Τετάρτη, Μαΐου 11

Mια μέρα η σταγόνα θα γίνει βροχή και θα ξεπλύνει τη βρωμιά



180 λεπτά από το τέλος του πρωταθλήματος και μου βγαίνει αθλητικό post, αν και δεν εχω ξανασχοληθεί εδώ με αθλητικά, πέρα από το champions league ή την F1.

Τελευταία ακούγεται πολύ συχνά. Σε όλα τα καφενεία, παρέες, γραφεία, αθλητικές εφημερίδες, ραδιόφωνα, site. Οπου τα τρελό-ΠΑΟΚια μαζεύονται να τα πουν, βγαίνουν από το στόμα τους δύο λέξεις. Λαϊκή Βάση. Η λύση για την εξυγίανση του ΠΑΟΚ.

Παοκτσή μην αφήνεις τους άλλους να καθορίζουν την τύχη της ομάδας σου.

Υπέρ της λαϊκής βάσης έχει ταχθεί ο Γιώργος Κούδας (ο Μεγαλέξανδρος του ελληνικού Ποδοσφαίρου και κατ΄ επέκταση Κεφάλαιο του ΠΑΟΚ). Την κίνηση στηρίζουν το 100% των οργανωμένων συνδέσμων του ΠΑΟΚ, πλήθος επωνύμων Παοκτσήδων όπως Κώστας Ζουράρης, Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Μακεδόνας, ο ζωγράφος Διγενής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι παλιοί πρόεδροι του μπάσκετ Λάκης Οικονομίδης, Λάκης Αλεξόπουλος, οι περισσότεροι βετεράνοι ποδοσφαιριστές.
Εδώ το κείμενο-μανιφέστο που έγραψε ο Κώστας Ζουράρις και εκφωνήθηκε από τον Κώστα Τσαρούχα στο πρόσφατο συνέδριο για τη δημιουργία λαϊκής βάσης στον ΠΑΟΚ.

Είναι ένα μεγάλο όραμα, μια θεωρία εφαρμοσμένη σε πολλές ευρωπαικές ομάδες, όπως η Μπαρτσελόνα, η Τσέλσι και η Μπάγιερν. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που πιστεύουν πως θα έχει γίνει πραγματικότητα στον ΠΑΟΚ το αργότερο σε 2-3 χρόνια.
Το σχέδιο είναι απλό και ξεκάθαρο.
1o βήμα: εγγραφή χιλιάδων μελών στον Α.Σ. ΠΑΟΚ (έχει ξεκινήσει ήδη)
2ο βήμα: μετατροπή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε εταιρεία λαϊκής βάσης έπειτα από απόφαση- ψηφοφορία των μελών του Α.Σ. ΠΑΟΚ Απαιτείται και μια νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να είναι απολύτως νόμιμη αυτή η κίνηση. Στη ρύθμιση αυτή έχει δεσμευθεί δημόσια ότι θα προχωρήσει ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Ορφανός όταν εκπληρωθούν τα παραπάνω ή και νωρίτερα.
3ο βήμα: Στη συνέχεια θα δοθεί κάποιο ποσό ως αποζημίωση (είτε με συμφωνία είτε με απόφαση δικαστηρίου) στο μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα περάσει στον έλεγχο του Α.Σ. ΠΑΟΚ.

