Τετάρτη, Αυγούστου 3

"Ο web designer μου έπιασε τον κώλο"

thief

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος πελάτης ή γνωστός έπεσε στην περίπτωση του web designer που θέλει να πρωταγωνιστήσει στην ταινία "πάρε τα λεφτά και τρέχα". Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι καθόλου αστείο για τον πελάτη.

Ο designer δεν τελειώνει την δουλειά αν και έχει πληρωθεί την δουλειά κανονικά, ή δεν την παραδίδει στο χρόνο που πρέπει ή -το πιο συνηθισμένο- να μην έχει το τελικό αποτέλεσμα την ποιότητα (ή όλα τα χαρακτηριστικά) που έχει εγγυηθεί πριν την αναλάβει.

"Και τι μπορώ να κάνω;" είναι η επόμενη κλασική ερώτηση. Αν την πάτησες, τίποτα. Είναι όμως μερικά σημεία που μπορεί να προσέξει κάποιος όταν απευθύνεται σε κάποιον web designer ή σε μια σχετική εταιρία.

\ Προσοχή στις χαμηλές τιμές. Αν μια έρευνα αγοράς στις διάφορες εταιρίες παροχής τέτοιων υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα οικονομικές προτάσεις της κλίμακας 2.000 ή 3.000 και ξαφνικά από το πουθενά εμφανιστεί ο "εγώ θα το κάνω με 200", δεν είναι η τύχη σας που ξαφνικά ξεστραβώθηκε.
\ Ζητείστε μια ενδειξη. Μια αξιοπρεπής εταιρία δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να σας φέρει σε επαφή με κάποιον άλλο πρόσφατο πελάτη.
\ Δείτε το portfolio τους. Είναι η πιο προφανής και από της πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε, αναζητώντας όχι ποσότητα αλλά ποιότητα. Αν θέλετε να φτιάξετε μια πλήρη web-based εφαρμογή (ειδικά ένα eshop) δείτε αν έχουν ξανακάνει κάτι τέτοιο και πόσο επιτυχημένο είναι.
\ Μάθετε για την εταιρία. Ρωτήστε όσα σας ενδιαφέρουν, όπως την πορεία, την εμπειρία, την φιλοσοφία της και τις πιθανές συνεργασίες της.
\ Πάρτε μια τρίτη γνώμη. Ρωτήστε κάποιον φίλο που Ξέρει (ναι, με κεφαλαίο Ξ. Οχι να νομίζει ή να κάνει πως ξέρει) να σας πει τη γνώμη του.
\ Τα γραπτά μένουν. Πάντα να κάνετε συμβόλαιο που να καλύπτει και εσάς και τον designer και να περιγράφει πλήρως το έργο αλλά και την ημερομηνία παράδοσης.
\ Μην δίνεται πάνω από 50% προκαταβολή. Φροντίστε να ορίσετε από πριν τον τρόπο και τον χρόνο της πληρωμής και τηρείστε τα!
\ Μη δείτε μόνο το αποτέλεσμα. Φροντίστε να ζητήσετε από τον web designer να ενημερώνεστε ανά συχνά, αλλά λογικά διαστήματα, για την εξέλιξη του site. Ζητείστε να δείτε demo όταν φτάσει σε κάποιο προχωρημένο στάδιο υλοποίησης. Ετσι θα μπορέσετε να διορθώσετε αρκετά πράγματα πριν το site βγει online.

Υπάρχουν χιλιάδες εταιρίες και freelance web designers, ακόμη και στην Ελλάδα, που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το (ανα)σχεδιασμό μιας σελίδας. Το δύσκολο είναι να διαλέξεις κάποιον απ'αυτούς.

Απλά μη ξεχνάς τα παραπάνω tips.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Best regards from NY! »