Δευτέρα, Μαΐου 16

Τι δουλειά είπαμε πως κάνεις;

- Web Designer?
- Ναι.
- Χα! Εχω ένα 13χρονο ανηψιό που είναι web designer...

Κλασικό ανέκδοτο για το συγκεκριμένο επάγγελμα (αλήθεια θεωρείται ως τέτοιο εδώ στο ελλάντα;). Οχι βέβαια στην Ελλάδα. Εδώ μας φαίνεται περίεργο πως οι λέξεις Διαδίκτυο (internet, web) και το σχέδιο (η κοντινότερη ίσως απόδοση του όρου design) μπορούν να είναι τόσο κοντά στην ίδια πρόταση.

- Τι είπαμε ότι κάνεις;
- Είμαι γραφίστας. Ασχολούμαι κυρίως το web design.
- Ααα, το ιντερνέτ ε; Εχω κι εγώ. (Πως θα μπορούσε να μην έχει;)
- Τι έχετε εσείς;
- Internet. Τέτοιο δεν κάνεις κι εσύ;
- ...
- Σελίδες δεν φτιάχνετε; Ξέρω ξέρω.
- Ε.. όχι ακριβώς έτσι (περισσότερο το κατάπια αυτό παρά το είπα).

Τι να εξηγήσεις τώρα στον τύπο, που ξέρει από ιντερνέτ;

Πως μπορεί να ασχοληθεί κάποιος με το web design στην Ελλάδα, για να μη πω Θεσσαλονίκη; Eίναι πολλά τα γραφεία και τα studios παύλα agencies παύλα δημιουργικά γραφεία, πόσο μάλλον οι γραφίστες. Αχ εμείς οι γραφίστες. Πόσο εύκολο είναι ε; Είμαι γραφίστας. Είσαι γραφίστας. Είμαστε γραφίστες. Είστε γραφ... Όλοι γραφίστες!...

Και όχι μόνο είμαστε πολλοί, είναι και τόσο μικρή η πίτα. Λίγοι πελάτες, και δύσκολοι. Για τους οποίους πάλι εμείς φταίμε. Το συνάφι μας. Η να πω καλύτερα οι εργοδότες μας. Βέεεεβαια.

Πριν μερικά χρόνια έτσι ηταν το σενάριο -ειδικά εδώ στη wanna be Barca Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν λίγες οι εταιρείες, που με "διευθυντές" άσχετους και πεινασμένους, πουλούσαν web design σε άσχετους και ψωνισμένους. Ετσι εμφανίστηκαν τα πρώτα site, ή μάλλον.. σελίδες στο internet. Κυριολεκτικά σελίδες, αφού μιλάμε για ένα σκαναρισμένο έντυπο του 5λεπτου στο Corel και "ανεβασμένο" (sic) στον σέρβερρρρ (πάλι sic). Διεύθυνση; Ααα.. πολύ απλή:
www.to-onoma-sas.to-onomatepwnymo-mou-giati-egw-kserw.gr

Οχι πως δεν υπήρχαν και καλές δουλειές. Υπήρχαν. 1-2 εταιρείες που χαροπαλεύουν. Ακόμη. Στην Αθήνα ήταν λίγο καλύτερα. Πολύ λίγο. Αν σκεφτείς το ποιος ηταν το τμήμα web design ενός από τους μεγαλύτερους παροχείς τέτοιων υπηρεσιών.

Τελευταία τα πράγματα έχουν βελτιωθεί κάπως. Τονίζω το κάπως. Η λαμογιά του Ελληνα και οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι ακόμη υπερισχύουν του εγχώριου design και κατ'επέκταση web design. Τονίζοντας το έχουν βελτιωθεί δεν έχω παρά να αναγνωρίσω το καλό -ελληνικό- design που έχω αρχίσει να βλέπω γύρω μου τα τελευταία χρόνια. Περιοδικά, αφίσες, flyer, εφημερίδες, site. Δεν είναι λίγα αυτά που έχουν αναβαθμιστεί προς το καλό. Μα έχουμε δρόμο ακόμα. Τι με έπιασε ξαφνικά; Δεν είναι ξαφνικά. Και δεν έπιασε μόνο εμένα. Ευτυχώς.

...συνεχίζεται.

υγ. Το παρόν blog άλλαξε και βρήκε τη μορφή του για τη συνέχεια. Οχι, όχι μόνο αισθητικά. Το design δεν είναι μόνο μπογιές.

6 σχόλια:

πιτσιρίκος είπε...

Όμορφο.

Zpi είπε...

BSM4D ο ένας, Gloria Mundi ο άλλος, μου φαίνεται σας έπιασε η Άνοιξη κανονικά. Μωρέ καλά τα έλεγε ο Μαρκ για την Άνοιξη.
Good-looking
:-P

Nassos K. είπε...

Και που να δεις τι έρχεται... ;-)

discolata είπε...

σωστός. δυστυχώς.

Ανώνυμος είπε...

What a great site adam and eves sex toys Euro rscg 4d online advertising effet concerta

Ανώνυμος είπε...

That's a great story. Waiting for more. Two small men with big hearts moving company Celebrty cruise lines Socket 370 cpu adapter Free nude gay galleries ultracet fibromyalgia fire alarm strobe mounting height Kid incorporate Bmw 318i coupe http://www.airfresheners2.info Picture lamborghini diablos Arizona alpine used bookcase fee Stories sexy wife adult theater Credit card debt consolidation loan unsecured Port royal condominium mustang