Πώς θα λειτουργεί στη συνέχεια η ΠΑΕ.
Όλα τα μέλη του Α.Σ. ΠΑΟΚ κάθε 3-4 χρόνια θα εκλέγουν τη διοίκηση της ΠΑΕ, η οποία θα διαχειρίζεται τα θέματα της, όπως αυτή θεωρεί καύτερα και θα ελέγχεται από τη Γενική Συνέλευση και το ΔΣ του ΑΣ ΠΑΟΚ. Θα υπάρχει π.χ. "ψηφοδέλτιο Κούδα", "ψηφοδέλτιο Μπόμπολα", "ψηφοδέλτιο Φούφουτου", αλλά και προεκλογικές δηλώσεις και πρόγραμμα διαχείρησης του budget, από τα οποία τα μέλη θα διαλέγουν. Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος των συνδρομών των μελών θα δίνεται στην ΠΑΕ για την ενίσχυση του budget. Ούτε μεγαλομέτοχοι, ούτε μετοχές με συμφωνητικά, ούτε πλαστές πλειοψηφίες, ούτε επενδυτές από άλλο πλανήτη, ούτε εκβιασμοί, ούτε διαπλοκή. Τίποτα.
Πολλοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο, από την μεριά του λαού του ΠΑΟΚ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για κάτι τέτοιο. Αν και πως μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια ενέργεια. Φταίει και το σύνδρομο του Μπαοχτσή που κουβαλάνε πολλοί, οι οποίοι βγαίνουν κάθε βράδυ στα ραδιόφωνα και λένε το μακρύ τους και το κοντό τους για τον τρόπο που θα λειτουργήσει η λαϊκή βάση, και το πόσα θα δίνει το κάθε μέλος, και που θα πηγαίνουν και τελικά "η μπαογκάρα θα γ...". Αρες, μάρες, παοκάρες.

Οπως είχε γράψει και ένας αναγνώστης του contra.gr,
Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; μήπως θα εκλέγουν όλα τα μέλη τον πρόεδρο ο οποίος απλώς θα διαχειρίζεται το ταμείο της ομάδας στα πρότυπα της Μπαρτσελόνα και της Ρεαλ Μαδρίτης;...
Και ποιός θα οργανώσει αυτό το εγχείρημα; ποιός θα αναλάβει να διώξει όλους τους παρατρεχάμενους οι οποίοι "τρώνε" με χρυσά κουτάλια από την υπάρχουσα κατάσταση; (γιατί αν δεν τρώγανε και μόνο έβαζαν θα είχαν φύγει από μόνοι τους, δεν είναι ηλίθιοι.)
Ποιός; η Θύρα 4; Μα αυτοί δεν είναι που χτύπησαν επόπτη και παίκτη του ΠΑΟΚ στο περυσινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ενώ η ομάδα ανέβαζε στροφές και είχε ισοφαρίσει; Αυτοί δεν είναι η αιτία που κάθε χρόνο η ομάδα παίζει από τρείς έως πέντε αγωνιστικές χωρίς φιλάθλους;...
Εν ολίγοις πιστεύω οτι θέλουν να διοικήσουν αυτοί , να γίνουν βεζύρηδες συην θέση του βεζύρη και τίποτε άλλο. Χρόνια τώρα συμβαίνει αυτό και για όσους ζουν σε αυτή την πόλη το καταλαβαίνουν καλύτερα....
Κάτι που ίσως δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι πως υπάρχουν διαφορετικά είδη λαικής βάσης. Αλλο της Μπαρτσελόνα και άλλο της Μπαγερν. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να ταιριάζει στα εδώ δεδομένα αν και είναι δύσκολο το σενάριο της λαϊκής βάσης στην Ελλάδα. Στην Μπαρσελόνα π.χ. (που νομίζουμε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε), υπάρχει η υποστήριξη, εκτός από το μεγαλύτερο ποσοστό της πόλης, και από 5-10 επιχειρηματίες που την γουστάρουν την ομάδα και είναι δίπλα αν χρειαστεί, όχι σαν μεγαλομέτοχοι, αλλά σαν "οπαδοί". Ανα κάποια διαστήματα γίνονται εκλογές ανάμεσα στα μέλη της ομάδας και όποιον από αυτούς του 5-10 αναδείξουν, του βαφτίζουν πρόεδρο, και του δίνουν την διαχείρηση των εισφορών των μελών καθώς και των χορηγιών. Φυσικά μιλάμε για άλλο επίπεδο και άλλη κουλτούρα (εκεί δεν έχουν το Μπάμπη το Σουγιά).

