Πέμπτη, Μαΐου 12

Το δίκιο του εργοδότη

Με τα χθεσινά (λέγε με πρωτομαγιά) και τα όσα διάβασα σήμερα σε εφημερίδες, site και blogs, είπα να ανασύρω το παρακάτω post από τα draft.

"Κοινωνικός φόρος αντί εισφορών στα Ταμεία"

(«Καθημερινή», 30/4/2005)

Ασχολίαστη μετέδιδε ο φιλοκυβερνητικός ραδιοσταθμός ΣΚΑΪ τις προηγούμενες μέρες την είδηση (;) ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα -σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ- είναι ένα από τα πιο «γενναιόδωρα» μεταξύ των χωρών μελών του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.
Ολο το άρθρο του Ιου εδώ.

Ειδικά εκείνο το "φυτοζωεί με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα" με σκοτώνει. Πραγματικά τον Ελληνα τον έχει σκοτώσει η συνήθεια. Γενικά. Δεν είναι μόνο που δεν δίνει ο εργοδότης, είναι που δεν απαιτεί και ο εργαζόμενος.
- Επιασα δουλειά!, σου λέει χαρούμενος.
- Ελα ρε. Καλή;
- Μια χαρά, έρχεται η απάντηση.
- Τι μια χαρά ρε; Περίμενα κάτι σε πολύ την ήθελα κλπ.
- Καλή. Καλή είναι. Απλά λίγα λεφτά.
- Πόσα;
- 580. Και μου είπε ότι από του χρόνου βλέπουμε.
- Τι λες ρε; 580;; Εισαι καλά; Και πως θα βγεις; Δεν είσαι ανειδίκευτος ρε φίλε. Εσύ ψαχνεις δουλειά αλλά κι αυτός ψάχνει κάποιον να του την κάνει. Πιστεύεις ότι αν πεις ok τώρα, του χρόνου θα σου δώσει αύξηση;
- Ε;

Ναι. Ε; Μ'αυτό το "Ε;" νοιώθω πως μένουν πολλοί. Τα έχω ακούσει και την πάτησα κι εγώ. Αλλά δεν γίνεται. "Δεν βγαίνω ρε μάνα μου". Και τώρα σα βούρδουλας σκάει και το "δεν ειναι αργία, είναι απεργία". Ναι, απεργία είναι. Δεν πας καθόλου στη δουλειά. Οχι μόνο εσύ. Ολοι. Δεν ειμαι υπερ των υπερβολών τύπου "μια κινητοποίηση που θα φέρνει τον άνεμο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έγιναν την 1η Μάη στην Ισταμπούλ, τη Μανίλα, το Παρίσι, το Βερολίνο", αλλά δεν μπορεί να κάθεσαι και τις τρως.

- Οχι ρε φίλε σου λέει. Δεν με παίρνει, σου λέει.
Και κάθεσαι εσύ ο υπάλληλος, και σε παίρνει το φιλότιμο (γι'αυτό το κάνεις ρε άρρωστε;) και νομίζεις ότι boss-man θα το εκτιμήσει και θα έχει και τα bonus και τα "μπράβο χαράλαμπε" σου. Δεν θα εκτιμήσει τίποτα. Θα υπολογίσει. Τη μαλακία σου και τα χρήματα που θα κερδίσει με λαμογιές και φοροαπαλλαγές. Κι αν μείνει και το ΙΚΑ σου λίγο πίσω τι έγινε; Θα το πάρεις χαμπάρι; Η μήπως σε έχει "στο έτσι";

Και δεν είναι μόνο ο ιδιώτης. "Για το φέσι των 4,1 δισ. ευρώ που έχει φορέσει το Δημόσιο στο Ιδρυμα, ούτε κουβέντα. Εχει ο ...νεοφιλελεύθερος Θεός".

υγ. Και ποιό ειναι το point; Μερικές φορές δεν χρειάζεται να υπογραμμίσεις κανένα point. Ενας ιος αρκεί.

1 σχόλιο:

Oneiros είπε...

Για το φέσι των 4,1 δισ. ευρώ που έχει φορέσει το Δημόσιο στο Ιδρυμα, ούτε κουβέντα

Άραγε, πόσες κομένες α(πε)ργίες χρειάζεται η κυβέρνηση για να συμπληρώσει το πρόσθετο 1,4% του ΑΕΠ που χρειάζεται το ΙΚΑ για να ορθοποδήσει;