατε...

22 σχόλια:

zavalos είπε...

Αν τους ελεγες καλα λογια θα σε πληρωναν/ευχαριστουσαν/ζητουσαν να αφαιρεσεις το λινκ;

Δηλαδη: Αν ειναι καλη η κριτικη πασο. Αν οχι μη την λες. Που και να δουλευε στη microsoft....

- είπε...

Ποινικός Κώδικας

Άρθρο 362
Δυσφήμηση
Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών ή με χρηματική ποινή. ...

Άρθρο 366
Γενικές διατάξεις
1. Αν το γεγονός του άρθρου 362 είναι αληθινό, η πράξη μένει ατιμώρητη. Η απόδειξη όμως της αλήθειας του γεγονότος απαγορεύεται όταν αυτό αφορά αποκλειστικά σχέσεις του οικογενειακού ή του ιδιωτικού βίου που δεν θίγουν το δημόσιο συμφέρον και ο ισχυρισμός ή η διάδοση έγιναν κακόβουλα.

Άρθρο 367
1. Δεν αποτελούν άδικη πράξη: α) οι δυσμενείς κρίσεις για επιστημονικές, καλλιτεχνικές ή επαγγελματικές εργασίες. β) οι δυσμενείς εκφράσεις που περιέχονται σε έγγραφο δημόσιας αρχής για αντικείμενα που ανάγονται στο κύκλο της υπηρεσίας της, καθώς και γ) οι εκδηλώσεις που γίνονται για την εκτέλεση νόμιμων καθηκόντων, την άσκηση νόμιμης εξουσίας ή για τη διαφύλαξη (προστασία) δικαιώματος ή από άλλο δικαιολογημένο ενδιαφέρον ή δ) σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η κριτική σου ήταν απολύτως νόμιμη, προσεκτική και κόσμια. Ενόψει του ότι το site στο οποίο παραπέμπεις είναι ελεύθερα προσβάσιμο (δημόσιο) είναι απολύτως νόμιμη και η παραπομπή (link).

Τους χαιρετισμούς μου στην εύθικτη εταιρεία...

Ανδρέας είπε...

Αυτό που σου συνέβη είναι απίστευτη γελοιότητα. Ανέβασα σχετικό post.

eryx-t είπε...

Αν είναι δυνατόν! Δυσφήμιση η κριτική μιας δημόσιας παρουσίας!

Επί της αρχής ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ (και καθόλου έξυπνο εδώ που τα λέμε) εκ μέρους τους.

Επί του σχεδιαστικού (κοντράστ) συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Επισκέφθηκα το site και βγήκα με την αίσθηση ότι κάτι έπαθαν τα μάτια μου.

Κωστής είπε...

Μιλάμε ότι η μ...... πάει σύννεφο. Θα ήθελα να ελπίζω ότι φταίει απλώς η ζέστη και ότι λόγω αδειών έλειπαν οι υπεύθυνοι άνθρωποι από την εταιρία, αφήνοντας κάποιον άπειρο στη θέση τους.

Άκου τους πείραξε το link!

Λες να μου την πέσει και εμένα κανείς από τον Αγούδημο επειδή σε κάποιο παλιό post έκραζα το Ρομίλντα (όχι τίποτα άλλο βγαίνει και στο google); Με βάση βέβαια τον ποινικό κώδικα που παρέθεσε ο netpen μάλλον την γλιτώνω αφού τα τελευταία γεγονότα με δικαιώνουν!

Αγνόησε τους επιδεικτικά...

dystropoppygus είπε...

Μας καρακούφαναν!

Πάντως, netpen, ωραιότατα τα αποσπάσματα του Π.Κ. τα οποία και θα ανεβάσω άμεσα σ'ένα ποστ να παραπέμπω κάθε που κριτικάρω...

Nassos K. είπε...