Παραθέτω το σχετικό σχόλιο του διευθυντή αθλητικού τμήματος του metropolis κ.Πετρουλάκη.
Ο "Μεγαλέξανδρος" κατέθεσε μια πρόταση στο "Αθλητικό Μetropolis", στην "ανατολή" του 2005, που έχει να κάνει με την "ανάσταση" του ΠΑΟΚ, αλλά ίσως δεν έχει γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να προχωρήσει το "μοντέλο Ντέμη" και στο "δικέφαλο" του Βορρά.
Ο Κούδας, κατ΄ αρχάς δεν έχει λεφτά να βάλει στην ομάδα, όπως δεν έβαλε και ο Ντέμης. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ βρήκε τρεις επιχειρηματίες, τους... "έψησε" να βάλουν από 1 εκατομμύριο ευρώ, μάζεψε 3 εκ., πούλησε 15.000 διαρκείας και συγκέντρωσε άλλες 500.000 ευρώ και ξεκίνησε με γεμάτο γήπεδο, αφού ο λαός ήταν στο πλευρό του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον ξεσηκωμό των οπαδών της ΑΕΚ, την ενδυνάμωση του Ντέμη ως προέδρου και την οργάνωση ενός εμπορικού τμήματος και μάρκετινγκ, που βρήκε άλλους 10 χορηγούς σε φανέλα, μπρος πίσω, πλαγίως και καθέτως, διαφημίσεις στο ΟΑΚΑ και χορηγία από τον ΟΠΑΠ που απέφεραν πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ!
Παράλληλα, μπήκε η ΠΑΕ στο άρθρο 44 και όλα ξεκαθάρισαν, με τον Ντέμη να γίνεται πλέον λαϊκός ήρωας στις τάξεις των οπαδών της "Ένωσης".
Τι θα κάνει ο Κούδας; Ακριβώς το ίδιο: Τρεις ή και πέντε επιχειρηματίες να βάλουν 3 εκατομμύρια ευρώ συνολικά και να εκμεταλλευθούν όλους τους τρόπους προβολής των επιχειρήσεών τους μέσα από τον ΠΑΟΚ, συμφωνίες με εταιρίες για χορηγίες και με την πολιτεία, η οποία βοήθησε όλες τις ομάδες (με διαφημίσεις), άρα πρέπει να βοηθήσει και τον ΠΑΟΚ, λαϊκή βάση με οργάνωση μελών μέσα από τις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό σημείο της προσπάθειας που θέλει να ξεκινήσει ο Κούδας: Η λαϊκή συμμετοχή, προκειμένου να γίνει ο ΠΑΟΚ "ομάδα του λαού". Πόσος κόσμος χρειάζεται; Περίπου 10.000 μέλη, τα οποία θα βάζουν από 150 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1,5 εκ. ευρώ με το "καλημέρα". Δύσκολο; Για τον Γούμενο ίσως ακατόρθωτο, για τον Κούδα όμως... πραγματοποιήσιμο!
Έτσι πιστεύω, γιατί ο "Μεγαλέξανδρος" είναι μεγάλη προσωπικότητα και η "σημαία" του ΠΑΟΚ, άρα μπορεί να τραβήξει πίσω του και τους συνδέσμους και τους εξωδιοικητικούς παράγοντες και τους φιλάθλους, που δεν ανήκουν σε συνδέσμους και είναι φυσικά πολλοί περισσότεροι. Ειδικά οι 40άρηδες (σήμερα) επιχειρηματίες, που μεγάλωσαν με τον Κούδα να "μαγεύει" στην Τούμπα, θα ακολουθήσουν τον Γιώργο με θρησκευτική ευλάβεια, γιατί ξέρουν τον χαρακτήρα και τις διαθέσεις του για τον ΠΑΟΚ. Όραμα θέλει ο λαός της ομάδας και όχι υποσχέσεις ή αερολογίες. Ο Κούδας μπορεί να μην έχει λεφτά, έχει όμως αυτό που δεν μπορούν να αποκτήσουν οι επιχειρηματίες που διοικούν σήμερα την ΠΑΕ: Λαϊκή εμπιστοσύνη!
Στήριξη θέλει ο Κούδας από όλους και φυσικά καλή διάθεση από Γούμενο, Παγώνη, οι οποίοι κατέχουν το πακέτο των μετοχών της εταιρίας. Φυσικά δεν λογαριάζει κανένας χωρίς τον "ξενοδόχο", αλλά επειδή οι μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ έχουν δηλώσει ότι ψάχνουν για επενδυτές και γίνονται και κάτι ταξιδάκια κοντινά ή μακρινά (θα μάθετε εν καιρώ), ίσως η πρόταση Κούδα πάνω στο "μοντέλο Ντέμη", να είναι η καλύτερη διέξοδος για όλους...
Πιστεύω πως ο λαός του ΠΑΟΚ έχει τη δυναμική για κάτι τέτοιο. Απλά από τις πολλές "σφαλιάρες" των τελευταίων ετών (βλ. Βουλινός κλπ.) τα έχει χάσει λίγο. Γιατί πολλοί ντεμέκ μπαοχτσήδες απαντούν γι' αυτό το θέμα "Που να βρούμε 100 ευρώ το χρόνο ρε μάγκα;". Και λέω ντεμέκ γιατί είναι οι ίδιοι που "χαλάνε" πολλά περισσότερα για ένα δελτίο στοιχήματος (νόμιμο ή παράνομο), προτιμώντας να τζογάρουν για να έχουν άμεσα λίγα φράγκα παραπάνω για φραπέ, απ'το να προσπαθήσουν να δουν την ομαδάρα τους να ανεβαίνει.

