Τετάρτη, Μαΐου 18

tips | Απλές συμβουλές design

Το web-design είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αλλά ιδιαίτερο κομμάτι του design. Η ιδιαιτερότητά του (ειδικά στην Ελλάδα) έγγυται στο ότι ελάχιστοι επαγγελματίες έχουν περάσει από κάποια ειδική επαίδευση. Οι γραφίστες δεν έχουν εκπαιδευτοί στον προγραμματισμό και οι προγραμματιστές πολύ πιο σπάνια ασχολούνται με το θέμα του σχεδιασμού (δεν χρησιμοποιώ τον όρο design καθώς αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το "βάψιμο").

Τις τελευταίες μέρες έτυχε να μου κάνουν την ίδια ερώτηση διάφοροι γνωστοί και φίλοι. "Πως μπορώ ρε συ να κάνω το site/blog/email μου λίγο.. όμορφο;". Βρήκα λοιπόν και πείραξα λίγο μια λίστα με all-time-classic tips.

Μην υποτιμάς τη δύναμη της τυπογραφίας
Δοκίμασε διαφορετικά μεγέθη σε τίτλους και υποτιτλους, παίξε με την απόσταση των γραμμάτων, αλλά και τη στοίχηση σε τίτλους και στο κείμενο. Δοκίμασε τα κεφαλαία αλλά ΟΧΙ στο κείμενο.

Βρες το δικό σου στυλ
Δες γύρω σου. Κάνε μια βόλτα στο internet και δες όμορφα πράγματα. Κλέψε ιδέες. Δεν είναι κακό. Αλλά μην αντιγράψεις. Αυτό είναι. Ανακάτεψε τες. Βάλε κάτω το γούστο σου και τον τρόπο που σχεδιάζεις και προσπάθησε να κατανοήσεις το προσωπικό σου ύφος. Εφόσον δεν μιλάμε για επαγγελματικό σχεδιασμό (για λογαριασμό πελάτη) τότε είσαι ελευθερος να κάνεις ό,τι σου αρέσει.

Ξεκίνα λιτά
Δοκίμασε να εξασκηθείς στο σχεδιασμό χωρίς γραφικά και φωτογραφίες. Θα δεις τότε πως συνεργάζονται η τυπογραφία, το χρώμα και το layout (στήσιμο).

Το χρώμα είναι πολύ δυνατό
Το να βρεις το σωστό χρώμα είναι δύσκολο. Αν το κάνεις θα βοηθήσει πολύ το σχεδιασμό σου, αλλά πάνω από όλα να θυμάσαι πως το ωραίο και το χρώμα είναι υποκειμενικά. Οπως έλεγε κι ένας καθηγητής μου "Μη μαλώνεις ποτέ για το γούστο και τα χρώματα".

Αδειο είναι
Το να σχεδιάζεις χωρίς περιεχόμενο είναι σαν να προσπαθείς να οδηγήσεις σε ράλι χωρίς να έχει βενζίνη. Δεν πάει... Τα κομμάτια του σχεδιασμού δεν είναι άλλα από το περιεχόμενο. Εκτός αν θες να κάνεις πίνακα ζωγραφικής ή ένα wallpaper. Το κείμενο, οι τίτλοι, οι ημερομηνίες, τα link (βασικότατο), οι φωτογραφίες, όλα αυτά είναι αυτά που σχεδιάζει. Δεν σχεδιάζεις "κάτι" για να ρίξεις τα παραπάνω μέσα του.

Ασε τις λεπτομέρειες στο τέλος
Αν πιάσεις να σχεδιάσεις πρώτα τα βελάκια και τα bullets πριν αποφασίσεις για το γενικό layout ή την χρωματική παλέτα, θα το χάσεις. Φυσικά μπορείς να αποφασίσει πως τα χρώματα σου θέλουν αλλαγή αργότερα, αλλά δεν πειράζει. Βάλε μια σειρά. Δες τις λεπτομέρεις (μην τις αγνοήσεις), αργότερα.

Κάντο γρήγορα

Αν κάθεσαι και σχεδιάζει με τις ώρες και δεν σ'αρέσει αυτό που κάνεις, that's it! Ετσι είναι τα πράγματα. Πάντα θα είσαι ο αυστηρότερος κριτής, και όσο περισσότερο δουλεύεις σε κάτι, τόσο λιγότερο θα σ'αρέσει. Προσπάθησε να βάλεις ένα χρονικό περιθωριο και να τελειώσεις το σχεδιασμό μέσα σ'αυτό. Αν θέλεις ξεκίνα κάτι καινούργιο (from scratch). Κάνε όσο περισσότερες προσπάθειες θέλεις και μπορείς. Κάνε μια σύγκριση ανάμεσά τους, διάλεξε ό,τι σου άρεσε και κανε ένα τελικό σχεδιασμό (πάλι με χρονικό πλαίσιο). Η ανάλωση του σχεδιαστή μέσα σε pixels είναι κατάρα!

Ξαναλέω, πως δεν είναι επαγγελματικές συμβουλές (γι'αυτό δεν μπαίνω σε λεπτομέρεις και όρους τύπου font, kerning, gutters, rulers κλπ.) αλλά απλά tips για να κάνεις κάτι λίγο πιο όμορφο και με το δικό σου γούστο.

1 σχόλιο:

Oneiros είπε...

Μιά χαρά επαγγελματικές συμβουλές είναι, και συμφωνώ με όλες. Να προσθέσω ότι ο συνδυασμός διαφορετικών font families (με μέτρο!) μπορεί να τονίσει το προσωπικό ύφος. Επίσης, η λιτότητα είναι κορυφαία αρετή (ακόμα περισσότερο επειδή το broadband στην Ελλάδα είναι είδος πολυτελείας).

Να προτείνω και μερικούς απαραίτητους μπούσουλες: HTML 4.0 και CSSHTML 4.01 και CSS2).

ΥΓ: Για όσους χρησιμοποιούν Firefox, το Web Developer extension συνδυάζει πολλά χρήσιμα εργαλεία (ξέρω, το χόντρυνα :-)