@zavalos
Παράσιτο zavalos, τιμή μου που πέρασες κι από το blog μου :)
Οπως τα λες είναι. Αν είναι καλή η κριτική είναι μια χαρά, αν πεις κάτι στραβό πέφτουν να σε φάνε. Είναι λογικό;

@netpen
Σ'ευχαριστώ για το χρήσιμο απόσπασμα από τον Ποινικό Κώδικα.
Οχι τίποτα άλλο αλλά εκείνο το "παρακαλώ όπως αφαιρεθεί το link της εταιρείας μας από την Σελίδα χωρίς να θέλουμε να δώσουμε συνέχεια στο θέμα", τί το θέλανε;

@σπασίκλα
Καλώς ήρθες στην μπλογκόσφαιρα. Με γερό μπάσιμο! Πρόσεχε μή σου στείλουν κι εσένα κανένα email μ'αυτό το "fight against stupidity" που έβαλες εκεί ;)

@eryx-t
Τι τα θες; Βγάζεις άκρη;

@bald immigrant
Δεν ξέρω αν φταίει η ζέστη ή κάτι άλλο. Υπάρχουν γιατροί γι'αυτό...

ilias n. είπε...

να σου φέρνω πακοτίνια στη φυλακή;

Nassos K. είπε...

Και πιτσίνια...

NickTheCreek είπε...

Τι συνέχεια θέλουν δηλαδή να δώσουν στο θέμα; Θα σου καταθέσουν μήνυση; Ωρα είναι το επίμαχο κομμάτι του post σου να γίνει mirror σε καμιά 100στή μεριές να γελάμε για καιρό... Δεν είναι και κακή ιδέα, θα 'χεις παρέα στο κελί :)

zavalos είπε...

Τι γκρινιαριδες που ειστε τελικα! Τι σας φταιει η εταιρια; Που το βλεπετε το site; Στο σινεμα; Δεν εχει κουμπι με contrast το μονιτορ σας; Δηλαδη τι θελετε και απο πανω; Μηπως να βγει και κανενα web spec για ανθρωπους με ειδικες αναγκες;

Ανώνυμος είπε...

Σουρεαλιστικό και πολύ exciting - το πρώτο cease & desist στην ιστορία της ελλ. μπλογκόσφαιρας;

Ίσως και το πιο συμπαθές c&d ever. Μακάρι να είναι όλα το ίδιο αστεία.

netpen να'σαι καλά - μου έλυσες μια απορία. Ο ελλ. νόμος λοιπόν (αρ. 362) δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε ιδιώτες και "δημόσια πρόσωπα"...

mindstripper είπε...

Τα συγχαρητήριά μου στους κυρίους που συνέταξαν το mail. Κάποτε στο σχολείο, μας μαθαίναν να αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με τρόπο εποικοδομητικό την κριτική. Οι συγκεκριμένοι λόγω υπερβολικής ευφυίας όπως αποδεικνύεται, θα πρέπει να πηδήξανε πολλές τάξεις...

Nassos K. είπε...

@dystropoppygus
Να το κάνεις το post και προτίνω να το χρησιμοποιεί όλη η μπλογκόσφαιρα κάθε που κατακρίνει...

@nickthecreek
Αυτό ακριβώς ήταν το σημείο που με παραξένεψε περισσότερο. Μου θύμισε κάτι σε "κάουμποϋ, μέχρι τη δύση του ήλιου να φύγεις απ'την πόλη"!

Φοβερή η ιδέα σου για το mirroring ;-)

@lida
Χαίρομαι που δεν κάνεις πλάκα και που θα έχω "καλή παρέα" στο κελί μου.

@yorgos
"το πρώτο cease & desist στην ιστορία της ελλ. μπλογκόσφαιρας";
Θα έπρεπε να το κάνω τίτλο του post ;-)

@mindstripper
Το ρήμα "πηδήξανε" πραγματικά είναι πολύ πετυχημένο στην πρότασή σου :-D

Unknown είπε...

έχετε δίκιο όλοι αλλά ήδη τούς δώσατε αρκετή δημοσιότητα και διαφήμιση, είτε έτσι είτε αλλιώς έχουν βγει ήδη κερδισμένοι... θα πρεπε να σ'ευχαριστούν γιατί όντως πρέπει κάτι να αλλάξουν τα μάτια μας κάνουν μπλιζ... ;)

J95 είπε...

