Δευτέρα, Απριλίου 18

Ο Tolkien και οι άλλοι...


I don't know half of you half as well as I should like;
and I like less than half of you half as well as you deserve.
~ J. R. R. Tolkien, The Fellowship of the Ring


Για δες καιρό που διάλεξες τον Tolkien ν' αναστήσεις...

Ημουν σίγουρος ότι από στιγμή σε στιγμή θα αρχήσουν σε κάποιο blog οι συζητήσεις για την επερχόμενη ταινία του Lucas, Star Wars episodeIII. Δεν μπορεί, σκέφτηκα, κάπως θα το βάλουμε πάλι κάτω και θα το σκίσουμε το θέμα.

Να, όμως, που η blogόσφαιρα έχει μια τάση προς το "παραδοσιακό" fantasy, και από εκεί που δεν το περίμενα άνοιξε θέμα για τον -αγαπημένο- Tolkien.

Η αρχή -ως φαίνεται- έγινε με το (Greek) Κατά Τόλκιν της penguin_witch, και έσπευσαν να απαντήσουν οι J95, vrypan, stavrosg, και ο Oneiros με ένα post που του βγάζω το καπέλο.

Να πω πως σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον stavrosg,
Ο J.R.R.T. έγραψε ένα παραμύθι. Πολύ μεγάλο σε όγκο (αλλά και περιεχόμενο!), ναι, αλλά παραμένει ένα παραμύθι, και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.
και πως το "κατά Τόλκιν" post, μου θύμησε τα χιουμοριστικά "κατά Superman" και "κατά Batman" του Zpi.

Αν ο Τόλκιν είχε γράψει μια απλή ιστορία, με ήρωες "σωστούς" και "ηθικούς" και γενικά αν έπλαθε ένα κόσμο μη-φασιστικό (κατά τα πρότυπα της penguin), τότε ή δεν θα τον ήξερε κανείς (το πιθανότερο) ή θα το θεωρούσαμε συνεχιστή των Αποστόλων έχοντας γράψει μια πολύ ωραία Βίβλο για ανάγνωση στα κατηχητικά.
Ας μην χάνουμε το δάσος για να δούμε το δέντρο (εκτός αν είναι Ent βέβαια, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον!).