Κυριακή, Απριλίου 24

Simpsons the movie

Ο Bart αποκτά σάρκα;
Ο Ντένις ο τρομερός των '00s, η αδερφή του Lisa, και η Maggie, το τρομερό μωρό με την πιπίλα, παίρνουν τους γονείς τους απ' το χέρι και περνάνε στη μεγάλη οθόνη



Ξαπλωμένος στο καναπέ απέναντι από την τηλεόραση, σχεδόν λιωμένος, με τον αντίχειρα κολλημένο στο τηλεκοντρόλ σε ένα αδιάφορο ζάπινγκ ανάμεσα σε σήριαλ, τελεμάρκετινγκ, ανούσιες εκπομπές κοινωνικού σχολιασμού και διαφημίσεις. Οι αλλαγές ανάμεσα στα κανάλια γίνονται με τον ίδιο μονότονο ρυθμό, σχεδόν χωρίς να βλέπω την οθόνη, σίγουρος πλέον πως "δεν έχει τίποτα να δούμε". Μέχρι που ένας 10χρονος κίτρινος τυπάκος με την χαρακτηριστική φωνή της Nancy Cartwright με ξυπνάει από το λήθαργο. "Δεν το έκανα εγώ, δεν με είδε κανείς να το κάνω, δεν μπορείς να αποδείξεις τίποτα".

Γελάω με την καρδιά μου με την καυτή σάτιρα και οι έξυπνες ατάκες μου ανεβάζουν το κέφι. Αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει η σειρά σε DVD και ψάχνω στο Google για κάτι σχετικό. Ανάμεσα στα αποτελέσματα βρίσκω ένα για μια υποτιθέμενη ταινία Simpsons. Λες;

Το link οδηγεί σε μια συνέντευξη του παραγωγού Mike Reiss στο DVD Fanatic, όπου χαρακτηριστικά λέει "Θα υπάρξει ταινία". Υπάρχουν και αντίστοιχες δηλώσεις των Matt Groening (character designer) και James L. Brooks (παραγωγού - κειμενογράφου). "16 χρόνια μετά το πρώτο επεισόδιο, καταφέραμε να συγκεντρωθούμε όλοι οι συντελεστές και να ασχοληθούμε με την ταινία". Ο Brooks μάλιστα αποκάλυψε ότι στο κεντρικό επιτελείο της ταινίας θα είναι και οι 9 βασικοί συντελεστές της σειράς.

Στο ερώτημα για την ημερομηνία έκδοσης της ταινίας τα πράγματα θολώνουν. Ο Mike Reiss μας προδιαθέτει για το καλοκαίρι του 2006 ενώ ο Al Jean την υπολογίζει για το 2008. "Υπάρχουν κάποια πράγματα στη σειρά, που δεν ξέρω αν θα έπρεπε να μεταφερθούν και στην ταινία", λέει ο Jean, και συνεχίζει "Δεν μπορεί η ταινία να μην αντικατοπτρίζει την σειρά αλλά και δεν πρέπει η σειρά "να χάσει" επειδή θα υπάρξει μια ταινία. Όπως καταλαβαίνεις θα χρειαστούμε χρόνο".

Θυμάμαι παρόμοιες προσπάθειες όπου σειρές κινουμένων σχεδίων μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και, δυστυχώς, δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία. Η νερόβραστη μεταφορά των Flintstones, αλλά και του πιο παιδικού Scooby-Doo, φέρνει στο μυαλό μου αποτυχημένες εικόνες του Homer και της Maggie με ανθρώπινη μορφή. Ευτυχώς η δήλωση του συμπαραγωγού Bill Oakley σε παλιότερη συνέντευξη "Μάλλον θα ήταν καλύτερα να κρατήσουμε την ταινία σε κινούμενο σχέδιο" βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Ακόμη πιο σαφής ο Mike Scully λέει στο Cult TV, "Θα είναι καλύτερη σε cartoon. Δεν ξέρω πως θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ταινία (με ηθοποιούς) που να είναι τόσο αστεία και με τη σειρά. Το κινούμενο σχέδιο σου δίνει πολύ μεγάλη ελευθερία να κάνεις πράγματα που δεν θα μπορούσες με αληθινούς χαρακτήρες. Το κοινό θέλει να τους δει όπως τους ξέρει, και το να προσπαθήσεις να μετατρέψεις, ας πούμε, τον John Goodman σε Homer Simpson τότε το αποτέλεσμα θα απογοήτευε τους πάντες, ακόμα και τον Goodman."

Οι απόψεις για την επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας διίστανται. Πολλοί φανατικοί προτιμούν να μη γίνει ταινία από το να δουν τους αγαπημένους τους κίτρινους ήρωες να χαλάνε την εικόνα τους στο όνομα μιας μεγάλης παραγωγής. Προς το παρόν μπορούμε μόνο να περιμένουμε νεότερα.

Κλείνω τον υπολογιστή και ξαπλώνω. Λίγο πριν κοιμηθώ μου φαίνεται πως ακούω τον Homer να φωνάζει "Is this episode going on the air live?" και τη Lisa στο βάθος να παίζει σαξόφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: