Τρίτη, Ιουνίου 7

aspects of progressiveness (?)

Διαβάζεται καλύτερα με τη συνοδεία του These Boots Are Made For Walking (για δικούς μου λόγους).

Είναι μια λέξη που έχει γίνει της μόδας τελευταία. Όχι όσο οι new, fresh, cool και trendy αλλά να που έφτασε η ώρα του progressive.

Η ελάχιστη χρήστη της (στην Ελλάδα) οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι είναι εγγλέζικη και δύσκολη, αφού άλλο να πεις νιου και κουλ ή αν είσαι κάτω των 20 να χρησιμοποιήσεις το τρέντι για λόγκοζ και ρίνγκτοουνζ των ?1,19/sms, κι άλλο να μάθεις ολόκληρο σιδηρόδρομο και μάλιστα ρώσικο με διπλά και τριπλά σύμφωνα. Προγκρέσιβ.

Το ερώτημα είναι αν είναι σωστή η χρήση της και μάλιστα δίπλα σε άλλες "δύσκολες" λέξεις όπως το aspects και τι σημαίνει τότε; Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ευτυχώς, για τις ανάγκες αυτού του post, πριν λίγες μέρες. Τότε που τα confessions του τρελοπίθηκα, περιόρισαν τα εύρος θεματολογίας τους για να επικεντρωθούν στο design, στη γραφιστική (με κύριο γνώμονα το web) αλλά και με τη γενικότερη θεώρηση του όρου.

"Θα χρειαστώ και logo, αλλά αυτό είναι εύκολο. Κι ένα όνομα αφού το επίθετό μου δεν είναι και το πιο εύηχο ούτε και το πιο ευανάγνωστο ?ειδικά με λατινικούς χαρακτήρες. Κρατάω το μικρό μου όνομα λοιπόν. Και το πρώτο γράμμα μπορεί να γίνει και η βάση του logo."
Self-brainstorming. Δύσκολη δουλειά. Χαρτί, στυλό, καφές, ιδέες, μουτζούρες. Και ένα καλό υπότιτλο; Κάτι καλό, λίγο πειραματικό, ενδιαφέρον. Χμμ...

Οι περισσότεροι το μάθανε σαν επίθετο σε διάφορα είδη μουσικής. Progressive rock, progressive electronica, progressive techno. Μετά μπήκε και σε ό,τι μουσική του κάτσει του καθενός. Ας πούμε ο Ρέμος μπορεί να θεωρηθεί progressive λαϊκός. Δεν θέλει και πολύ για να το δούμε κι αλλού, από χαρακτηριστικό για προϊόντα, μέχρι και σαν τίτλο blog. Είναι... κουλ (;)

Αλλά progressive design;
Σιγά ρε μεγάλε. Κατούρα και λίγο. Ποιος νομίζεις ότι είσαι; Ποιος θα ήθελες να νομίζεις ότι είσαι; Μήπως κάτι άλλο, πιο ιδιαίτερο για το design; Aspects; Δυνατή λέξη. Και οπτικά και ηχητικά. Άρα έχουμε Aspects of Progressive Design; Καλό. Αλλά που το βρήκα; Και μπορείς να γράψεις aspects για κάτι που ήδη το χαρακτήρισες; Όμως το aspects of design είναι καλό για το blog και το λόγο που το θες. Απλή αναλογική. x+y/2. Λίγο Illustrator, λίγο Photoshop κι έτοιμος. Face-lift στο blog. Προγκρέσιβ άσπεκτς οφ ντιζάιν. Καλό.

Καλό;
Ένα ευγενικό email ενός συμπαθέστατου συν-μπλογκερά, με έβαλε σε σκέψεις. Δεν υπάρχουν progressive ή conservative aspects, αλλά σκέτα aspects. Θα μου πήγαινε καλύτερα aspects of progressive design. Ή aspects of design from a progressive point of view. Αν και, στην Ελλάδα τουλάχιστον, προς το παρόν, η διαχωριστική γραμμή μπαίνει ανάμεσα στους μαλάκες και τους μη μαλάκες designers. Τους άσχετους και τους σχετικούς.

Λες να έχει δίκιο;
Χωρίς να είμαι φιλόλογος, ή άριστος γνώστης της αγγλικής (και της ελληνικής), θεωρώ πως υπάρχουν progressive και conservative aspects (θυμίζω εδώ τις δίκες για την έκθεση Outlook και τη γνωστή ιστορία με το comic του Γκέρχαρντ Χάντερερ). Διαφορετικά aspects και στην Τέχνη και στο design (μεγάλο θέμα ο διαχωρισμός τους).
Επίσης δεν θα χρησιμοποιούσα το "aspects of progressive design" γιατί το ενδιαφέρον μου δεν είναι το να παρακολουθήσω ή σχολιάσω μόνο το progressive design αλλά κάθε μορφή του design, οπουδήποτε μπορείς να το αναζητήσεις. Σε ένα website, σε μια αφίσα στο δρόμο, στο ποτήρι της μπύρας, στα παγκάκια στο Λευκό Πύργο, στα μάτια μιας γυναίκας, στο ξημέρωμα, παντού.
Τέλος, διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω πως το progressive aspects είναι το ίδιο με το progressive point of view. Αρα καταλήγουμε στο progressive aspects of design.

Κάποιος με μεγαλύτερη γνώση και κατανόηση της αγγλικής να με ξεμπερδέψει;

4 σχόλια:

Nassos K. είπε...

Καιρός να αρχίσει. lol

Nassos K. είπε...

Δεν βρίσκω κάπου λάθος. Απλά φαίνεται πως είναι "δύκολος" συνδιασμός progressive με το aspect.

Nassos K. είπε...

Παραφράζοντας τον Digweed, "ο όρος Progressive φανερώνει την τάση για την εξέλιξη του design και όχι ένα καθαρά είδος γραφιστικής".

Καλό ύπνο.

Nassos K. είπε...

Και βγάζει και αρχικά PAID. Καλό. lol