Σκέφτομαι μήπως έχει δίκιο ένα μέλος του forum του ΠΑΟΚ, όταν γράφει "Πιστευω οτι το πιο δυσκολο μερος δεν θα ειναι να μαζευτουμε να δωσουμε απο 100 ευρω...Δυσκολο θα ειναι να δωσουμε μια σοβαρη εικονα ανθρωπων που μονο σκοπο εχουν να κανουν τον ΠΑΟΚ μεγαλο και τρανο!"

Και μη μου πει κανείς κανένα ανέκδοτο τύπου, γιατί δεν ψάχνετε να βρείτε έναν πλούσιο πραγματικά επιχειρηματία, να αναλάβει, θα του πω κι εγώ κανα-δυο με τον Τοτό που ξέρω.

Μεγάλο ζήτημα. Ισως να είναι πραγματικά η μόνη λύση για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Μα θα περάσει καιρός, μέχρι να βρέθεί "έδαφος" για μια τέτοια κίνηση.
Εχουμε μέλλον...

υγ. Ο τίτλος είναι φράση του ζωγράφου Διγενή από το πρώτο συνέδριο για τη λαϊκή βάση στις 3 Απριλίου.

2 σχόλια:

Ttallou είπε...

Αχ βρε crazy monkey μου,
μη μιλάς για "λαό" και για Πετρουλάκη...
Βλάπτει σοβαρά το κύρος σου!
Κατά τα άλλα, ΑΕΚάρα είμαι, φέτος πήγα σε εντός κι εκτός αγώνα κι εύχομαι όλα τα γήπεδα να γίνουν όπως το ΟΑΚΑ της Μ.Ν. (Μετά Ντέμη) εποχής...

Nassos K. είπε...

Να σου πω ttalou, καρφί δε μου καίγεται για τον Πετρουλάκη και τον κάθε Πετρουλάκη και δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης που απλά τον νοιάζει ο μισθός του (και καλά κάνει).
Αλλά η ομάδα μου με νοιάζει. Και ο λαός της. Όχι ο "λαός" της. Νομίζω είναι σαφές το ότι κατακρίνω τον Μπαοχτζή και όχι τον Παοκτσή οπαδό.
Θέλω να δω καλό ποδόσφαιρο ΚΑΙ στην Ελλάδα. Επιτέλους.
Η κατάσταση που επικρατεί με πειράζει κι εμένα, και έχω καιρό να πάω σε γήπεδο.
Την ευχή σου συμμερίζομαι κι εγώ.
Αν όλα αυτά "βλάπτουν το κύρος μου" (ποιο;), τι να πω;