Κυριακή, Μαρτίου 20

Euro vs. Photoshop



Το photoshop CS δεν μπορεί να ανοίξει αρχεία που απεικονίζουν χαρτονομίσματα. Δεν έτυχε να χρειαστώ ποτέ να σκανάρω χαρτονόμισμα (τα βγάζω με τον ιδρώτα μου). Κάπου είχα διαβάσει κάτι σε ένα forum αλλά δεν έδωσα σημασία. Μου το είπε ένας συνάδελφος προχθές και από περιέργα προσπάθησα να δοκιμάσω τα όρια του photoshop. Πραγματικά δεν γίνεται.

Σκανάρισα ένα χαρτονόμισμα των ?50 στα 300dpi και φυσικό μέγεθος και αποθήκευση σε .tiff αρχείο. Το CS απλά βγάζει μήνυμα λάθους και δεν σου επιτρέπει να ανοίξεις το αρχείο. Παραπέμπει δε, στη σελίδα Rules for Use, από όπου επιλέγονται Greece σε πηγαίνει στο site της Κεντρικής Ευρωπαικής Τράπεζας για να μάθεις του κανόνες "αναπαραγωγής" χαρτονομισμάτων.

Η διαδικασία μάλιστα, δεν περιορίζεται στα euro αλλά και χαρτονομίσματα από άλλες χώρες όπως διάβασα εδώ.
"Photoshop CS includes computer code provided by an international consortium of central banks. The code recognizes currency from a number of countries and will not allow Photoshop users to open images of these currencies."

Δεν μπορεί, λέω, κάποιος τρόπος θα υπάρχει. Δοκίμασα να "κόψω" το χαρτονόμισμα σε λωρίδες ή τετράγωνα και να τα συνδέσω στο photoshop. Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Το 50ευρο μου καθόταν καμαρωτό καμαρωτό στην οθόνη μου, ενωμένο από τα κομμάτια του με ακρίβεια pixel. "ΧΑ!, το κορόιδεψα", σκέφτηκα ο αφελής. Το έσωσα σε .pdf, .psd, .jpg, και .tiff και προσπάθησα να τα ανοίξω. Οπως φαντάζεσαι ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ! Κανένα αρχείο.

Δεν ξέρω αν είναι κακό ή καλό, χρήσιμο ή αχρηστο, σίγουρα όμως είναι εντυπωσιακό.

6 σχόλια:

ANemos είπε...

Απο τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που έχω διαβάσει τα τελευταία 42 χρόνια!

Αυτό είναι ΘΕΜΑ! Εύγε CM!

Ttallou είπε...

Χεχε. Η τεχνολογία στις αρχές της τιμιότητας.
Λες να νηστεύει κιόλας μέρες που είναι;;;

Zpi είπε...

'Δεν έτυχε να χρειαστώ ποτέ να σκανάρω χαρτονόμισμα (τα βγάζω με τον ιδρώτα μου)'
Βρε δεν πειράζει μάθε μια τέχνη κι άστηνε...

Nassos K. είπε...

Ευχαριστώ Ναυτίλε ;-)
Zpi στάχτη στα μάτια ήταν αυτό.
ttalou λες με κάτι τέτοιο να μπορούν να σταματήσουν τους παραχαράκτες; Δεν νομίζω.

discolata είπε...

Όχι ρε π.... μου.....

και τώρα;
τώρα;

τι θα απογίνω εγώ;

(αναρωτήθηκε τότε εκείνη με τρόμο και δάκρυα στα μάτια)

Damsel in Stress είπε...

Αμ νάταν μόνο αυτό που κάνει το CS. Η "ίσως" παραχάραξη τους μάρανε στην Adobe. Δεν κοιτάνε που το CS δεν βλέπει τα μισά και πλέον brushes, φίλτρα, styles και δεν ξέρω και γω τι άλλο του 7. Σιχτήρ κάθε φορά αυτή η ιστορία με το PS. Άλλη δουλειά δεν έχουν οι χρήστες από το να σερφάρουν για ώρες μπας και βρουν καινούριες σοδειές που ΔΕΝ θα είναι σαν αυτές που τους έχουν φανεί ιδιαίτερα χρήσιμες ως τώρα.

Κι επειδή πάντα το είχα καημό να γίνω μέγας παραχαράκτης, παραμένω με το PS7 και κάνω τη δουλειά μου όχι απλά θαυμάσια αλλά θαυμασιότατα!

Να κι εγώ!