Πέμπτη, Μαρτίου 24

Ευρωσύνταγμα vs. Ευρωβίζιον



Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες το θέμα του Ευρωσυντάγματος.
_ Στη Βουλή το Ευρωσύνταγμα, δημοψήφισμα ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. [apn.gr]
_ Προβληματισμός για το Σύνταγμα και τον πόλεμο. [BBCGreek]
_ Eυέλικτη η E.E. εν όψει δύσκολων δημοψηφισμάτων [kathimerini.gr]
_ Αυξήσεις στους μισθούς για... «ναι» στο Ευρωσύνταγμα. [Enet.gr]

Εψαξα να βρω και το Ευρωσύνταγμα. Ολόκληρο το κείμενο. Εύκολη και κλασική διαδικασία νόμιζα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα στα ελληνικά. Το βρήκα σε .pdf στην αγγλική. Στα ελληνικά όχι. Σκέφτηκα να πάρω την επίσημη οδό. Google it. Εκεί βρήκα αυτό κι αυτό.
Full text of the Constitution Choose your language: el
κλικ! και ορίστε μπροστά μας η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική γλώσσα.

Γιατί δυσκολεύομαι να βρω κάτι τέτοιο στα ελληνικά τόσο δύσκολα; Δεν είμαι στην ΕΕ; Και που θα βρω πληροφόρηση για τέτοια θέματα; Οχι απόψεις δημοσιογράφων, αλλά πληροφορίες. Κι αφήστε με να δημιουργήσω προσωπική γνώμη. Και μετά ρωτήστε με και κάντε δημοψήφισμα για ό,τι θέλετε. Μόνο ένα μόνιμο "Που νομίζεις ότι ζεις ρε μεγάλε;", ακούω από παντού και τα παίρνω άσχημα. Δεν έχουμε συμμετοχή σε τέτοια ζητήματα. Αλλος πλανήτης εδώ στη Ελλάδα.

Αλλά δοκιμάστε να μπείτε στο επίσημο site του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Μπήκατε; Για επιλέξτε participants και Ελλάδα. Το πιο ενημερωμένο τμήμα είναι το δικό μας. Τι συνεντεύξεις, τι link στα επίσημα site, τα πάντα. Το Ευρωσύνταγμα μπορεί να μην μας νοιάζει αλλά την Eurovision θα την σηκώσουμε την γαμημένη.

Οπως λέει και ο patient, "είναι θέμα προτεραιοτήτων". Κάναμε Ολυμπιακούς Αγώνες, σηκώσαμε και το Euro2004, βγάλαμε και τον Κωστάκη πρωθυπουργό, να μην πάρουμε κι αυτό να είμαστε χαρούμενοι ως έθνος;



UPDATE: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το post του ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ, "Ευρω-Συνταγματικά", στο οποίο εκτός των άλλων αναφέρει:
...Η κυβέρνηση (το ΥΠΕΞ) έχει στήσει έναν ιστοχώρο , με τον παλαιομοδίτικα χαζοχαρούμενο τίτλο Europe4me, όπου προπαγανδίζει υπέρ του σχεδίου του Ευρωσυντάγματος, (αλλά όπως φαίνεται υπογράφει για δημοψηφίσματα μόνον για σοβαρά θέματα όπως η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, αν ενθυμείστε, και όχι για δευτερεύοντα όπως ένα απλό νεό σύνταγμα που θα είναι δεσμευτικότερο από το Ελληνικό)...
Με βρίσκει σύμφωνο σε όλα μα ακόμη περισσότερο στο:
...θα έβρισκα πάντως καλύτερους σχεδιαστές και θα περιόριζα την διαφημιστική αισθητική για να με παίρνει ο κόσμος λίγο πιο σοβαρά...

1 σχόλιο:

Beta Blank είπε...

Υποσχομαι να κατσω να διαβασω τι λεγεται στην Ελλαδα για το ΕυρωΣυνταγμα (που δεν ειναι Συνταγμα, μια ακομα Συνθηκη ειναι, αλλα τεσπα). Αλλα να μη βρισκεις το κειμενο στα ελληνικα ειναι υπερβολη. Τα παντα υπαρχουν στο http://europa.eu.int (και στην προκειμενη περιπτωση: http://europa.eu.int/constitution/index_el.htm). Το μονο δυσκολο ειναι να ξερεις που να ψαξεις (ξερεις, εδω που ειμαι εγω θεωρειται και προσον δια ευρεσην εργασιας) ;)