έχετε δίκιο όλοι αλλά ήδη τούς δώσατε αρκετή δημοσιότητα και διαφήμιση, είτε έτσι είτε αλλιώς έχουν βγει ήδη κερδισμένοι..

Ναι, καταλαβαίνουμε όόόόλοι μας γιατί είναι ό,τι καλύτερο για μια εταιρία design να κυκλοφορεί εδώ κι εκεί ότι η δική της σελίδα είναι κακοσχεδιασμένη... Επειδή βέβαια υπάρχει το στερεότυπο "αρνητική διαφήμιση = διαφήμιση", τι σημασία έχουν οι λεπτομέρειες.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nassos K. είπε...

Συμφωνώ αλλά όχι ανώνυμα σχόλια προς τρίτους.

talos είπε...

Η μόνη ουσιαστική δυσφήμιση της εταιρίας έγινε από την ίδια.
Να υπενθυμίσω ότι στους αναγνώστες των μπλογκ συμπεριλαμβάνονται αρκετοί άνθρωποι του χώρου στον οποίο θα υπέθετε κανείς ότι η εν λόγω εταιρία δεν θα ήθελε να γίνει ρόμπα.

Είναι σαν να απειλεί ένας αρχιτέκτονας με μηνύσεις επειδή γράφτηκαν αρνητικά σχόλια για το κτήριο που σχεδίασε...

Ένα πρόβλημα στον σχεδιασμό είναι, ας πούμε, υπερασπίσιμο (άποψη - εφέ κτλ.) Ίσως όχι πειστικά αλλά υπερασπίσιμο. Το να μην ξέρεις να δεχτείς κριτική (πόσω μάλλον να απαντήσεις στην κριτική) δεν είναι. Ακόμα χειρότερο είναι αυτό το "Όποιο και αν είναι το design μας το περιεχόμενο μας και η πλοήγηση μας αυτό αφορά την εταιρεία μας και μόνο."

Ό,τι είναι σε δημόσια θέα είναι θεμιτό αντικείμενο κριτικής, ακόμα και *πολύ* σκληρότερης από το σχόλιό σου Crazy Monkey...

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητή κυρια εταιρία,

υγειαν έχουμε και υγείαν και δι υμάς ποθούμε και νάστε καλά γιατί γελάσαμε και σήμερα με τη $#@@%^& που σας δέρνει (δεν γράφω τη λέξη για να μην μου στείλετε και μένα mail μετά κι επειδή πάω διακοπές δεν θα το βρω και θα στενοχωρηθείτε).

Κυρία εταιρία, σας είπαν όόόόλοι οι παραπάνω διάφορα και, μεταξύ μας, δίκηο έχουν αλλά εγώ ξέρω ότι δεν γράψατε εσείς το mail στον κ. CM αλλά κάποιοι άλλοι οχτροί σας που θέλουν να σας διαβάλουν και να πούμε εμείς μετά "μα τι $#@@%^& που είναι αυτοί, βρε παιδί μου", ενώ δεν είσαστε $#@@%^& αλλά κάτι άλλο.

Εμένα, πάντως, μ' άρεσε το site σας και έχω να προτείνω να βάλετε και κανα 10άρι animated gifs εκεί αριστερά στη μπάρα σας, να κάνει και πιό "πλούσιο" κι αφήστε τον κ. CM να λέει τα δικά του. Σάμπως τον ακούει και κανείς;

Σας φιλώ

DiS

Κωστής είπε...

Γαμώτο το link τους δε δουλεύει! Δε ντρέπονται; Εξαιτίας τους έχω ένα broken link στην κορυφή του blog μου!

Ανώνυμος είπε...

This is very interesting site... Kenmore vacuum cleaner part Free home insurance quotes http www.internet Liver celexa Ipf355 plain paper inkjet fax withanswer machine pc Faraday fire alarm distributor Prescription 2b paxil Sensersalarm not fire alarm Lesbians in nature Corless phone and answering machine Indiana top golf packages